Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Burlövs kommun uppmuntrar till hållbart resande under Europeiska mobilitetsveckan

En man och två kvinnor står framför cykelvägen vid Burlöv Center. Mannen håller i en elcykel.

På torsdagen den 16:e september stod tre av Burlövs kommuns medarbetare vid Burlöv Center och informerade om den Europeiska mobilitetsveckan. Från vänster: miljöstrateg Johan Rönnborg, projektledare Jelena Ristic och energi- och klimatrådgivare Meaza Yohannes.

Torsdagen den 16:e september invigdes den Europeiska mobilitetsveckan, ett internationellt initiativ som startats för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Årets tema är ”Hållbar mobilitet – sunt och tryggt!”. I Burlövs kommun uppmärksammade vi detta genom att prata om hållbart resande med burlövsborna och uppmuntra redan frälsta cykelpendlare med giveaways.

Vill få fler att resa hållbart

Burlövs kommuns deltar i Europeiska Mobilitetsveckan genom att träffa burlövsborna vid Burlöv Center. Medarbetare från tekniska avdelningen, vår miljöstrateg och vår energi- och klimatrådgivare pratade om hållbara transporter, visade kommunens elbilar och elcykel. Även kommunens låd-elcykel, som invånarna kan låna på biblioteket, visades upp. Meaza Yohannes, som är energi- och klimatrådgivare, gav besökarna tips om hållbara transporter - allt från elcyklar till tågsemestrar!

En av de saker som kommunen särskilt vill lyfta fram är möjligheterna för miljövänliga resor till och från Burlöv, exempelvis cykelpendling.
- Vi är en liten kommun med väldigt bra läge. Man kan enkelt ta sig till både Malmö och Lund via cykel på en halvtimme. Nu går det ju även bra att åka tåg ifrån Trelleborg till Arlöv på nästan samma tid som med bil, säger Meaza Yohannes.

Givande samtal med kommuninvånare

Invigningen fick bra respons, med många intresserade kommuninvånare som stannade till och pratade hållbarhet. Johan Rönnborg, miljöstrateg på kommunen, berättar om många trevliga möten:

 

- Det är härligt att se så många leende människor som verkligen uppskattade tillropet: ”Tack för att du väljer cykel, buss eller gång i stället för bilen!”, säger han. Vi fick dessutom in många förslag och tankar på hur vi i kommunen kan göra det enklare för medborgarna att välja hållbara transportmedel.

Ett initiativ som sträcker sig över hela Europa

Europeiska mobilitetsveckan, tidigare känd som Trafikantveckan, engagerar människor i 38 länder runt om Europa. Under perioden 16–22 september varje år går över 2000 städer och kommuner samman för att öka medvetenheten för hållbart urbant resande. Europeiska mobilitetsveckan i Sverige samordnas av Trafikverket och har i år ett 50-tal deltagande kommuner runt om i landet.

Senast uppdaterad: