Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Textilateljé med fokus på återvinning invigd på Östragårdens förskola i Åkarp

Grupp människor som sitter och står med garn och stickor i händerna.

Invigningen av syataljé på Östragårdens förskola i Åkarp.

– Vi har skapat en textilateljé på Östragårdens förskola i Åkarp! För att förverkliga vår dröm ansökte vi, och fick, innovationsanslag från kommunen, säger rektor Karin Åström. Det började som en idé om hur vi skulle kunna erbjuda barnen skapande, matematik, återbruk och kreativitet i ett annorlunda sammanhang. Nu är det en del av vår vardag, fortsätter hon.

Struktur och säkerhet viktigt för kreativiteten

Från terminsstarten i augusti har barnen tillsammans med bland annat projektledare Carina Cederberg Levin börjat lära känna miljön. Säkerhetstänket är stort och det är viktigt med en god struktur för att barnens kreativitet ska kunna flöda fritt och säkert. Carina är en förskollärare som ända sedan förskollärarutbildningen brunnit för att skapa i textil tillsammans med barnen.

Barnen får skapa med textila verktyg

Hon har inför det här projektet inspirerats av olika forskare kopplat till högskolan i Borås. När Carina själv ska berätta om vad det är som gör textilateljén unik säger hon:

Jag vill ge barnen möjligheter att skapa med ”riktiga saker” i en miljö där återbruk förenas med språk och matematik.

Med riktiga saker menar Carina symaskin, riktiga nålar att sy med, virknålar, bra saxar, linjal och mönsterpapper samt en provdocka där barnen får testa sig fram i att skapa olika kreationer.

Återbruk i fokus

Gällande återbrukstanken samarbetar vi med barnens vårdnadshavare såväl som att vi besökt kommunens egen återbrukstjänst. Till hösten kommer vi ta emot två praoelever från årskurs åtta som kommer att spendera sin vecka i textilateljén med fokus på att dela med sig av sin kunskap och samspela med Carina och barnen i skapandet. Vi planerar även för ett samarbete med kommunens mer seniora invånare för att se hur vi kan lära av varandra, och skapa ett spännande sammanhang.

Personer som stickar och virkar.

Vill du läsa mer?

Senast uppdaterad: