Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Koreanskt besök på förskola i Arlöv

Medelålders kvinnor från Korea i svensk förskolelokal.

I veckan fick Grönebo förskola i Arlöv besök av nästan 40 rektorer från en provins i södra Korea. De var här för att lära sig mer om hur vi arbetar tillsammans med barnen i våra förskolor.

– Det här är andra gruppen från Korea som är här, säger verksamhetschef Cecilia Fehrlund på Burlövs kommun. Vi hade en grupp här i början av juni, och de var väldigt nöjda.

Applåder för manlig förskollärare

Besöket inleddes med att Cecilia tillsammans med rektorerna Jeanette Meyer, Magdalena Tornler, Lars Hansson samt förskollärare Emil Jireteg hälsade välkommen. Den sistnämnde fick en spontan applåd av de 38 kvinnliga rektorerna när han presenterade sig som just förskollärare (manlig). Därefter följde ett föredrag om bland annat den svenska skollagen och läroplanen. Besökarna fick också ta del av hur kommunens förskolor arbetar med lärmiljöer ute och inne samt fokuset på den responsiva undervisningen. De asiatiska besökarna hade många frågor men efter en stund delade man in dem i mindre grupper för att gå husesyn i den fina, nybyggda förskolan.

Intresserade av pedagogik och utbildning

I Korea har utvecklingen gått väldigt snabbt efter det att man utlyste vapenstillestånd i Koreakriget på 50-talet. Materiellt sett är man ikapp, och ibland förbi, västvärlden säger tolken och Arlövsbon Sung Youn Ju som också är den som har förmedlat kontakten med de koreanska rektorerna. De är väldigt intresserade av att lära sig mer om vilken pedagogik vi tillämpar på våra förskolor, fortsätter han. Något som också intygades av förskollärare Annie Kristoffersson, som visade runt den ena gruppen.

– Koreanskorna hade många frågor, bland annat om hur mycket personal vi har i varje barngrupp. Men de var också nyfikna på hur utbildningen till förskollärare ser ut i Sverige, berättar Annie.

 

Efter en stunds fika åkte den koreanska delegationen vidare till Köpenhamn, för att göra ytterligare några studiebesök.

Kvinnor från Korea i förskola i Arlöv.
Kvinnor från Korea i förskola i Arlöv.

Senast uppdaterad: