Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Kronetorpstaden

visualisering av en trafikerad stadsgata med hus och träd längs med

Visualisering av Kronetorpsvägen bort mot Burlövsbadet och järnvägen. Illustration: Liljewall arkitekter

Kronetorpstaden är området mellan Arlöv och Åkarp som kommer bli Burlövs stadsdelskärna framöver. Det kommer ta tid innan allt är färdigbyggt, området är lika stort som västra hamnen i Malmö. En av kommunens största investeringar i området är redan klar, det nya Burlövsbadet som invigdes i våras. Den senaste tiden har media skrivit mycket om Kronetorpstaden och kommunen vill därför förtydliga hur vi ser på Kronetorpstaden och framtiden för området.

På kommunens tillväxtavdelning arbetar man för fullt med att ta fram planer och strategier för hur vi vill att området ska utvecklas. Närmast i tid finns detaljplanen för att bygga den andra etappen av Kronetorpstaden som politikerna ska besluta om under sommarmånaderna.

Gemensam och tydlig bild av området

I planerna för den andra etappen finns möjligheter till att bygga 650 bostäder i flerfamiljshus och näringslivsverksamheter, parkeringsgarage och även ett naturområde där barn kan leka och som även ska fungera som rekreationsområde.

– Vi vill ju att vår kommun ska vara den mest lockande platsen i regionen att bo på och arbetar hårt för att nå det målet. Det innebär bland annat att påverka så långt vi kan och har möjlighet samtidigt som vi tillsammans med politikerna har en tydlig och gemensam bild av vad vi vill åstadkomma på området, säger tillväxtchef Elin Tängermyr.

Så här tänker vi oss Kronetorpstaden

Vår målsättning med Kronetorpstaden är att den ska vara till för dig som uppskattar fördelarna med att bo i en stadskärna fast med den lilla stadens bekvämligheter. Där det är nära till service, kommunikationer och natur- och rekreationsområden. Vi ser framför oss ett livfullt område där Arlövsbor, Åkarpsbor och Kronetorpsbor går ihop och skapar ny gemenskap.

På andra sidan järnvägen, strax bortom där rapsen möter himlen, ligger havet bara en bit bort. Är det istället storstaden som lockar tar du dig enkelt dit med tåg eller buss på bara några minuter. När de fyra spåren står färdiga i slutet av 2023 kommer du aldrig mer vara försenad till tåget – med pendeltågstrafik avgår de med bara några minuters mellanrum.

Men lika gärna stannar du hemma, för du har det mesta inom bekvämt avstånd: köpcenter, badhus, träningsmöjligheter och kultur. Oavsett vad du väljer är det nära till allt och rätt i alla riktningar.

Senast uppdaterad: