Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Stjärnor i köken – utmärkelser till Burlöv vid SOM25

Färgglada grönsaker på ett bord.

Under många år har måltidsenheten i Burlövs kommun arbetat för att öka nöjdheten bland barn och unga i kommunens förskolor och skolor. Nu har arbetet uppmärksammats – verksamheten har tilldelats stjärnor i årets tävling SOM25.

Sveriges Offentliga Måltider delar ut årets stjärnor

Sammanslutningen Sveriges Offentliga Måltider (SOM) består sedan 2013 av ett antal partners som arbetar för att utveckla den offentliga gastronomin.

I år genomfördes SOM:s årliga gala onsdag den 29 oktober i Växjö. Under kvällen utsågs vinnare för 2025 och stjärnor delades ut till bland annat förskolekök och skolkök.

Bedömningarna görs utifrån flera kriterier, bland annat:

  • hur menyer planeras
  • vilka råvaror som används
  • hur näringsinnehållet garanteras
  • hur verksamheten kommunicerar med sina gäster
  • hur arbetet för att minska matsvinnet genomförs.

Nominerade kök i Burlövs kommun

Sveriges Offentliga Måltider nominerar och uppmärksammar offentliga verksamheter som arbetar aktivt med sina måltider. Burlövs kommun var i år nominerad med följande kök:

  • Grönebo förskola
  • Vårboskolan
  • Tågarpskolan
  • Svenshögskolan

Grönebo förskola, Vårboskolan och Tågarpskolan tilldelades två stjärnor vardera, medan Svenshögskolan tilldelades en stjärna.

Burlövs kommun har tidigare inte deltagit utnämningarna, trots att måltidsenheten arbetat med ovan kriterier i många år.

 

– Det är första gången vi har anmält oss. Tidigare har vi inte riktigt trott att vi har varit redo för att få stjärnor. Därför är resultaten extra glädjande, säger Erica Ek, måltidsstrateg i Burlövs kommun. Skolköken och restaurangerna har under nomineringstiden fått oanmälda besök i lunchtid där representanter från SOM har tittat på uppläggningar, smakat på maten och pratat med både personal och gästerna.

En kvinna med brunt, uppsatt hår och blåvit tröja.

Erica Ek är måltidsstrateg i Burlövs kommun.

Mångårigt utvecklingsarbete

Ola Moberg, kostchef i Burlövs kommun, är mycket stolt över resultatet.

 

– Förr tittade verksamheterna framför allt på menyerna och såg till att alla rätter hade rätt näringsinnehåll. Om maten uppskattades av eleverna, eller hur miljön såg ut i skolrestaurangen, var tidigare inte särskilt betydelsefullt.

 

– Det har hänt mycket under de senaste åren. Tillsammans med kompetent och engagerad personal har vi arbetat strukturerat och metodiskt för att utveckla skolmåltiderna till något som ska ge en pedagogisk och lustfylld upplevelse i Burlövs förskolor och skolor, säger han.

Broccolisoppa – en oväntad favorit

När nöjdheten med maten i Burlövs kommun presenteras är det många som höjer på ögonbrynen. En av de mest uppskattade rätterna är nämligen broccolisoppa.

 

– Men vi vet att det är så, för vi mäter hur god maten är på alla skolor med ”Happy-or-Not”. Måltider som inte uppskattas av våra gäster plockas bort och ersätts med andra, fortsätter Ola.

 

Han tillägger att 75 procent av gästerna i dag är nöjda med sin skolmåltid.

Man i kockkläder som lagar mat ute.

Ola Moberg, kostchef i Burlövs kommun, säger att 75 procent av skolrestaurangens gäster är nöjda.

Samarbete och engagemang bakom framgången

Erica Ek menar att det nära samarbetet mellan måltidsenheten, förskolor och skolor är en viktig framgångsfaktor.

 

– Om våra unga inte får i sig god mat, får de heller inte tillräckligt med energi för att orka med dagen och skolan. Därför är detta arbete så viktigt, säger hon.

Från skolbespisning till skolrestaurang

Att miljön i matsalarna fått större betydelse märks tydligt i hur personalen talar om verksamheten.

 

– I Burlöv använder vi till exempel inte ordet skolbespisning. Vi har skolrestauranger och vi vill ha nöjda gäster, precis som vilken annan restaurang som helst. Med den inställningen utvecklar vi hela tiden vår verksamhet, säger Johan Mårtensson, enhetschef på måltidsenheten.

Två händer som skivar champinjoner i ett kök.

Måltidsenheten har arbetat metodiskt och strukturerat i många år för att förbättra kvaliteten på skolmåltiderna.

Firar framgången tillsammans

Johan Mårtensson var på plats i Växjö tillsammans med kocken Mohamad Zaher från Tågarpskolan. Han berättar att de planerar att fira med kollegorna när de kommer hem.

 

– Det är mycket glädjande och ett fint resultat – ett kvalitetsbevis på att vi gör gott för kommunens unga medborgare.

Kock i ett kök.

Kocken Mohamad Zaher var på plats i Växjö och arbetar till vardags som kock på Tågarpskolan.

Om Sveriges Offentliga Måltider (SOM)

SOM är ett nationellt nätverk som samlar organisationer, leverantörer och offentliga aktörer med intresse för utvecklingen av måltider inom vård, skola och omsorg.

 

Tävlingen är till för att uppmärksamma verksamheter som utför olika satsningar på måltiderna. Syftet är att sprida goda exempel, höja kvaliteten och stärka den offentliga gastronomins status i Sverige.

Senast uppdaterad: