Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Matsvinnet har mer än halverats på tre år

Två män och en kvinna ler mot kameran i en konferenssal

Från vänster: Måltidschef Ola Moberg, Måltidsutvecklare Elin Rigo och Köksledare Kim Andersson.

Den 29 september 2020 är det internationella matsvinnets dag, enligt ett beslut från FN förra året. Tanken är skapa uppmärksamhet på hur mycket mat som vi slänger i onödan så att vi kan upptäcka vilken mat som vi kan rädda. Burlöv arbetar sedan flera år tillbaka aktivt med den här frågan, och har mer än halverat matsvinnet på tre år.

Kost- och måltidsenheten producerar all mat till skolorna och äldrevården i kommunen och arbetar sedan flera år tillbaka för att minska på matsvinnet. Det har hittills lett till en minskning av mat som slängs från 22 till 10 ton per år. Ola Moberg, som är måltidschef i kommunen menar att de har satsat mycket på utbildning av medarbetarna och att de gör ständiga uppföljningar. De mäter matsvinnet varje dag och rapporterar in det varje vecka för sammanställning och statistik.

Minska ditt eget matsvinn

En kampanj från Livsmedelsverket lanserar till och med ett nytt ord som de kallar för svinnsikt = att inse hur mycket mat som du slänger och upptäcka vilken mat som kan räddas. Slängd mat är resursslöseri och klimatpåverkan helt i onödan.


Läs mer på livsmedelsverkets webbplats för tips på hur du kan göra för att minska ditt matsvinn.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad: