Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Kylda matleveranser ­förbättrar livsmedels­hanteringen i hemvården

Flera matlådor fyllda med färsk mat - bland annat falafel, en röd gryta med ris och fetaostsallad.

Den kylda maten kommer att hålla hela veckan, vilket gör att brukarna själva kan välja vilken rätt de vill äta på en viss dag.

I vår kommer de medborgare i Burlöv som får matleveranser från hemvården få sin mat som kylda måltider, förpackade i skyddande atmosfär. Förutom att detta gör hanteringen av maten mer hygienisk och säker så innebär det att brukarna kommer att kunna välja rätter från en större meny.

Fördelarna med kyld mat är många, men det innebär en förändring från dagsläget. Brukarna i Burlöv får idag sina måltider levererade uppvärmda. När maten kommer i kyld form blir det leveranser endast en gång i veckan.

 

– Vi kommer att köra ut maten på torsdagar och fredagar, säger Mija Attervall, enhetschef hemvården. Även om det är en förändring från idag så är jag övertygad om att det kommer innebära en kvalitetshöjning för våra brukare.

En kvinna med blont hår och röda glasögon ler mot kameran.

Mija Attervall, enhetschef hemvården.

Färsk mat som håller hela veckan

– Många förknippar varm mat med "färsk mat", säger Mija. Men faktum är att det är mycket mer hygieniskt med de kylda leveranserna. Eftersom maten är förpackad i en skyddande atmosfär så håller sig maten färsk och behåller smaken bättre.

 

– Färre leveranser innebär en lättare hantering, förklarar hon, Därmed kommer vi med största sannolikhet se betydligt färre leveransproblem och hopblandade beställningar. Det innebär också att våra brukare kan välja att äta den maträtt de är mest sugna på för dagen.

Kylda matleveranser standard i många kommuner

Att hemvården levererar kyld mat är något man redan ser i de flesta närliggande kommunerna. Mija har på tidigare arbetsplatser erfarenhet av just denna övergång.

 

– När jag jobbade i Lund gick vi igenom precis denna process, berättar hon. Resultatet där blev oerhört positivt! Maten blev godare, brukarna fick mer valmöjlighet och livsmedelshanteringen blev säkrare och mer hygienisk. Eftersom vi inom hemvården jobbar tätt med vår superduktiga måltidsenhet i detta projekt känner vi oss extra trygga i att resultatet kommer att bli toppenbra!

Senast uppdaterad: