Publiceringsdatum:
Solglimten, ett ljus i vardagen för personer med kognitiv sjukdom
Solglimten är en dagverksamhet för personer med en kognitiv sjukdom, det som också kallas för demens. De båda Silviasystrarna Eva och Annika har varit med sedan starten. Med förståelse och respekt har de mött deltagarna under de 20 år som verksamheten funnits. Mycket av arbetet kretsar kring de fem åtgärderna i den så kallade FINGER-modellen.
– Dagverksamhet är en bra vårdform, säger Annika Andersson. Att delta på en dagverksamhet ger stimulans och social samvaro. Det är lättare för deltagarna att bibehålla sin självkänsla, de är fortfarande den de är även om de inte kan riktigt lika mycket som tidigare.
Burlövs kommun är bland de första i Sverige att arbeta med FINGER-modellen, en vetenskaplig studie som uppmärksammar fem livsstilsfaktorer som kan förebygga eller fördröja kognitiv svikt (demens). De fem faktorerna är: hälsosam kost, fysisk aktivitet, kognitiv träning, sociala aktiviteter samt kontroll av hjärt-och kärlrelaterade riskfaktorer.
Hälsosam kost
De har tre gemensamma måltider på Solglimten: frukost, lunch och eftermiddagsfika.
– Vi börjar med frukost på morgonen när de kommer till oss, säger Eva Herbst Åkesson. Sedan blir det näringsrik lunch med mycket grönsaker och efterrätt. Vid eftermiddagskaffet serveras en god kaka. Under kaffestunden summerar vi dagen.
Fysisk aktivitet
Målet är att gå ut på promenad varje dag. På Solglimten tillämpar de devisen att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder.
– Det är viktigt att röra på sig och känna på vädret, säger Eva. Då blir det mer än en promenad, man får även det sociala. Vi träffar andra människor när vi är ute och går: hundägare, vaktmästare, förbipasserande med flera.
Kognitiv träning
På Solglimten håller de igång med bland annat pussel, korsord, sång och musikstunder som handlar om ordspråk och talesätt. De är noga med att anpassa aktiviteterna så att ingen känner sig utsatt eller får känslan av att inte klara av uppgiften.
Annika och Eva arbetar också mycket med rösten, tonfallet och kroppsspråket. Personer med kognitiv sjukdom kan vara känsliga för olika tonlägen och sättet som man uttrycker sig på.
Alla aktiviteter avslutas med en utvärdering där Annika och Eva frågar deltagarna vad de tyckte och hur de upplevde aktiviteten. För att skapa trygghet berättar de vad som kommer hända härnäst.
Sociala aktiviteter
Det är viktigt att kunna träffa vänner, umgås och vara med på sociala arrangemang. Därför uppmuntrar man på Sol-glimten de anhöriga att tillsammans fortsätta göra det de brukar göra.
– Vi tycker att det sociala är väldigt viktigt, säger Annika. Det är inte alltid lätt att kunna vara i en grupp när man har kognitiva utmaningar, dels för egen del men också för att kunna se och ha förståelse för andras problematik. Det kan ta några gånger innan deltagaren hittar sin plats i gruppen. De övriga deltagarna är väldigt välkomnande. En del ser det som att de går till sitt arbete. Det blir en rutin, deltagarna får struktur på vardagen vilket är betydelsefullt när man har en kognitiv sjukdom.
Kontroll av hjärt-och kärlrelaterade riskfaktorer
Annika och Eva är uppmärksamma på sina deltagare. På morgonen brukar de läsa vad hemvården skriver i journalsystemet och då får de reda på om det är någon som haft en jobbig morgon och kanske inte duschat, sovit dåligt eller vad det kan vara. – Många gånger är det de små detaljerna som är viktiga för personen för att det ska bli en bra dag och en bra natt, säger Annika.
Sedan ett par år tillbaka finns verksamheten på Dalbyvägen 51 i Arlöv, vilket är en fördel med tanke på att anhörigsamordnaren finns i lokalerna bredvid. De jobbar också väldigt nära det mobila besöksteamet och hemsjukvården.
Dela sidans innehåll:
Senast uppdaterad: