Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Nyrenoverade lokaler på Dalby-
vägen för ungdomar och föreningar

två tjejer poserar framför tegelbyggnad som är avspärrad med staket för renovering

Hamda Abdul Rahim och Samira Al-Zayde är två ungdomar som kommer att starta en arbetsgrupp för matlagning med internationella influenser.

Ungdomar har varit med och påverkat utformningen och innehållet i de nyrenoverade lokalerna som nu tar form på Dalbyvägen. Med fokus på kreativa mötesplatser är målsättningen att skapa en levande lokal som både kommunens ungdomar och föreningar ska få stor nytta av.

– Det kommer att bli ett levande hus, säger Johan Lönegård, chef för Ung i Burlöv som tillsammans med ungdomarna varit en stor del av planeringen.

– Hela huset ska vara en lärmiljö. Vi vill kunna ge föreningar både inspiration och kompetenshöjande insatser som föreläsningar, utbildningar med mera. Kring fritidsdelen av lokalen så har ju ungdomarna varit med i olika arbetsgrupper och jobbat fram hur de vill ha det. Hela lokalen är tänkt att vara multifunktionell utifrån ungdomars önskemål.

Kreativitet och skapande i fokus

Filosofin i framtagandet av de nya lokalerna bygger på ungdomarnas vilja att vara med och skapa och själva producera. Personalen kommer att fungera som coachande ungdomsarbetare med olika spetskompetenser inom kommunikation, musik, idrott, träning, odling, handarbete med mera. Det kommer också att finnas utrustning för att göra poddar och kameror så att ungdomarna kan göra studioprogram eller intervjuer med rörlig bild.

Vår verksamhet handlar om lärande och att ungdomar ska vara producenter, inte komma dit och konsumera. Vi får skapa en verksamhet utifrån ungdomars vilja och idéer att själva producera. Det tycker jag är ett väldigt spännande angreppssätt, säger Johan.

Flexibel lokal med café, scen, läktare med mera

En stor del av lokalen är café och aktivitetsyta där ungdomarna kan umgås. Den går att dela av så att man kan sitta och jobba med olika saker, till exempel handarbete i en del samtidigt som det pågår ett ett möte i en annan del och så vidare. Det finns även olika sittmiljöer vilket gör det väldigt flexibelt. Där kommer att finnas en scen samt en liten läktare. En stor skärm är riktad utåt mot salen med plats för uppemot 30 personer som kan titta på ett föredrag, en filmvisning eller liknande.

– Jag skulle kunna tänka mig till exempel en akustisk konsert, stand-up föreställning, Speakers corner eller liknande, säger Johan.

Tyst rum på begäran

På de få väggarna i lokalen finns möjlighet att ha utställningar av med ungdomarnas konstverk. Det finns ett tyst rum som ungdomarna ville ha där de kan sitta och plugga men det kommer också att fungera som mötesrum. Där kommer det finnas ett bibliotek med böcker som både ungdomar och föreningar är intresserade av. Det kommer även finnas kontor för medarbetare.

Föreningsutvecklaren på plats

Bland annat kommer kommunens Fritids- och föreningsutvecklare Christian Johannesson ha sitt kontor i lokalerna. Han kan hjälpa dig som har idéer och vill starta en förening men även etablerade föreningar är välkomna för ett möte med Christian för att diskutera hur kommunen kan hjälpa till på olika sätt.

Senast uppdaterad: