Burlövs kommun

Publiceringsdatum: 2017-12-14

Nu är vi fler än 18 000 Burlövsbor

Två pojkar sitter på golvet och spelar schack

Edvin och Ervin Dizdaric spelar schack

Under hösten har vi blivit fler än 18 000 invånare i Burlövs kommun. Burlövstidningen har mött fyra av dem som har hjälpt oss att passera den senaste milstolpen, familjen Dizdaric.

– Burlöv kommer att få många, många fler invånare. Tänk bara på Kronetorpstaden och allt som ska byggas här. Det kommer att bli jättefint, säger Ibro och Sabrina Dizdaric, som flyttade in i en splitterny, modern och hållbar bostadsrätt i somras.

Vi sitter och samtalar över en kopp kaffe, när ytterdörren öppnas och sönerna Ervin, nio år, och Edvin sju år, kommer hem från ABI:s fotbollsträning på Kronetorpsvallen. De tar av sig skorna, kommer fram, tar i hand och presenterar sig.

– Vi tycker om vår nya lägenhet. Här är fint, men det är lite konstigt att köksbordet inte står i köket, säger Edvin och pekar mot det långsmala köksutrymmet.

– I köket lagar vi mat. Sedan äter vi maten här i det stora rummet, säger mamma Sabrina till sonen, med ett leende.

Edvin låter sin inte helt övertalas, utan ler pillemariskt och säger:

– Jag kanske möblerar om en dag när ni inte ser det!

 

Arlöv är familjevänligt

Familjen Dizdaric kom till Sverige från Kroatien för snart två år sedan. Först kom pappa Ibro. Någon månad senare följde Sabrina med de två sönerna.

– Innan familjen kom efter till Sverige bodde jag i Malmö, men Arlöv påminner om den lilla stad i Kroatien där vi är uppvuxna. Inte alltför stor, men ändå lite stadskänsla och inte för mycket trafik. Här är familjevänligt och det trivs vi med, säger Ibro.

Två vuxna och två barn sitter vid ett runt bord

Familjen Dizdaric samlad vid köksbordet.

Miljömässigt hållbart

Båda makarna arbetar för Kronetorp Park Projekt AB. Ibro som fastighetsskötare och Sabrina som lokalvårdare. Tidigare bodde de i hyrd lägenhet på Kronetorps gård, men letade efter ett modernare boende.

– Att hitta en hyreslägenhet tar tid. Man måste stå i kö i några år och vi har ju inte varit här så länge. Vi tittade på bostadsrätterna som byggs här, av vår egen arbetsgivare, och tyckte de var fina, moderna, funktionella och bekväma. Att de dessutom är byggda på ett miljömässigt hållbart sätt, med exempelvis solpaneler på taket, tycker vi känns bra för våra samveten. Därför bestämde vi oss för att köpa istället för att hyra. Här är tre rum och lägenheten mäter 79 kvadratmeter. Det är lagom för oss, konstaterar Ibro.

– Att här är luftigt och högt i tak, fint ljus och golvvärme känns underbart, fyller Sabrina i.

Makarna enas också om att planlösningen, med en entré som leder in i det generösa, öppna utrymmet med vardagsrum, matplats och kök, gör deras hem till en social lägenhet. Här finns plats för var och en i familjen att syssla med sitt, och ändå ses och umgås. 

Knepigt att förstå det svenska systemet

Familjens planer är att stanna i Burlöv.

– Barnen går i skolan, har kompisar och fritidsaktiviteter, de har rotat sig. Då vill man inte flytta, säger Ibro. Sabrina skrattar lätt och berättar hur nytt och ovant allt kändes när hon och barnen kom till Sverige:

– Vi kunde inte språket, men att förstå det svenska systemet med förskola, skola och fritids, var nog ännu knepigare. Men vi fick mycket fin hjälp av kommunen. Ervin började i skolan direkt och Edvin på förskolan. De lärde sig svenska redan från första dagen och det är viktigt!

– Jag går på Tågarpskolan, berättar Ervin.

– Jag går på nya Svenshögskolan, säger Edvin, den är fin och har en stor idrottshall!

– Och du tycker ju verkligen om den stora lekplatsen framför skolan, inte sant? frågar pappa Ibro.

Edvin nickar entusiastiskt. Den lekplatsen gillar han skarpt!

Artikeln är hämtad från senaste numret av Burlövstidningen (nr 8, 2017). Där kan du också läsa om det nya estet-programmet på Vårboskolan, ett upphittat konstverk i "Vita villan" och en intervju med trafikingenjör Ahrne Cristiansson. Plus mycket annat! Bor du i kommunen får du tidningen i brevlådan, men du kan också läsa den digitalt på: www.burlov.se/bt

Senast uppdaterad:
2017-12-14