Burlövs kommun
www.burlov.se

Personalens boktips

Bild från Arlövs biblioteks interiör.

Här kan du få tips på böcker som personalen tyckt om!

The hate u givelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I den här ungdomsromanen får vi följa sextonåriga Starr Carter som lever i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Hennes tillvaro krossas när hon blir ensamt vittne till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil. Nu blir trycket på Starr hårt, både från polisen och från orten som kräver rättvisa och upprättelse för Khalil. Men även av de som inte vill att Starr ska vittna, då de är tydliga med vad hennes vittnesmål skulle innebära. Vad Starr än väljer kommer det att få enorma konsekvenser för såväl hennes eget liv som människorna hon vuxit upp med.

 

En minst sagt, aktuell och viktig bok, där vi får följa Starrs värld med rasismen i hennes vardag, hennes alltmer ansträngda förhållande till sin pojkvän och sin kärleksfulla familj, vars liv inte värderas lika högt av samhället i stort på grund av deras hudfärg.

Tipsare: Frida

Boken utan bilderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En bok utan bilder? Det låter kanske trist och något för vuxna? Inte alls! Den här boken kommer garanterat att överraska dig och locka till många skratt hos de barn som får lyssna.

Tipsare: Maria A

Grottbjörnens folklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

På sommaren läser jag gärna om böcker jag läst tidigare och verkligen gillat. Det är avslappnande tycker jag! Har du någon bok som du gärna återkommer till? Grottbjörnens folk läste jag för första gången tidigt 90-tal.

Tipsare: Erika

De bleknande barnen i Riddling-skogenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Poppy flyttar in hos sin mormor i den sömniga lilla staden Suds. I Suds vävfabrik tillverkas de mest fantastiska tyger i regnbågens alla färger. Men varför insisterar byborna på att hålla allt socker inlåst, att aldrig dammtorka fönsterbrädorna och att inte lämna tvätten utomhus efter klockan sex? Och vad händer egentligen med barnen? Deras ögon verkar långsamt tappa all färg och bli grå… Spänning, magi och humor, passar både som högläsning och att läsa själv för barn mellan ca 9 - 12 år.

Tipsare: Maria A

En sekund i tagetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(följt av: Spring så fort du kan - Som om jag vore fantastisk - Om du så mig nu )

Febern slår plötsligt ut hela samhället. Elen är borta, de vuxna är borta och överallt riskerar du att snubbla över döda kroppar… En handfull tonåringar måste steg för steg hitta nya sätt att överleva, leva och samarbeta. I varje bok får vi stiga in i huvudet på en av ungdomarna, varannan bok en tjej, varannan en kille. Huvudpersonerna är mycket olika och hanterar krisen olika. Det är inte självklart att den enda överlevande du möter passar ihop med dig för att bli din bästa vän eller kärlek. Fantastiskt spännande böcker om att få syn på sig själv i en kris och att lära sig leva med såväl sina egna som andras svagheter och olika sätt att agera. Extrema svårigheter kan både splittra och ena människor.

Tipsare: Lisa

Hjärtats osynliga raserilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En utvecklingsroman som följer den irländske pojken Cyril, från det att han föds och bortadopteras 1945 tills dess han är en gammal man. Livet och kärleken tar honom på en resa, från Irland via Amsterdam till New York, och så tillbaka till Irland igen. Ett gripande livsöde som också ger en bild av Irlands politiska historia från 40-talet fram till idag.

Tipsare: Maria A

Vitsvitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster & I rörelselänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Författaren till den fantastiska "Vitsvit" skrev 2019 samlingen "I rörelse". Vitsvit kan jag verkligen rekommendera, den är drabbande och pulserande. Boken I rörelse inleds med en dikt som är en parafras på Allen Ginsbergs dikt med samma namn, Brev till Europa. Just den texten/dikten blev väldigt uppmärksammad när den kom ut, men är bara en del i samlingen. I övrigt är det en samling dikter som strävar åt olika håll, men som alla är läs- och tänkvärda.

Tipsare: Helena

Allt jag fått lära miglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En självbiografi om Taras uppväxt i en sträng mormonsk sekt i USA. Familjen är övertygad om att världen ska gå under och förskansar sig därför på sin gård. De bunkrar mat och vapen. Barnen träffar nästan ingen utanför familjen. När Tara i tonåren lyckas börja i skolan blir hon chockad av världen utanför som inte hade en aning om.

 

En fantastiskt stark skildring hur en ung kvinna bryter med sin djupt religiösa familj.

Tipsare: Birgitta

Döden i Montmartrelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det här tipset är egentligen inte specifikt just den här boken utan hela serien om Viktor Legris som jobbar på en bokhandel samtidigt som han löser brott i det historiska Paris. Ofta kopplat till någon historisk händelse. Väldigt mysig sommarläsning som passar perfekt på stranden.

Tipsare: Erik

My best friend's exorcismlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det är 80-tal och high school-studenterna Abby och Gretchen, som varit bästa vänner sen fjärde klass, bestämmer sig för at en kväll festa med några andra vänner i en stuga vid en sjö. Efter mörkrets infall får de för sig i att bada i den mörka sjön, men Gretchen försvinner i vattnet och hittas långt senare inne i skogen vid ett gammalt ruckel med ett obehagligt rykte. Efter denna händelse börjar Gretchen förändras, och inte till det bättre. Är det drogerna som intogs den kvällen, eller är det något mycket, mycket värre..?

 

Bonustips: "Horrorstörlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster" av samme författare (Grady Hendrix). En otrevlig berättelse om vad som kan hända på natten hos IKEA-kopian ORSK.

Tipsare: Maria B

Anaché

En historia om nomadflickan Anaché som växer upp i en värld där män styr med våld, och där andar och gudar är en del av samhället. När en maktgalen schaman förargar skapelsegudinnan, drabbas Anaché av en personlig tragedi. Detta leder till att hon blir en annan, och måste gå en väg som som är förbjuden för kvinnor, för att vinna mot den onde schamanen.

Tipsare: Maria B

Normala människorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Äntligen hängmatteväder! Extra njutbart blir det med en bra bok i handen. Kanske kommer också du att gilla Sally Rooneys omtalade roman Normala människor? Marianne och Connells kärlek för varandra präglas av klasstillhörighet och social status, och när universitetet börjar är rollerna plötsligt ombytta. Normala människor är en bok om hur den sociala omgivningen påverkar oss, och finns även att se som serie på SVT play.

Tipsare: Malva

De försvunnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En berättelse om överlevnad, saker i mörkret, och vad som kan hända närman blir isolerad.

Tipsare: Maria B

Sunset parklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Finstämd och lite melankolisk roman som lyckas vara både lätt och svårtillgänglig samtidigt. Utspelar sig till stor del i Brooklyn, New York, och har ett rikt persongalleri. Om att fly men också om att återvända.

Tipsare: Erik

Rebell på ridskolan!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En väldigt rolig bok för nybörjarläsaren om hästen Rebell som ska börja på ridskola. Men det där med att lyckas behålla sitt barn på ryggen är inte det lättaste.

Tipsare: Maria B

Serotonin och Thalasso av Michel Houellebecqlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Houellebecqs nyaste bok Serotonin kom 2019 och är magisk. Jag läste den inte förrän efter jag sett hans senaste film Thalasso som kom tidig vår 2020 och som vi nu erbjuder strömmande via Cineasternalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En briljant surrealistisk film, och en lika surrealistisk bok. Stilsäkert, med tvära kast mellan vardagligt och vansinnigt och hårfin ironi däremellan är detta två berättelser om en man och hans liv före och efter kärleken.

Tipsare: Helena

Det sextonde åretlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det sextonde året; nådeåret, men för vem är frågan? Och är verkligen en sextonårig flicka farligare än skogen hon släpps ut i?

Tipsare: Erika

Skymningsportenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skymningsporten utspelar sig under häxprocesserna i England och är en fiktiv historia men baserad på verkliga människor. I gränslandet mellan magi och realism. Fungerar att läsas både av ung som vuxen.

Tipsare: Erik

Häxmästaren - del 1 i Legenden om Morwhaylelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

"En motvillig hjälte och hans försvunna tvillingsyster. Ett magiskt svärd. En uråldrig drake. En ondskefull häxmästare, på väg att åter stiga upp ur graven …"

Klassisk barn-/ungdoms-fantasy med action, mörker, magi, drakar, men även en hel del humor.

Tipsare: Maria B

Fasorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tio gotiska skräckberättelser fyllda av fasa. Själv har jag ett extra nära förhållande till vad som gömmer sig i dimman, men det beror nog på att jag är partisk.

Tipsare: Erika

Den underjordiska järnvägen av Colson Whiteheadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En omskakande och gripande roman om livet som slav i 1800-talets USA. Huvudperson är den unga slavflickan Cora som till slut vågar rymma tillsammans med Caesar. Caesar har kontakter som arbetar med den underjordiska järnvägen. Den underjordiska järnvägen är kodnamn för de som hjälper slavar att fly från sydstaterna till friheten i norr. Boken är en tung skildring av en mörk del av USA:s historia. Boken kommer att filmas.

Tipsare: Birgitta

Bibliotekschef Helena håller boken Handbok för städerskor av Lucia Berlin

Handbok för städerskor av Lucia Berlinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Noveller för oss som tror att vi inte gillar noveller. Hör bara hur en av dem börjar: ”Jag gillar att jobba på akuten – man träffar män där, åtminstone. Riktiga män, hjältar. Brandmän och jockeyer. De åker jämt till akuten. Jockeyer har underbara röntgenplåtar. De bryter olika ben hela tiden men tejpar bara ihop sig och rider nästa lopp. Deras skelett ser ut som träd, som rekonstruerade bronotsaurusar. Som plåtar av den helige Sebastian.”

Tipsare: Helena

Senast uppdaterad:
2020-06-25