Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Kvarteret Ugglans gruppboende i full gång

En grupp människor sitter i solen runt ett bord och fikar. En av personerna sitter i rullstol.

Från vänster: Ghanem Aldelamy, Petra Eriksson, Kent Mathiasson, Jessica Persson och Anton Vlassiouk

Nu har gruppboendet i nybyggda kvarteret Ugglan kommit igång. Flyttlassen gick i våras och majoriteten av brukarna har nu flyttat in i sina egna lägenheter. Enhetschefen Bettan Timius konstaterar nöjt att hon redan ser positiva effekter av flytten.

Bostaden är viktig för alla människor och den här målgruppen är inget undantag, säger hon.

Det blir lite friare när de i sina lägenheter själva kan bestämma hur de vill ha det utan att det står någon utanför dörren eller i korridoren och håller ett öga på dem.

Tårtkalas på gården

För att fira sommaren och det fina vädret har några i personalen köpt en gräddtårta och bjuder in till tårtkalas nere på gården. Några av de boende sätter sig vid det runda bordet och tar för sig. Solen skiner från en klarblå himmel.

– Jag trivs väldigt bra här, nu har jag balkong det hade jag inte innan, säger Anton. Och så gillar jag vad de har gjort här, säger han och pekar med handen runt gården.

– Jag stormtrivs, fyller Jessika Persson i.

Intressestyrt umgänge

Anton säger också att det är lättare för folk att komma och hälsa på när de har egna lägenheter. Det är också något som enhetschef Bettan Timius har lagt märke till:

– En tydlig skillnad är att idag är det mer intressestyrt umgänge än när vi hade en gemensam lokal där vi alltid träffades. Nu när de har egna lägenheter tar de sig för mer, till exempel ringer de varandra om de vill hitta på något och det gjorde de inte på samma sätt förut.

App med aktiviteter och manualer

Bettan berättar också att de har köpt in en app (datorprogram till mobiltelefon) "Boet", som de ska börja använda till hösten. I appen kan både boende och personal se vad som händer under dagen eller i veckan. Det kommer också att finnas möjligheter att lägga in manualer för hur man till exempel sätter igång diskmaskinen, med tydliga bilder som visar steg för steg hur man ska göra. Målet är att de boende ska lära sig mer själva och få bättre självkänsla.

Fakta: Gruppboende LSS

Ett LSS-boende är en insats enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det innebär att bostaden är anpassad för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar till exempel utvecklingsstörning, autism, hjärnskada eller rörelsehinder. Boendet kan vara ett gruppboende, en servicebostad eller en annan särskilt anpassad bostad. Målet är att ge personen möjlighet att bo i ett fullvärdigt hem utan institutionsprägel.

Senast uppdaterad: