Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Gunvor Johansson får årets Charlotte Weibull-pris

äldre personer poserar i trädgård en solig eftermiddag

Gunvor Johansson tillsammans med tidigare års pristagare samt Charlotte Weibulls son.

I år går Charlotte Weibull-priset till Gunvor Johansson. Hon prisas för sina stora insatser i att bevara de skånska konstvävnaderna och göra dem tillgängliga för intresserade vävare över hela världen.

Motivering till Charlotte Weibullpriset 2020, Gunvor Johansson:

Gunvor Johansson, Staffanstorp, är yrkesverksam vävare sedan över fyrtio år med Mästarbrev i handvävaryrket. Hennes specialitet är textilier för kyrkligt bruk som varit den största inkomstkällan och parallellt skånska konstvävnader som rölakan, krabbasnår med mera.

Hon har genom åren täckt in alla sidor av sin konst och sitt hantverk: eget skapande, tillverkning och försäljning, undervisning och författande. I december 2018 tilldelades hon Märtha Gahns stipendium av Hemslöjden "för sina stora insatser i att bevara de skånska konstvävnaderna och göra dem tillgängliga för intresserade vävare över hela världen. Många av Gunvors vävar, som ofta återfinns i kyrkliga miljöer, visar på en stark koppling till äldre vävtekniker, men har också ett tydligt samtida uttryck”. Sammanfattningsvis är Gunvor Johansson en värdig mottagare av Charlotte Weibullpriset 2020 med tanke på hennes unika kunskaper i hantverk, teknik och formspråk. Hennes verksamhet karakteriseras av hög kvalitet och nyskapande och hon för det skånska textila kulturarvet vidare till kommande generationer. http://www.kyrkotextilisyd.com/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad: