Burlövs kommun
www.burlov.se

Personalens boktips

Bild från Arlövs biblioteks interiör.

Här kan du få tips på böcker som personalen tyckt om!

Bibliotekarie håller boken Klimatkrisens Sverige framför bibliotekets skyltning med miljöböcker och broschyrer under Miljöveckan.

Klimatkrisens Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Detta är en väckarklocka om vad som händer i vårt land. Från norr till söder förändras landet. Fjällen blir igenvuxna av skog. Nya djur och växter konkurrerar ut vår inhemska fauna och flora. Skogen brinner, algblomning ökar. Insekterna dör ut. Alla forskare säger ”det går fortare än vi trodde”.

 

Erika avslutar med orden – ”ingenting kommer att bli som förr igen och hur det avlöper beror på varje enskilt beslut som du och jag fattar från och med nu”.

Läs boken!

Tipsare: Birgitta

Foto på de två första delarna i bokserien "Cold case" av Tina Frennstedt.

Cold caselänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Cold case - En prisbelönt deckarserie av Tina Frennstedt, inspirerad av verkliga fall som utspelar sig i Malmö och på Österlen.

Tipsare: Birgitta

Bibliotekarie håller boken Det sjätte utdöendet av Elizabeth Kolbert

Det sjätte utdöendetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Under de senaste 500 miljonerna år har vår planet drabbats av fem massutdöenden. Boken beskriver det sjätte pågående där djur och växter dör ut. Allt orsakat av människan.

En skakande och fängslande bok om hur vår livsstil påverkar vår möjlighet att leva vidare.

 

Boken har jämförts med ”Tyst vår” av Rachel Carson.


Prisbelönt bok av den amerikanska journalisten Elizabeth Kolbert. Läs den!

Tipsare: Birgitta

Bibliotekarie håller boken Hjärnan darrar av Klara Wiksten

Hjärnan darrarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjärnan Darrar av Klara Wiksten är en serieroman som beskriver nitton hyllningsporträtt av människor som på ett eller annat sätt går utanför samhällets regler och ramar för att ge plats åt deras historier. En fantastiskt fin bok att skratta, gråta och glädjas av. En av mina personliga favoriter!

Tipsare: Frida

Bild på boken Själlös av Gail Carriger

Själlöslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I ett alternativt London på 1800-talet sticker Alexia Tarabotti ut på mer sätt än ett. Hon är lastgammal (25 år) och ogift, kurvig, säger vad hon vill och dessutom är hon halvitaliensk. Alexia har ingen själ vilket kan vara till viss hjälp bland alla vampyrer och varulvar som är en del av samhället. Men allt är inte som det ska i det mörka London och frågan är; finns det te?

 

Steampunk, humor, spänning, laddade relationer och parasoll i en fantastisk kombination som du inte får missa!

Tipsare: Maria B

Bibliotekarie som håller böckerna Livet av Åsa Moberg, och New Delhi - Borås av Per J. Andersson

Två biografier: Livetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster & New Delhi - Boråslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

"Livet": Underhållande memoarer av journalisten och debattören Åsa Moberg. Hon hoppar av gymnasiet, flyttar ihop med en sjutton år äldre filmare, skriver artiklar för Aftonbladet. Intressant berättar hon om sitt liv, politiken, 1968 och hur hon som enda kvinna i mansdominerade sammanhang tar strid mot kärnkraften, mot Vietnamkriget och mycket mera. Läs detta tidsdokument!

 

"New Delhi - Borås": Den osannolika men sanna berättelsen om indiern som cyklade till Sverige. När Pikej föds siar en astrolog att han ska gifta sig med en utländsk flicka. På en konstskola i New Delhi träffar han Lotta från Borås. När Lotta återvänder till Sverige trampar Pikej efter på en begagnad cykel. Som en saga.

Tipsare: Birgitta

Bild på boken Svart som silver av Bruno K. Ö

Svart som silverlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Med mer än tjugo år på nacken är det fortfarande Öijers näst senaste diktsamling (Och natten viskade Annabel Lee kom 2014 och är den sista) och är en stor favorit som tål att läsas lite då och då. Då, 2008, reste Öijer land och rike runt i en bejublad turné och läste sina dikter med full popstjärneglans och alla manéer och karaktäristiska betoningar och uttal. Denna röst kan jag fortfarande höra inne i huvudet när jag läser hans dikter.

 

Gästboken
låg framme uppslagen
men sidorna var tomma
och jag undrade ibland
varför du inte tog emot besök
aldrig släppte in någon i din trädgård
visste du från början att dom bara
skulle komma släpandes på ett grått dygn
och ge sig av nästa morgon
släpa med sej ett nytt ännu gråare dygn
eller var det så du såg på livet
och människorna
att dom trampade runt
i din kropp och trädgård
gick och tog på alla buskar och blad
rörde vid alla bär
och lämnade kvar sina nervsystem
lämnade kvar de första spadtagen
till en öde vindpinad motorväg
där papper och skräp blåser omkring
river upp sår i luften

Tipsare: Helena

Bild på bok som innehåller Den stora skrivboken, Beviset, och Den tredje lögnen av Agota Kristof

Den stora skrivboken, Beviset, Den tredje lögnenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Detta är en riktigt maffig triologi skriven av den ungerska författaren Agota Kristof.

I första boken "Den stora skrivboken" får vi följa två tvillingbröder, Lucas och Claus som tvingas flytta till sin mormor långt ute på landsbygden eftersom deras mamma inte längre kan skaffa mat till dem i staden. Det är krig och pojkarnas pappa är vid fronten. Ingen vet om han fortfarande lever. Vi får nu uppleva ett icke namngivet krig i ett icke namngivet land, en mormor som kallas Häxan av byns invånare då det ryktas om att hon förgiftat sin man samt hur Lucas och Claus finner listiga sätt att överleva svåra eländen, allt skrivandes i deras gemensamma stora skrivbok. Hela första boken är skriven i vi-form och är likt ett statiskt, telegram-artat språk som ändå tar in läsaren i det undermedvetna och dolda.

 

I del två "Beviset" och sista delen "Den tredje lögnen", blir jag mer och mer förvirrad under min läsning. Böckerna är inte längre skrivna i statisk vi-form utan istället får vi följa pojkarna senare i livet och var för sig i längre kapitel. Det blir en berättelse med många omtagningar och jag som läsare går vilse, får läsa om, fundera. Finns det ens ett tvillingpar? Är allt en lögn? Är vi:et en och samma person?

 

Agota Kristofs triologi är en brutal och stundtals obehaglig läsning, men också vacker och hjärtskärande om vad krig och exil gör med människor. Jag satt som fastfrusen från första sidan på ett sätt jag aldrig upplevt tidigare. Kan varmt rekommendera till en bokcirkel, då det finns mycket att diskutera och fundera kring efteråt och under läsningens gång. En riktigt läsupplevelse!

Tipsare: Frida

Mamma Mu håller boken Petersburgsnoveller av Nikolaj Gogol

Petersburgsnovellerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Man kan kanske inte tro att Mamma Mu gillar ryska klassiker men när jag råkade nämna för henne att jag gillade Gogol så utbrast hon i hurrarop och sa att hon gärna ville vara med på bild.

 

Denna bok innehåller 4 av Nikolaj Gogols mest kända noveller såsom Kappan och Näsan.

Tipsare: Maria B och Mamma Mu

Bibliotekarie som håller boken Som pesten av Hanne-Vibeke Holst och boken Digerdöden av Dick Harrison

Som pestenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Romanens huvudperson en dansk kvinnlig läkare som arbetar på WHO med pandemier. När en ny dödlig influensa sprids upptäcker hon konflikter inom organisationen. Jakten på vaccin och vem ska välja ut de som får först. Dramatisk, spännande bladvändare som i dessa Corona-tider känns skrämmande aktuell.

 

Andra epidemi-böcker:
Dick Harrison - Digerdödenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Magnus Västerbro - Pestens årlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Sven-Erik Svehag - Fienden utan ansiktelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tipsare: Birgitta

Boken I slutet av regnbågen av Bitte Andersson

I slutet av regnbågenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

När 76-åriga Marjas lägenhet måste röksaneras tar hennes systerdotter tillfället i akt och ordnar ett tillfälligt rum på ett HBTQ – seniorboende. Sedan Marjas livskamrat Ann dog har Marjas blivit ensam och bitter. Marja är till en början motvillig till att flytta in till boendet och bo och umgås med andra, då hon trivs mest att vara för sig själv. Dock så har hon en rätt påflugen granne, Millan, som drar in Marja till sitt kompisgäng på boendet. Nu får vi följa Marja och hennes nya gängs olika äventyr tillsammans men också deras olika livshistorier.


I slutet av regnbågen är lika mycket en romantisk komedi som en serieroman om sorg, kärlek, goda grannar och att våga återvända till livet efter en depression. Boken är fiktion, men innehåller också glimtar av en HBTQ-historia inspirerad av intervjuer med äldre HBTQ-personer.

Tipsare: Frida

BIbliotekarie håller boken Små eldar överallt av Celeste Ng

Små eldar överalltlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hur kunde det gå så illa i en så lycklig familj? När förändrades idyllen? Var det när de fick en inneboende med dotter? Eller var det mycket tidigare? Gripande storsäljare som nu ska filmas.

Tipsare: Birgitta

Bild på boken Alfabet av Inger Christensen

Alfabetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I Inger Christensens klassiska Alfabet från början av 1980-talet, perfekt sommarhängmatteläsning att drömma sig in i, läsa från pärm till pärm eller ta små bitar ifrån, smaka på orden, alliterationerna, allusionerna och rimmen och njuta av återkopplingarna mellan de olika dikterna.

 

ett efteråt finns; eftersmaken och eftertanken
finns; och ensligheten finns; änglarna
änkorna, älgarna finns; enskildheterna
finns; erinringen, erinringens ljus;
och efterskenet finns; eken och enen
finns, och enbärsbusken, likheten, ensamheten
finns, och ejdern och ekoxen finns,
och ättikan finns, och eftervärlden, eftervärlden.

Tipsare: Helena

Bild på boken Lilith av George MacDonald

Lilithlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Denna mörka berättelse är en tidlös klassiker, publicerad första gången 1895, men är fortfarande lika läsvärd. Det är en historia om ynglingen Vane som vid ett besök i föräldrahemmet följer en okänd man genom en antik spegel till en lika okänd plats. Efter detta är livet sig aldrig likt igen.

 

En välskriven, fantastisk berättelse om döden och livet. Den kräver visserligen en hel del av sin läsare men ger i retur belöning i mångfald.

Tipsare: Maria B

Bild på boken Närmare kommer vi inte av Anneli Furmark

Närmare kommer vi intelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Närmare kommer vi inte är skriven av Annelie Furumark som med sina fantastiska bilder förmedlar vackra miljöer i Norge, vilket förflyttar en direkt till varma, härliga sommardagar.


Boken handlar om Jens som är rädd för det mesta som att göra bort sig och för vatten. Den handlar även om Edor som vågar det mesta, han skatear, badar naken, är tillsammans med Beate och simmar gärna längre ut än vad han borde. Det enda Edor är rädd för är sättet Jens får det att pirra i hans mage.


Detta är en serieroman om en kärlek som är lika plågsam och fantastisk på samma gång. En kärlek alla kan känna igen sig i. Passar för barn, ungdomar och vuxna som vill få lite pirr i magen!

Tipsare: Frida

Bibliotekarie håller boken Brandvakten av Sven Olov Karlsson

Brandvaktenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sommaren 2014 växer några gnistor till Sveriges största brand i modern tid. När branden i Västmanland når författarens hemby flyr han. Efteråt försöker han utforska om mer än bara torka och vind orsakat katastrofen. Han finner två orsaker: samhälle som rustar ner och klimatet. Andlöst spännande bok branden, brandmännen, människorna som försöker rädda allt. Läs den!

Tipsare: Birgitta

The hate u givelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I den här ungdomsromanen får vi följa sextonåriga Starr Carter som lever i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Hennes tillvaro krossas när hon blir ensamt vittne till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil. Nu blir trycket på Starr hårt, både från polisen och från orten som kräver rättvisa och upprättelse för Khalil. Men även av de som inte vill att Starr ska vittna, då de är tydliga med vad hennes vittnesmål skulle innebära. Vad Starr än väljer kommer det att få enorma konsekvenser för såväl hennes eget liv som människorna hon vuxit upp med.

 

En minst sagt, aktuell och viktig bok, där vi får följa Starrs värld med rasismen i hennes vardag, hennes alltmer ansträngda förhållande till sin pojkvän och sin kärleksfulla familj, vars liv inte värderas lika högt av samhället i stort på grund av deras hudfärg.

Tipsare: Frida

Boken utan bilderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En bok utan bilder? Det låter kanske trist och något för vuxna? Inte alls! Den här boken kommer garanterat att överraska dig och locka till många skratt hos de barn som får lyssna.

Tipsare: Maria A

Grottbjörnens folklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

På sommaren läser jag gärna om böcker jag läst tidigare och verkligen gillat. Det är avslappnande tycker jag! Har du någon bok som du gärna återkommer till? Grottbjörnens folk läste jag för första gången tidigt 90-tal.

Tipsare: Erika

De bleknande barnen i Riddling-skogenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Poppy flyttar in hos sin mormor i den sömniga lilla staden Suds. I Suds vävfabrik tillverkas de mest fantastiska tyger i regnbågens alla färger. Men varför insisterar byborna på att hålla allt socker inlåst, att aldrig dammtorka fönsterbrädorna och att inte lämna tvätten utomhus efter klockan sex? Och vad händer egentligen med barnen? Deras ögon verkar långsamt tappa all färg och bli grå… Spänning, magi och humor, passar både som högläsning och att läsa själv för barn mellan ca 9 - 12 år.

Tipsare: Maria A

En sekund i tagetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(följt av: Spring så fort du kan - Som om jag vore fantastisk - Om du så mig nu )

Febern slår plötsligt ut hela samhället. Elen är borta, de vuxna är borta och överallt riskerar du att snubbla över döda kroppar… En handfull tonåringar måste steg för steg hitta nya sätt att överleva, leva och samarbeta. I varje bok får vi stiga in i huvudet på en av ungdomarna, varannan bok en tjej, varannan en kille. Huvudpersonerna är mycket olika och hanterar krisen olika. Det är inte självklart att den enda överlevande du möter passar ihop med dig för att bli din bästa vän eller kärlek. Fantastiskt spännande böcker om att få syn på sig själv i en kris och att lära sig leva med såväl sina egna som andras svagheter och olika sätt att agera. Extrema svårigheter kan både splittra och ena människor.

Tipsare: Lisa

Hjärtats osynliga raserilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En utvecklingsroman som följer den irländske pojken Cyril, från det att han föds och bortadopteras 1945 tills dess han är en gammal man. Livet och kärleken tar honom på en resa, från Irland via Amsterdam till New York, och så tillbaka till Irland igen. Ett gripande livsöde som också ger en bild av Irlands politiska historia från 40-talet fram till idag.

Tipsare: Maria A

Vitsvitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster & I rörelselänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Författaren till den fantastiska "Vitsvit" skrev 2019 samlingen "I rörelse". Vitsvit kan jag verkligen rekommendera, den är drabbande och pulserande. Boken I rörelse inleds med en dikt som är en parafras på Allen Ginsbergs dikt med samma namn, Brev till Europa. Just den texten/dikten blev väldigt uppmärksammad när den kom ut, men är bara en del i samlingen. I övrigt är det en samling dikter som strävar åt olika håll, men som alla är läs- och tänkvärda.

Tipsare: Helena

Allt jag fått lära miglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En självbiografi om Taras uppväxt i en sträng mormonsk sekt i USA. Familjen är övertygad om att världen ska gå under och förskansar sig därför på sin gård. De bunkrar mat och vapen. Barnen träffar nästan ingen utanför familjen. När Tara i tonåren lyckas börja i skolan blir hon chockad av världen utanför som inte hade en aning om.

 

En fantastiskt stark skildring hur en ung kvinna bryter med sin djupt religiösa familj.

Tipsare: Birgitta

Döden i Montmartrelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det här tipset är egentligen inte specifikt just den här boken utan hela serien om Viktor Legris som jobbar på en bokhandel samtidigt som han löser brott i det historiska Paris. Ofta kopplat till någon historisk händelse. Väldigt mysig sommarläsning som passar perfekt på stranden.

Tipsare: Erik

My best friend's exorcismlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det är 80-tal och high school-studenterna Abby och Gretchen, som varit bästa vänner sen fjärde klass, bestämmer sig för at en kväll festa med några andra vänner i en stuga vid en sjö. Efter mörkrets infall får de för sig i att bada i den mörka sjön, men Gretchen försvinner i vattnet och hittas långt senare inne i skogen vid ett gammalt ruckel med ett obehagligt rykte. Efter denna händelse börjar Gretchen förändras, och inte till det bättre. Är det drogerna som intogs den kvällen, eller är det något mycket, mycket värre..?

 

Bonustips: "Horrorstörlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster" av samme författare (Grady Hendrix). En otrevlig berättelse om vad som kan hända på natten hos IKEA-kopian ORSK.

Tipsare: Maria B

Anaché

En historia om nomadflickan Anaché som växer upp i en värld där män styr med våld, och där andar och gudar är en del av samhället. När en maktgalen schaman förargar skapelsegudinnan, drabbas Anaché av en personlig tragedi. Detta leder till att hon blir en annan, och måste gå en väg som som är förbjuden för kvinnor, för att vinna mot den onde schamanen.

Tipsare: Maria B

Normala människorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Äntligen hängmatteväder! Extra njutbart blir det med en bra bok i handen. Kanske kommer också du att gilla Sally Rooneys omtalade roman Normala människor? Marianne och Connells kärlek för varandra präglas av klasstillhörighet och social status, och när universitetet börjar är rollerna plötsligt ombytta. Normala människor är en bok om hur den sociala omgivningen påverkar oss, och finns även att se som serie på SVT play.

Tipsare: Malva

De försvunnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En berättelse om överlevnad, saker i mörkret, och vad som kan hända närman blir isolerad.

Tipsare: Maria B

Sunset parklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Finstämd och lite melankolisk roman som lyckas vara både lätt och svårtillgänglig samtidigt. Utspelar sig till stor del i Brooklyn, New York, och har ett rikt persongalleri. Om att fly men också om att återvända.

Tipsare: Erik

Rebell på ridskolan!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En väldigt rolig bok för nybörjarläsaren om hästen Rebell som ska börja på ridskola. Men det där med att lyckas behålla sitt barn på ryggen är inte det lättaste.

Tipsare: Maria B

Serotonin och Thalasso av Michel Houellebecqlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Houellebecqs nyaste bok Serotonin kom 2019 och är magisk. Jag läste den inte förrän efter jag sett hans senaste film Thalasso som kom tidig vår 2020 och som vi nu erbjuder strömmande via Cineasternalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En briljant surrealistisk film, och en lika surrealistisk bok. Stilsäkert, med tvära kast mellan vardagligt och vansinnigt och hårfin ironi däremellan är detta två berättelser om en man och hans liv före och efter kärleken.

Tipsare: Helena

Det sextonde åretlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det sextonde året; nådeåret, men för vem är frågan? Och är verkligen en sextonårig flicka farligare än skogen hon släpps ut i?

Tipsare: Erika

Skymningsportenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skymningsporten utspelar sig under häxprocesserna i England och är en fiktiv historia men baserad på verkliga människor. I gränslandet mellan magi och realism. Fungerar att läsas både av ung som vuxen.

Tipsare: Erik

Häxmästaren - del 1 i Legenden om Morwhaylelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

"En motvillig hjälte och hans försvunna tvillingsyster. Ett magiskt svärd. En uråldrig drake. En ondskefull häxmästare, på väg att åter stiga upp ur graven …"

Klassisk barn-/ungdoms-fantasy med action, mörker, magi, drakar, men även en hel del humor.

Tipsare: Maria B

Fasorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tio gotiska skräckberättelser fyllda av fasa. Själv har jag ett extra nära förhållande till vad som gömmer sig i dimman, men det beror nog på att jag är partisk.

Tipsare: Erika

Den underjordiska järnvägen av Colson Whiteheadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En omskakande och gripande roman om livet som slav i 1800-talets USA. Huvudperson är den unga slavflickan Cora som till slut vågar rymma tillsammans med Caesar. Caesar har kontakter som arbetar med den underjordiska järnvägen. Den underjordiska järnvägen är kodnamn för de som hjälper slavar att fly från sydstaterna till friheten i norr. Boken är en tung skildring av en mörk del av USA:s historia. Boken kommer att filmas.

Tipsare: Birgitta

Bibliotekschef Helena håller boken Handbok för städerskor av Lucia Berlin

Handbok för städerskor av Lucia Berlinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Noveller för oss som tror att vi inte gillar noveller. Hör bara hur en av dem börjar: ”Jag gillar att jobba på akuten – man träffar män där, åtminstone. Riktiga män, hjältar. Brandmän och jockeyer. De åker jämt till akuten. Jockeyer har underbara röntgenplåtar. De bryter olika ben hela tiden men tejpar bara ihop sig och rider nästa lopp. Deras skelett ser ut som träd, som rekonstruerade bronotsaurusar. Som plåtar av den helige Sebastian.”

Tipsare: Helena

Senast uppdaterad: