Publiceringsdatum:
Skåneveckan 2023

Skåneveckan för psykisk ohälsa är en vecka full av gemenskap, kunskap, utbildning och arrangemang som är samlat under en vecka varje höst. I år infaller Skåneveckan 9–15 oktober. Skåneveckan för psykisk hälsa hölls för första gången 2010 och har sedan växt sig större för varje år med nya aktörer som är med och håller i arrangemang.
Burlöv är med och arrangerar
Burlövs kommun har varit med och arrangerat aktiveter under Skåneveckan i flera år. Från tisdag 10 oktober till fredag 13 oktober erbjuder vi olika aktiviteter på Biblioteket i Arlöv, Mötesplatsen och Familjecentralen Samovaren. Här finns något för alla! Alla aktiviteter är såklart helt kostnadsfria. Varmt välkommen!
Mer om Skåneveckan
Vill du läsa mer om Skåneveckan eller veta vad som arrangeras i Skånes kommuner? Välkommen att besöka www.skaneveckan.com för att ta del av hela programmet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!
Program i Burlövs kommun

Tisdag 10 oktober 09.30 – 10.30
Gemensam frukost på Mötesplatsen
Välkommen till en bra start på dagen och en mysig samvaro. Mötesplatsen bjuder på en kopp kaffe eller te och smörgås (så långt lagret räcker).
Plats: Mötesplatsen, Dalbyvägen 51, Arlöv
Tisdag 10 oktober 10.30 – 11.30
Föreläsning av Vanessa Reyners – NatuRey
Balanserad vardag genom naturkontakt. - Ett inspirerande föredrag kring naturens hälsofrämjande effekter, hur vi på ett lekfullt sätt kan använda oss av naturen för att få återhämtning samt hur vi kan zooma ut och tänka kring vår vardag för att och skapa balans. Vanessa är leg. arbetsterapeut och har de senaste åren specialiserat sig på hälsa och välmående genom naturkontakt. Förhoppningen är att du under föreläsningen ska få ny kunskap och inspiration till att vilja vara mer i och med naturen!
Plats: Mötesplatsen, Dalbyvägen 51, Arlöv.
Anmälan görs senast måndag 2 oktober via mejl till motesplatsen@burlov.se eller via personal på Mötesplatsen.
Torsdag 12 oktober 13.00 – 14.30
Föreläsning av Elisabeth Blomberg och Ewa Jönegård
- Hur mår du och hur har du det? Vad kan du göra för din egen hälsa? Under namnet 100% Hälsoutveckling, föreläser hälsoutvecklarna Elisabeth Blomberg och Ewa Jönegård om olika begrepp och synsätt på området hälsa, samt delar med sig av tips och inspiration på hur du kan fylla på med livsenergi. Ewa är utbildad KBT terapeut, mindfulness -instruktör och arbetar på vårdcentral i Malmö med egna klienter som behöver stöd i livstilsförändringar. Elisabeth har arbetat många år inom LSS/socialpsykiatri, arbetat som projektledare för organisationen Suicide Zero och föreläser sedan tre år tillbaka i Livsviktiga snack och Våga Fråga.
Plats: Mötesplatsen, Dalbyvägen 51, Arlöv.
Ingen anmälan krävs.
Fredag 13 oktober 13.30 – 15.00
Teaterföreställning: Krångliga Människor
En teaterföreställning om diagnoser, att inte passa in och ren galenskap. Vi får bekanta oss med en krånglighetsförmedlings vedermödor att synas och höras för att få ut sitt budskap. De erbjuder uthyrning av diagnoser samt att kunna besvara i princip vilken fråga som helst om krångliga människor. Medlemmar från Lunds Fontänhus och projektet Joint Attention har skapat ett collage av berättelser med utgångspunkt från deltagarnas liv. Processen startade i februari 2023 och hade premiär i slutet på maj. Teaterföreställningen Krångliga Människor är en mötesplats att prata om normer, tabun och gemenskap. Föreställningen tar ca 40 minuter och efter bjuder vi in till publiksamtal där man får träffa deltagare från projektet som berättar om sina resor genom Joint Attention.
Plats: Mötesplatsen, Dalbyvägen 51, Arlöv.
Ingen anmälan krävs.

Fredag 13 oktober 09.00 – 12.00
Hälsofrukost med föreläsning och musik
All världens frukost med dietist Julia Olsson och Kultur på recept med personal från Vårdcentralen kl 09.00 - 11.00. Musik från Khala Uma kommer direkt efter kl 11.00 - 12.00. ”En gemenskap utan musik är som en kropp utan hjärta”. Kom och upplev Khala Umas musik med panflöjter, trumma, gitarr och sång! Khala Uma tar med oss på en musikresa till Andernas höga berg och alla i publiken får vara med i sång, musik, rörelse och dans. Ett musikmöte där vi fördjupar gemenskapen mellan varandra och Moder Jord.
Plats: Familjecentralen Samovaren, Svenshögsvägen 6, Arlöv.
Begränsat antal platser. Anmälan görs senast 10 oktober till kristina.gidner@burlov.se eller telefon 040-625 63 11.

Tisdag 10 oktober 12.00 – 13.00 och 16.00 – 17.00
Gongbad
Under ett gongbad ligger eller sitter man ned och lyssnar till gongen, vibrationerna sköljer över din kropp. Vem som helst kan delta i ett gongbad. Jennifer Sameland är diplomerad intuitiv gongspelare knuten till Ayurvediskt center i Malmö där hon håller i gongbad. Under Skåneveckan kommer hon till Arlövs bibliotek för ett par prova-på-gongbad. Du behöver inte ha någon erfarenhet eller förkunskaper inom varken gong, meditation eller yoga bara en önskan om att få en stunds återhämtning. Kom gärna en stund innan det börjar för en stillsam stund och en kopp te. Inför ett gongbad kan du förbereda sig genom att dricka lite extra vatten under dagen, men det är inte ett krav. Kom som du är och sätt på dig sköna kläder (ta med något extra plagg eller filt så att du inte börjar frysa). Ta med ett eget underlag, t.ex. en yogamatta eller en filt som du kan ligga på.
Gongbadet inleds med information om gongen. Därefter en övning för att komma ned i varv. Sedan börjar gongspelet (ca 35 minuter), tystnad och långsamt uppvaknande.
Plats: Arlövs bibliotek, Lommavägen 2, Arlöv
Begränsat antal platser. Anmälningarna görs senast måndag 9 oktober via länkarna nedan:
Klicka här för att anmäla dig till Gongbad 12.00–13:00 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller
Klicka här för att anmäla dig till Gongbad 16.00–17.00. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Onsdag 11 oktober 15.00 – 17.00
Skriva för att läka
En fördjupande workshop med Emelie Hill Dittmer. Workshopen är uppdelad på tre tillfällen (11/10, 19/10 och 26/10), när du anmäler dig anmäler du dig till alla tre. I denna workshop gör vi en fördjupning i expressiva skrivmetoder. Du kommer också att göra en återblick och jobba med specifika teman. Här kommer du att arbeta vidare med både nya och redan beprövade tillvägagångssätt, men går alltså djupare denna gång genom övningar i flera steg, efterreflektioner och sluter som alltid cirkeln med ett efterföljande samtal. Vi kommer även att bekanta oss närmare med den skrivterapeutiska verktygslådan såväl som forskning inom området. Varmt välkommen!
Workshopledare är Emelie Hill Dittmer, skrivpedagog, journalist och författare till boken Skriv för att läka – En guide i reflekterande skrivande (Lassbo förlag). Boken bygger på forskning, fallstudier, skrivövningar, intervjuer och författarens egen berättelse och ingång i skrivterapins värld i England. För mer information om Emelie Hill Dittmer besök Emelies hemsida här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Plats: Arlövs bibliotek, Lommavägen 2, Arlöv.
Begränsat antal platser. Anmälningarna görs senast torsdag 5 oktober via länken nedan:

Tisdag 10 oktober - 10.30-11.30
Föreläsning av Vanessa Reyners – NatuRey
Mötesplatsen, Dalbyvägen 51, Arlöv
Tisdag 10 oktober - 12.00-13.00 och 16.00-17.00
Gongbad
Arlövs bibliotek, Lommavägen 2, Arlöv
Onsdag 11 oktober - 15.00-17.00
Skriva för att läka
Arlövs bibliotek, Lommavägen 2, Arlöv
Torsdag 12 oktober - 13.00 - 14.30
Föreläsning om psykisk hälsa av hälsoutvecklarna Elisabeth Blomberg och Ewa Jönegård
Mötesplatsen, Dalbyvägen 51, Arlöv
Fredag 13 oktober - 09.00-12.00
All världens frukost och musik från Khala Uma
Familjecentralen, Svenshögsvägen 6, Arlöv
Fredag 13 oktober - 13.30-15.00
Teaterföreställning Krångliga Människor
Mötesplatsen, Dalbyvägen 51, Arlöv
Stöd till dig som är anhörig
Är du anhörig till någon med psykisk ohälsa? Kommunens anhörigsamordnare finns här för dig som behöver stöd, vägledning eller någon som lyssnar.
Läs mer på www.burlov.se/anhorigstod Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Telefon: 040-625 67 78
E-post: anhorigstodet@burlov.se
Dela sidans innehåll:
Senast uppdaterad: