Publiceringsdatum:
Burlöv hjälper sin ukrainska vänort med stadsplanering
Burlövs ukrainska vänort Pervomaiskyi/Zlatopil* står inför, precis som landet i stort, stora utmaningar när det gäller att planera för framtiden efter den ryska invasionen. Den kraftiga befolkningsökningen, bristen på infrastruktur och behovet av att integrera jämställdhets- och barnrättsfrågor i stadsplaneringen är några av de viktigaste. Nu ska Burlövs kommun dela med sig av sina erfarenheter kring det sistnämnda, tack vare projektmedel från Svenska Institutet.
En kraftigt ökad befolkning
Pervomaiskyi/Zlatopil har tagit emot tusentals internflyktingar, vilket nästan motsvarar en befolkningsökning på 50 %. Många av flyktingarna är kvinnor och barn vilket ställer stora krav på bostäder, skolor, avlopp och annan infrastruktur. I dagsläget saknar cirka 20 % av befolkningen kommunalt vatten och avlopp. Det saknas också ett tydligt fokus på jämställdhets- och barnrättsfrågor i den fysiska stadsplaneringen i Ukraina.
– Vi har kommit längre i den typen av frågor så vi kan vi bidra med vår kunskap och vara ett stöd i hur man kan implementera till exempel barns rättigheter och jämställdhetsfrågor i stadsplaneringen, säger Burlövs stadsarkitekt Joel Tufvesson.
En hållbar stadsplanering med fokus på jämställdhet och barnrättsfrågor
Projektet som Burlövs kommun har startat tillsammans med den ukrainska staden innebär att vi ska hjälpa dem att titta på frågor som handlar om jämställdhets- och barnrättsfrågor i stadsplaneringen. Det kan till exempel handla om trygga vägar till skolan för barnen, tillgängliga lekplatser och parker som kan användas av alla barn oavsett funktionsvariation.
Det kan också handla om att skapa mötesplatser för ungdomar, att barnen och ungdomarna ska ha tillgång till naturområden och att bostadsområdena ska vara barnvänliga. Genom att ta hänsyn till barnrättsfrågor i stadsplaneringen kan Pervomaiskyi/Zlatopil skapa en stad som är mer attraktiv, hållbar och rättvis för alla invånare, både nu och i framtiden. Det är också sådana frågor som underlättar för landet att i framtiden ansöka om medlemskap till EU.
– Projektet ska pågå till maj och vi kommer bland annat genomföra workshops online och skriva en slutlig rapport som ska vara underlag för framtida projekt i Pervomaiskyi/Zlatopil, säger utredare Malin Lövdahl. Om situationen tillåter kommer vi även åka ner och göra ett studiebesök på plats, avslutar hon.
* Pervomaiskyi är den ryska benämningen på staden. Sedan endast ett par veckor tillbaka har de döpt om sin stad och gett den ett ukrainskt namn: Zlatopil. I den här artikeln nämner vi båda namnen för att vara tydliga.
Dela sidans innehåll:
Senast uppdaterad: