Burlövs kommun

Publiceringsdatum: 2018-05-08

Årets pristagare med nomineringar

lärare och elever tar emot pris utomhus

Klass 5B på Dalslundskolan vann årets Miljöpris

Tack till alla besökare som förgyllde Guldsöndagen på Möllegården kultur! Här presenterar vi årets pristagare med motiveringarna.

Årets pristagare

Idrottsstipendiet på 10 000 kronor

tilldelas Leo Gruber, Staffanstorps judoklubb med följande motivering:
Leo har sedan sex års ålder tränat judo och nu 15 år gammal är han uttagen i landslagets utvecklingsgrupp. Leo är nordisk mästare i sin viktklass och blev svensk mästare 2016. Förutom träning nästan varje dag sköter Leo skolarbetet exemplariskt.

Kulturstipendiet på 10 000 kronor

tilldelas Liisa Veiderma med följande motivering:
Liisa började sin karriär som 10-åring med pianospel i Burlövs Musikskola. Liisa fortsatte via Malmö Musikhögskola, spetsutbildning på Heleneholms gymnasium och kandidatprogrammet inom klassisk musik vid Musikakademin i Tallin där hon 2016 fick sin Bacalaureat examen. Liisa har uppträtt i Sverige, Danmark, Estland, Frankrike, England och Kina.

Föreningsledarstipendiet på 10 000 kronor

tilldelas Thomas Önnevik, Åkarps Innebandyklubb med följande motivering:

Thomas har varit verksam i föreningen i mer än 10 år. Idag tränar han ett pojklag och damlaget i division 3 där flera av spelarna varit med sedan Thomas började träna dem som 7-åringar. Thomas har genom sitt arbete i klubben satt många barn i kommunen i rörelse.

Pontus Jansson priset

Valton Kastrati i 9c på Vårboskolan är en bra och trevlig kamrat som också gör ett bra jobb i skolan. Han är väldigt driven och vill utvecklas men syns inte så mycket.

Valton tränar boxning i BK Fox och han går helhjärtat in för sin idrott, lägger den tiden som behövs för att lyckas. Med SM guld i sin viktklass, två år i rad får man anse att han lyckats väl.

Miljöpriset

Dalslundskolan klass 5B har med intresse och engagemang bedrivit ett miljötänk i sitt skolarbete och på olika sätt försökt sprida budskapet hur man återvinner en förpackning på bästa sätt.

Arbetet kulminerade i att eleverna gav sig i kast med att ta fram en logga och ett budskap till en mjölkförpackning i Arla och Tetrapacks kartongmatch. Bland de 12 000 övriga tävlande eleverna i Sverige gjorde Dalslundskolan klass 5B ett så pass bra arbete att företagen tillsammans med världsnaturfonden valde ut just deras budaskap att få pryda mjölkkartongerna våren 2018.

Hall of fame

Dessutom tillkännages ytterligare en medlem till Burlövs virtuella Hall of fame:

Edvin Öhrström, född 1906 i Burlöv, död 1994, var en svensk bildkonstnär, skulptör och glaskonstnär.

Edvin Öhrström utbildade sig till teckningslärare på Tekniska skolan i Stockholm 1925-28 och på Konsthögskolans skulpturlinje 1928-31 med Carl Milles och Nils Sjögren som lärare. Han studerade vid Konstakademien och Tekniska Skolan i Stockholm, vid Académie Colarossi, Académie Scandinave Maison Watteau och för Fernand Léger på Académie Moderne i Paris. Öhrström är kanske mest känd för sin verksamhet vid Orrefors glasbruk och glasobelisken, Kristallvertikalaccent, på Sergels torg i Stockholm som invigdes 1974.

En man och en kvinna tar emot ett pris och håller tal

Mikael Rosenquist och Ulrika Rosenquist från Z.C of Sweden blev Årets företagare

Övriga pristagare

Företagarna tillsammans med Burlövs kommun utser:
Årets företagare 2017

Årets Förretagare i Burlöv 2017 är Ulrika och Mikael Rosenquist med företaget Z.C of sweden AB. Ulrika och Mikael bildade företagaet 2009, men har varit företagare sedan 1991. Man har en stabil historik, engagerade och duktiga medarbetare, och är verksamma i en branch utsatt för intensiv konkurrens. Företaget har ett varumärke präglat av stil och enkel design när det gäller hemmets alla rum och dess inredning. Och kollektionen består av textilier och möbler Zebra Collection säljer idag via nätet, och i utvalda butiker i Sverige. Ulrika och Mikael är värdiga mottagare av utmärkelsen Årets Företagare i Burlöv 2017.

Föreningen Charlotte Weibulls Vänner delar ut Charlotte Weibull-priset

Ulf-Herbert Gustafsson började som lärling hos Charlotte Weibull sommaren 1974. Han växte upp i Lomma och cyklade till Åkarp för att arbeta hos Charlotte i dockverkstaden. Ulf-Herbert och Charlotte trivdes mycket bra tillsammans och Ulf-Herbert återvände varje år till Möllegården i Åkarp för att lära sig mer om Charlottes verksamhet, det skånska kulturarvet, dräkter och textilier.

 

Ulf-Herbert är utbildad dam- och herrskräddare och erhöll så småningom mästarbrev i herrskräddaryrket. Samarbetet med Charlotte Weibull fortsatte och han fick som sin specialuppgift att sy mansjackor till folkdräkter. Han medverkade också i många kulturarrangemang och hantverksdagar både på Möllegården och runtom i Skåne – och fick ge liv åt gamla tiders ”byskräddare”.

 

Ulf-Herbert arbetade jämsides som egen företagare både med skrädderi och formgivnings- och utställningsuppdrag. Ett av hans specialintressen är teaterkostymer. Detta ledde till att han blev engagerad på Birgit Nilsson Museum och sedan 2015 är han ansvarig för museets kostymer och smycken. Ulf-Herbert har även utbildat sig till yrkeslärare och har under många år varit verksam inom gymnasieprogrammen på olika skolor i Skåne.

 

Föreningen Charlotte Weibulls Vänner vill lyfta fram Ulf-Herbert Gustafssons genuina intresse för och kunskap om vårt textila kulturarv. Han har på många sätt bidragit till att hålla detta levande – både genom sin egen hantverksskicklighet och sin lust och förmåga att lära ut, inte bara själva hantverket utan också det historiska sammanhanget genom otaliga föredrag och utställningar.

 

Senast uppdaterad:
2018-08-28