Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Första undersköterskorna klara i satsning på kompetensutveckling inom vård och omsorg

En grupp kvinnor i olika åldrar på en grön, liten kulle

Från vänster: Camilla Lindros, Mona Hirche, Caroline Malm, Susanne Nilsson, Ingela Löfberg och Gloria Jafari.

I årets första nummer av Burlövstidningen berättade vi om satsningen på kompetensutveckling som har startat inom kommunens vård och omsorgsverksamheter. Nu har de tre första vårdbiträdena genomfört sin utbildning och blivit validerade som undersköterskor.

För att långsiktigt säkra tillgången på behörig personal genomfördes en kartläggning av personalens kompetens i höstas. Det visade sig att det fanns behov av vidareutbildning, så kallad validering av vårdbiträden till undersköterskor. 23 tillsvidareanställda vårdbiträden erbjöds att vidareutbilda sig samtidigt som de fortsatte med sina vanliga jobb.

Komvux står för utbildningen

Validering och vidareutbildning genomförs av Komvux där en stolt rektor låter meddela att de har delat ut hela 117 betyg på 12 olika kurser under våren. Två av de tre första att klara av utbildningen till undersköterskor fick sina diplom vid en liten ceremoni utanför Medborgarhuset ett par dagar före midsommarafton (den tredje som klarade utbildningen, Amra Brkic, hade förhinder).

Boost för självförtroendet

– Äntligen är vi klara efter allt arbete som vi har lagt ner, på både studier och jobbet säger den nyblivna undersköterskan Camilla Lindros. Hon får medhåll av Caroline Malm, även hon nybliven undersköterska, som tycker att utbildningen har varit jätterolig och samtidigt en boost för självförtroendet. Caroline vill gärna uppmuntra och pusha sina kollegor att göra samma sak och vidareutbilda sig. Verksamhetschefen för Vård och Omsorg, Mona Hirche, instämmer.

Viktigt med kompetensutveckling

– Det är viktigt att det finns möjligheter att utbilda sig inom kommunen, så att man inte känner att man behöver ge sig iväg någon annanstans för kompetensutveckling, säger Mona.


Som ett direkt resultat av sin utbildning ska Caroline börja jobba inom hemvården till hösten.

– Efter 14 år på samma ställe ska det bli kul att prova något annat, säger Caroline, som kommer att fortsätta sin karriär inom hemvården.

Senast uppdaterad: