Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Familjecentralen underlättar för föräldrar med barn 0–6 år

Fyra kvinnor i en ljus, öppen lokal med leksaker i bakgrunden.

Från vänster: Yadira Simonsen (distriktssköterska), Kristina Gidner (förskollärare), Linda Leman (socionom), Rosmari Cederberg (barnmorska).

Familjecentralen Samovaren är för alla föräldrar som har barn mellan 0 och 6 år. Är det någonting du undrar över i ditt föräldraskap finns det professionella på plats som du kan fråga eller prata med. Men du behöver inte ha något särskilt du behöver hjälp eller stöd med för att gå dit. Många tycker det är skönt att vara social med andra föräldrar över en kopp kaffe medan barnen leker.

Familjecentralen är mötesplatsen där barnmorskemottagning, barnhälsovård, social rådgivning och öppen förskola finns under samma tak. 

– Vi anordnar mycket aktiviteter som till exempel språkcafé, gymnastik, babymassage och föräldragrupper. Senaste tillskottet är gravidträffar, säger socionom Linda Leman som jobbar på familjecentralen med kollegor som är förskollärare, BVC-sköterskor (barnavårdscentralen) och barnmorskor. 

Underlätta föräldraskap

Familjecentralen är en mötesplats för alla där alla frågor och känslor är välkomna. Och att man kan känna att man får stöd oavsett vad det är man bär på i sitt föräldraskap. Familjecentralen är en trygg mötesplats, vi kan erbjuda stöd och någon att prata med. 

– Vi som arbetar på Familjecentralen försöker vara förebilder för både föräldrar och barn. Allt som stärker föräldrarna blir ju också en ökad trygghet för barnen, säger Linda. Om föräldern mår bra påverkar ju det även barnets mående och med trygga föräldrar som mår bra så kan familjen växa och verka i en trygg miljö. 

Trygga uppväxtvillkor

Växa tryggt är något vi erbjuder till dem som får sitt första barn eller sitt första barn i Sverige. Då kommer vi hem till föräldern för barnets hälsokontroller och pratar i familjens bostad, där det kanske är enklare att känna sig trygg. Ibland mår man inte så bra när man har fött barn, man kanske har en bild av att allting måste bli perfekt och kännas bra, och då finns vi där som stöd.

Första barnet i Sverige

Om det är första barnet i Sverige kan det till exempel vara helt nytt hur det fungerar med förskolor, föräldraledighet och att vi arbetar för ett jämställt föräldraskap – att båda kan vara hemma med barnet om man är två i relationen. Det är man kanske inte van att tänka på. – Det är också många som vill passa på att öva på svenska språket, och där kan jag hjälpa till med kontakt till våra studievägledare på Komvux, säger Linda.

Föräldraskapsgrupper

På familjecentralen ordnar man olika grupper som stöd till föräldrar. Till exempel: 

Trygghetscirkeln riktar sig till vårdnadshavare med barn i åldern 4 månader till 6 år. Många föräldrar känner osäkerhet eftersom de får höra så mycket om vad man ska och inte ska göra. I föräldraskapsstödet trygghetscirkeln pratar vi om hur vi kan skapa en trygg relation till våra barn, vilka behov barnen har och hur vi som föräldrar kan möta dessa behov på ett tryggt sätt. Många föräldrar beskriver att det känns roligare att vara förälder efter kursen.


Gravidträffar är gruppsamtal under graviditeten. Här skapar vi ett forum för föräldrar att prata om sina förväntningar och känslor inför föräldraskapat. Vi lyfter sådant som kan vara tufft när man blir förälder, om att det är vanligt att inte alltid må bra och var det finns stöd att få.

Öppettider

Måndag: 08.00 – 15.30 (0 – 6 år)

Tisdag: Stängt

Onsdag: 08.00 – 12.00 (0 – 2 år)

Torsdag: 08.00 – 12.00 (0 – 6 år), 13.00 – 15.00 (0 – 1 år)

Fredag: 08.00 – 12.00 (0 – 6 år)

 

Facebook: Familjecentralen Samovaren Arlöv

Instagram: @samovarenburlov

Familjecentralen Samovaren

Familjecentralen är en samverkan mellan Region Skåne och Burlövs kommun. Här jobbar två barnmorskor, tre BVC-sköterskor som jobbar med barnhälsovård, föräldrarådgivare/socionom samt två förskollärare som är ansvariga för öppna förskolan.

Senast uppdaterad: