Burlövs kommun
www.burlov.se

Personalens boktips

Bild från Arlövs biblioteks interiör.

Här kan du få tips på böcker som personalen tyckt om!

Bibliotekschef Helena håller boken Handbok för städerskor av Lucia Berlin

Handbok för städerskor av Lucia Berlinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Noveller för oss som tror att vi inte gillar noveller. Hör bara hur en av dem börjar: ”Jag gillar att jobba på akuten – man träffar män där, åtminstone. Riktiga män, hjältar. Brandmän och jockeyer. De åker jämt till akuten. Jockeyer har underbara röntgenplåtar. De bryter olika ben hela tiden men tejpar bara ihop sig och rider nästa lopp. Deras skelett ser ut som träd, som rekonstruerade bronotsaurusar. Som plåtar av den helige Sebastian.”

Tipsare: Helena

Den underjordiska järnvägen av Colson Whiteheadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En omskakande och gripande roman om livet som slav i 1800-talets USA. Huvudperson är den unga slavflickan Cora som till slut vågar rymma tillsammans med Caesar. Caesar har kontakter som arbetar med den underjordiska järnvägen. Den underjordiska järnvägen är kodnamn för de som hjälper slavar att fly från sydstaterna till friheten i norr. Boken är en tung skildring av en mörk del av USA:s historia. Boken kommer att filmas.

Tipsare: Birgitta

Fasorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tio gotiska skräckberättelser fyllda av fasa. Själv har jag ett extra nära förhållande till vad som gömmer sig i dimman, men det beror nog på att jag är partisk.

Tipsare: Erika

Häxmästaren - del 1 i Legenden om Morwhaylelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

"En motvillig hjälte och hans försvunna tvillingsyster. Ett magiskt svärd. En uråldrig drake. En ondskefull häxmästare, på väg att åter stiga upp ur graven …"

Klassisk barn-/ungdoms-fantasy med action, mörker, magi, drakar, men även en hel del humor.

Tipsare: Maria B

Skymningsportenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skymningsporten utspelar sig under häxprocesserna i England och är en fiktiv historia men baserad på verkliga människor. I gränslandet mellan magi och realism. Fungerar att läsas både av ung som vuxen.

Tipsare: Erik

Det sextonde åretlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det sextonde året; nådeåret, men för vem är frågan? Och är verkligen en sextonårig flicka farligare än skogen hon släpps ut i?

Tipsare: Erika

Serotonin och Thalasso av Michel Houellebecqlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Houellebecqs nyaste bok Serotonin kom 2019 och är magisk. Jag läste den inte förrän efter jag sett hans senaste film Thalasso som kom tidig vår 2020 och som vi nu erbjuder strömmande via Cineasternalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En briljant surrealistisk film, och en lika surrealistisk bok. Stilsäkert, med tvära kast mellan vardagligt och vansinnigt och hårfin ironi däremellan är detta två berättelser om en man och hans liv före och efter kärleken.

Tipsare: Helena

Rebell på ridskolan!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En väldigt rolig bok för nybörjarläsaren om hästen Rebell som ska börja på ridskola. Men det där med att lyckas behålla sitt barn på ryggen är inte det lättaste.

Tipsare: Maria B

Sunset parklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Finstämd och lite melankolisk roman som lyckas vara både lätt och svårtillgänglig samtidigt. Utspelar sig till stor del i Brooklyn, New York, och har ett rikt persongalleri. Om att fly men också om att återvända.

Tipsare: Erik

De försvunnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En berättelse om överlevnad, saker i mörkret, och vad som kan hända närman blir isolerad.

Tipsare: Maria B

Normala människorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Äntligen hängmatteväder! Extra njutbart blir det med en bra bok i handen. Kanske kommer också du att gilla Sally Rooneys omtalade roman Normala människor? Marianne och Connells kärlek för varandra präglas av klasstillhörighet och social status, och när universitetet börjar är rollerna plötsligt ombytta. Normala människor är en bok om hur den sociala omgivningen påverkar oss, och finns även att se som serie på SVT play.

Tipsare: Malva

Anaché

En historia om nomadflickan Anaché som växer upp i en värld där män styr med våld, och där andar och gudar är en del av samhället. När en maktgalen schaman förargar skapelsegudinnan, drabbas Anaché av en personlig tragedi. Detta leder till att hon blir en annan, och måste gå en väg som som är förbjuden för kvinnor, för att vinna mot den onde schamanen.

Tipsare: Maria B

My best friend's exorcismlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det är 80-tal och high school-studenterna Abby och Gretchen, som varit bästa vänner sen fjärde klass, bestämmer sig för at en kväll festa med några andra vänner i en stuga vid en sjö. Efter mörkrets infall får de för sig i att bada i den mörka sjön, men Gretchen försvinner i vattnet och hittas långt senare inne i skogen vid ett gammalt ruckel med ett obehagligt rykte. Efter denna händelse börjar Gretchen förändras, och inte till det bättre. Är det drogerna som intogs den kvällen, eller är det något mycket, mycket värre..?

 

Bonustips: "Horrorstörlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster" av samme författare (Grady Hendrix). En otrevlig berättelse om vad som kan hända på natten hos IKEA-kopian ORSK.

Tipsare: Maria B

Senast uppdaterad:
2020-05-22