Publiceringsdatum:
Fredrik gör kommunen bättre på att stoppa våld i hemmet

Fredrik Saglind, samordnare mot våld i nära relationer i Burlövs kommun.
Burlövs kommun har nyligen antagit en ny strategi mot våld i nära relationer, med målet att skapa ett tryggare och säkrare samhälle för alla invånare. Under 2025 och 2026 kommer Fredrik Saglind, samordnare för strategin, att ordna utbildningar och skapa ökad kunskap inom Burlövs kommuns organisation om hur man kan upptäcka och motarbeta våld i nära relationer.
En viktig satsning
Vårt mål är att alla medarbetare ska känna till strategin och ha den kunskap som behövs för att upptäcka och hantera situationer där våld i nära relationer kan förekomma, säger Fredrik. Vi vill skapa en kultur där alla känner sig säkra, och där vi kan stödja och hjälpa de som behöver det.
Under de kommande åren kommer han att utbilda kommunens personal för att öka kännedomen och kunskapen om hur våld i nära relationer kan upptäckas och motarbetas.
Det är viktigt att vi alla tar ansvar för att skapa ett tryggt och säkert samhälle, säger han. Det räcker inte att några få ”specialister” har koll på detta. Det är bara tillsammans som vi kan göra skillnad på riktigt.
Alla ska kunna upptäcka och hjälpa
Fredrik berättar att utbildningarna kan se olika ut beroende på vilket behov de enskilda medarbetarna har. Gemensamt är att de kommer att vara diskussionsdrivna och konkreta. Medarbetarna ska få ökad förståelse för hur olika former av våld kan se ut och även hur de kan arbeta för att upptäcka de olika formerna när de bemöter olika människor.
Vi kommer bland annat att prata om att våld inte bara är sparkar och slag, berättar Fredrik. Våldet kan vara ekonomiskt, psykiskt, materiellt, digitalt, eller något annat som inte lämnar blåmärken på den utsatta.
Särskilt sårbara grupper i fokus
Strategin tar avstamp i tre grupper i samhället: unga i parrelation, särskilt utsatta samhällsgrupper och barn som upplevt eller bevittnat våld.
Även om alla kan drabbas är det viktigt att veta att vissa grupper löper större risk, förklarar Fredrik.
Stereotypen av den ”utsatta” stämmer inte alltid överens med verkligheten, utvecklar han:
Utmaningen ligger i att kunna erbjuda rätt insats vid rätt tidpunkt till rätt person. Det förebyggande arbetet kräver breda, koordinerade och tvärsektoriella insatser för att uppnå hållbara resultat och skapa ett samhälle fritt från våld.
Ett långsiktigt arbete
Arbetet mot våld i nära relationer kräver engagemang och kraft under många år.
Jag är personligen väldigt stolt över att vi kan lansera denna strategi, och ser fram emot att få bollen i rullning. Vi kan bara lyckas göra skillnad om vi fortsätter att arbeta med dessa frågor varje dag, i varje möte, under väldigt lång tid.
För dig som är utsatt för våld i nära relationer
Om du eller någon du känner är utsatt kan du kontakta socialtjänsten:
Socialtjänstens mottag
Helgfria vardagar
08.00-12.00, 13.00-16.00
Telefon: 040-625 61 83
Socialtjänstens jour
Kvällar och helger
Telefon: 040-34 56 78
Klicka här för att hitta stödlinjer och läsa mer om vilken hjälp du kan få.
Denna artikel kommer från Burlövstidningen. Du hittar fler artiklar som denna och tillgång till föregående nummer via länken nedan:
Dela sidans innehåll:
Senast uppdaterad: