Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Burlöv är årets mest djurvänliga kommun 2023

Fyra personer med diplom och blommor

Mats Jönsson, förvaltningschef utbildnings- och kulturförvaltningen, Ola Moberg, Verksamhetschef Måltid, Camilla Bergvall, riksordförande Djurens Rätt och Kristoffer Daag, utbildnings- och kulturnämndens ordförande.

Organisationen Djurens Rätt rankar årligen Sveriges mest djurvänliga kommun. Burlöv har under flera år strävat efter hållbarhet och en långsiktig omsorg kring djur, natur och klimatavtrycket för maten vi lagar och serverar till kommunens unga och äldre. I årets ranking fick Burlövs kommun högst poäng av 207 deltagande kommuner!

Måltidschef Ola Moberg har under flera år drivit ett intensivt arbete för att öka hållbarheten i kommunens matproduktion, välja klimatsmarta och växtbaserade alternativ, minska användningen av kött och sist men inte minst minska svinnet från kommunens restauranger.

Långsiktiga satsningar och ständiga förbättringar

Ett av Ola Mobergs främsta mål har varit den pedagogiska delen för kommunens unga. Han vill att förskolebarn och elever ska få ett helhetstänk kring vad de äter för att redan tidigt i livet kunna göra aktiva val. Bland annat har studiebesök gjorts hos en ekologisk potatisodlare i Skåne. Ett annat besök hos en mjölkproducent, också med ekologisk inriktning, uppskattades av de unga medborgarna!

- Det är så härligt och givande att kunna ordna detta som en del i barnens utveckling. I en modern storstadskommun som Burlöv är det inte många barn som har möjlighet att besöka en lantbrukare och se var maten kommer ifrån som vi tillagar och serverar. Vi samverkar mycket med pedagogerna inom förskola och skola för att få in moment med hållbarhet kring kost och mat på ett naturligt sätt i undervisningen, t ex genom temaveckor, berättar Ola Moberg.

Modernt centralkök för alla verksamheter

Måltidsenheten i Burlöv består av ett stort centralkök i orten Åkarp och flera tillagningskök, totalt cirka 35 medarbetare. Där tillagas inte bara mat till förskolor och skolor utan även till kommunens särskilda boenden och ordinära boenden (medborgare som bor hemma).

Utöver matlagning har kommunen även eget bageri. Där bakas allt färskt bröd med 100% ekologiskt mjöl till kommunens verksamheter.

Med ett nybyggt centralkök infördes under 2022 kyld mat. Konceptet har blivit populärt. Idag kan tio rätter väljas varje vecka av den som bor hemma. Matens kvalitet har förbättrats avsevärt. Hållbarheten och näringsinnehåll liksom kylkedjan bibehålls tills maten ska ätas.

- Med vällagad, god husmanskost ser vi till att fler seniorer och personer med andra behov får i sig tillräckligt med näring. Mindre mängd mat slängs också om den är god och aptitlig, menar Ola Moberg.

- Jag brinner för att få utveckla den hållbara matproduktionen med omsorg om djuren. Som förälder kan jag påverkar vad vi äter hemma. I min roll som måltidschef i en kommun kan jag påverka utvecklingen i samhället. I min måltidsverksamhet arbetar jag för att sträva mot de globala målen i Agenda 2030 som vi kan påverka, t ex utsläpp av CO2, främja modernt jordbruk och näringsriktig mat för alla, avslutar Ola Moberg.

Klimatsmart och hållbar matproduktion ger positiva effekter för medborgarna

Satsningen på ett modernt centralkök, kompetensutveckling av personal och hållbarhet i utvecklingen är en långsiktig satsning på såväl unga som äldre i kommunen. Utökning av gröna alternativ har slagit mycket väl ut. Produktutvecklingen och utbudet av växtbaserade alternativ till animaliska produkter ökar och i samma takt gör även kvaliteten på dessa. Våra producenteter och leverantörer har utvecklat dessa produkter till något riktigt bra, som även smakar gott och har differentierade smaker. Tidigare kunde de växtbaserade alternativen ha en och samma smak.

Men när vi testade nya produkter och upptäckte att våra gäster gillade dessa blev de permanenta på vår meny. Vi fortsätter även tillsammans med våra leverantörer att utveckla produkterna. Till exempel har en vegetarisk schnitzel blivit till vegetariska nuggets också.

Det kött vi köper kommer från Sverige. Vid upphandlingar av livsmedel följer vi redan Upphandlingsmyndighetens baskrav, och inom vissa artiklar ställer vi även spjutspetskrav, vilket innebär den högsta nivån för livsmedel. Exempel är att vissa livsmedel är fria från GMO-innehåll eller palmolja samt att djurskyddskrav uppfylls för den kyckling vi handlar in och att ägg kommer från frigående höns.


- Ett av kommunens övergripande mål är just Hållbara Burlöv. Vi är glada för utmärkelsen, som sporrar oss att fortsätta göra exempelvis KRAV-märkta val och erbjuda gröna alternativ. Ola Mobergs målmedvetna och fleråriga arbete är en framgångsfaktor för Burlöv. Han har byggt ett bra team runt sig som borgar för fortsatt driv, hållbarhet och kompetens från jord till bord för kommunens medborgare, säger utbildnings- och kulturnämndens ordförande Kristoffer Daag.

- Med god, hållbar mat, givetvis med omsorg om djur och natur och minskat klimatavtryck, ser vi att våra unga i förskolan och skolans elever presterar bättre, säger Utbildnings- och kulturförvaltningens chef Mats Jönsson.


Organisationen Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall gjorde ett besök till Arlöv och lämnade över blommor och diplom. Vi från Burlövs kommun tackar för ett trevligt besök och den fina utmärkelsen!

Motivering till organisationen Djurens Rätts utmärkelse 2023

Burlöv har legat på topplistan flera gånger tidigare, som bäst på en femteplats förra året. Burlöv är nära maxpoängen för den enkätdel som rör maten som köps in och serveras. Enda frågan som de inte får maxpoäng på gäller köttfria dagar, där de på grundskolenivå har flera dagar per vecka medan förskolan har en dag per vecka. (Det hade gett ytterligare 12 poäng och maxpoängen för delenkäten).

Trots att de redan tidigare låg högt i rankingen har de fortsatt att utvecklas, och det syns till exempel på att de angett utveckling inom alla de delområden för mer växtbaserat som vi frågar om gällande året som gått:

  • Minskat mängden kött som serveras totalt
  • Minskat serveringen av kycklingkött
  • Infört fler veganska rätter på menyn
  • Ökat andelen växtbaserade mejeriprodukter i matlagningen
  • Ökat antalet vegetariska dagar sedan förra året

I år har 207 av Sveriges 290 kommuner deltagit i enkäten med ett trettiotal frågor där Burlöv har fått högst poäng totalt sett.

I Burlövs kommun lagas i genomsnitt varje skoldag 3 000 portioner till förskolor och skolor. Varje dag finns ett vegetariskt alternativ.

Till särskilda boenden och ordinärt boende lagas cirka 350 måltider varje dag på året.

Senast uppdaterad: