Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

”Stadsbruket” vinnare i tävling för att bebygga kvarteret närmast Burlövs station

Skissbild av två huskroppar som sitter ihop med en mellanbyggnad mot en mörkblå, klar kvällshimmel

Illustration: FOJAB Arkitektbyrå

I vintras pågick en markanvisningstävling för kvarteret Hanna i Arlöv, som är en mindre fastighet i bästa läge vid Burlövs station. Fastighetsbolaget Trianon tillsammans med arkitektbyrån Fojab vann tävlingen med deras koncept ”Stadsbruket”.

Tomten är unik i sitt läge centralt i Arlöv, kommunen och Öresundsregionen. Närmaste granne är Burlövs station som ger bra tillgång till kollektivtrafik och är ett fantastiskt skyltläge i kommunen. Kvarteret Hanna är en viktig pusselbit i utvecklingen av stationsområdet och närliggande Kronetorpstaden.

Stadsbruket

Trianon kommer att utveckla och bygga ett hybridkvarter som samlar cirka 150 bostäder samt kontor, sport, träning och mobilitet på en och samma yta. Kvarteret Hanna är tänkt att bli ett landmärke och en levande mötesplats i Burlöv – där besökare kan mötas, umgås och trivas och tågresenärer tillsammans med invånare kan röra sig i en spännande mix av verksamheter och inbjudande arkader som på ett effektfullt sätt flyter ihop med stationstorgets offentliga rum.


Kommundirektör Lars-Åke Ståhl:
– Bilden av Burlövs kommun förändras fort. Det som tidigare var en del av ett småindustriområde blir nu centrum. Platsen är densamma men läget är helt nytt. Vi gläds åt att fortsätta utvecklingen av vår kommun och samarbetet med olika aktörer och att Kv. Hanna nu utvecklas i samarbete med Trianon.

Juryn valde vinnare

En jury bestående av politiker, tjänstemän och konsult utsåg en vinnare efter det att förslagen poängsatts enligt tävlingsmaterialet. Där bedömdes gestaltning, hållbarhet, ekonomiska förutsättningar och helheten för varje förslag.

Preliminär byggstart 2021

Ett markanvisningsavtal håller nu på att tas fram och ska godkännas av kommunfullmäktige. Därefter kan arbetet med detaljplanen påbörjas. Preliminär byggstart är första kvartalet 2021.

Senast uppdaterad: