Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Tågstopp Malmö-Lund 22 september till 1 oktober (i Åkarp till 8 oktober)

Järnväg som leder ner i tunnel bredvid villor och damm.

Foto: Trafikverket/NCC-OHLA

22 september till och med 1 oktober går inga tåg mellan Malmö och Lund. För Åkarp och Hjärup blir tågstoppet sex dagar längre, till 8 oktober. Ersättningsbussar sätts in men räkna med längre restid och besvärliga dagar.

I månadsskiftet september/oktober är det dags för det sista stora tågstoppet i Fyrspårsprojektet. Det färdigbyggda Fyrspåret genom Åkarp och Hjärup kopplas in och öppnas för trafik. Under stoppet öppnas även nya spår mellan Hjärup och Lund, och de östra spåren genom Arlöv. De ombyggda stationerna i Åkarp och Hjärup, och den andra plattformen på Burlövs station öppnas också efter tågstoppet.

Så påverkas tågtrafiken mellan Malmö och Lund

Inga tåg går mellan Malmö C och Lund C från 22 september till och med 1 oktober. Alla tåg norrifrån stannar och vänder vid Lund C, och alla tåg från söder stannar vid Malmö C. Vissa fjärrtåg och godståg kör via Lommabanan.

Lommabanan och Söderåsbanan

Tågtrafiken på Lommabanan och Söderåsbanan berörs också av tågstoppet och vissa avgångar med Pågatåg är inställda, vissa dagar är de helt inställda. Även trafiken på Skånebanan mellan Hässleholm och Helsingborg påverkas och Pågatågen ställs in vissa dagar. Sök din resa i Skånetrafikens app.

Extra långt tågstopp för Åkarp och Hjärup

När tågtrafiken släpps på igen efter stoppet kör tågen på två spår i sex dagar. Det innebär att inga tåg kan stanna i Åkarp och Hjärup. Orsaken är att Trafikverket arbetar vid östra plattformen i Hjärup, vilket gör att den plattformen inte kan öppnas förrän 8 oktober. Tågen går alltså mellan Malmö och Lund men inga persontåg stannar i Åkarp och Hjärup.

Tågstoppets exakta tider

  • Totalstopp Malmö C – Lund C: 22 september, 04.30 – 2 oktober, 04.30
  • Tågen stannar inte i Åkarp och Hjärup (trafik på två spår): 2 oktober – 8 oktober, 06.00
  • Trafik på alla fyra spår igen från 8 oktober

Senast uppdaterad: