Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Burlövs kommun fortsätter visa på gott företagsklimat

Två kvinnor och två män poserar framför gröna buskar och träd.

Från vänster: Anna Stening Frost och Krister Persson (näringslivssamordnare), kommunalråd Sara Vestering (M) och kommundirektör Fredrik Löfqvist

Svenskt Näringsliv släpper en del av sin årliga undersökning om företagsklimatet i de svenska kommunerna. När företagarna och politiker får ge ett sammanfattande omdöme om företagsklimatet visar siffrorna att Burlövs kommun fortsätter med ett positivt besked på 4,2 och placerar sig åter igen i Skånetoppen.

Om vi jämför det sammanfattade omdömet över tid, så är det en förbättring från i fjol då Burlövs kommun mätte 4,04 och är åter på samma nivå som 2021 års sammanfattade omdöme.

Några röster om årets resultat

– Företagares åsikter är viktiga för kommunen och det sammanfattade omdömet visar att Burlövs kommun befinner sig på en hög nivå, vilket vi har gjort under flera år. Vi ser också att vårt resultat speglar kommunens resultat i andra relaterade mätningar som SKR:s undersökning Insikt, där Burlöv ligger på en tredjeplats av Skånes bästa kommuner (plats 18 i Sverige) säger Fredrik Löfqvist, kommundirektör.

– Det är ett positivt besked att kommunen fortsätter att placera sig i toppen, och i jämförelse med andra kommuner hamnar vi strax efter Höganäs (4,39) och Staffanstorp (4,48). Samtliga tre kommuner ligger en bra bit över snittet för Skåne (3,6) och för Sverige alla kommuner (3,5). I årets undersökning av det lokala företagsklimatet i Skåne ger företagen det högsta sammanfattande omdömet någonsin i underökningens historia, säger Anna Stening Frost, näringslivssamordnare.

– Vi ser i Svenskt Näringslivs undersökning att minskad brottslighet och ökad trygghet är det viktigaste för företagen för ett ännu bättre näringslivsklimat, säger näringslivssamordnare Krister Persson.

Brottsförebyggande samverkan är ett prioriterat område

Undersökningen visar att Burlövs kommuns företagare upplever otrygghet i samma utsträckning som Skånes snitt visar (Burlövs 3,56 %, Skånes 3,59 % och rikssnittet på 3,83 %).

Brottsförebyggande samverkan är ett prioriterat område som kommunen arbetar aktivt tillsammans med Polis, Trygghetsvärdar, Burlövs Företagsgrupp, Svensk Handel och kommunens enskilda företagares engagemang. Burlövs kommun har under två år arbetat mer aktivt med brottsförebyggande samverkan och löpande under åren har vi hittat nya förbättringsåtgärder.

– För att minska upplevelsen av otrygghet måste vi hjälpas åt och det är ett arbete där allas engagemang räknas. Det är tillsammans vi skapar det Burlöv som vi vill verka i. Positivt engagemang har en förmåga att ge ringar på vattnet, säger Krister Persson.

Burlöv eniga i vikten av ett gott företagsklimat

– Burlövs kommun har högt ställda mål och vi är i politiken eniga om vikten av ett gott företagsklimat. Vi kommer jobba vidare med enkätresultatet och sätta upp prioriterade förbättringar i dialog med företagare, tjänstemän och politiker, säger Sara Vestering, kommunstyrelsens ordförande.

För att fira kommunens alla företag och vårt goda företagsklimat så kommer jag att bjuda in till en nätverkslunch med tårta i samband med att Svenskt Näringsliv släpper rankingen i höst, avslutar Sara Vestering.

Läs mer om undersökningen

Gå gärna in på www.foretagsklimat.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och läs mer om Svenskt Näringslivs undersökning. Hela rankingen släpps den 20 september 2023.

Vill du läsa mer?

Senast uppdaterad: