Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Tillväxtresan utvecklar företag och skapar plattform för nätverkande

tecknad bild med två stegar mot en kruka som det står människor på, även kugghjul, stjärnor och uppåtgående pil

När projektet Tillväxtresan ordnar utbildningar får företagare möjlighet att ta del av kompetensutveckling och anpassade analyser för bättre marknadsföring samtidigt som mötena är en bra plattform för nätverkande. Näringslivssamordnare Anna Nilsson tycker det är glädjande att vi har ett gott samarbete med kommunens företagare, vilket skapar förutsättningar för ett starkt och hållbart näringslivsprogram.

Vid projektets start gjordes en behovs- och tillväxtanalys av alla deltagande företag för att kartlägga vilka aktiviteter och insatser som projektet skulle fokusera på. Förändringsledare Maria Thunberg är en konsult som är kopplad till projektet och har tillsammans med företagarna och projektgruppen varit med från början och tagit fram handlingsplaner.


Sematron AB som gör tidvinnande vakuumformning är med i projektet. Produktionschef och delägare Johan Elgemark lyfter projektstarten som särskilt positiv: ”Vi fick en gratis analys av företaget. Det var väldigt nyttigt för mig som då var nyanställd.”

Förändring för effektivare marknadsföring

Ett gemensamt behov som många företag i projektet har arbetat med är att utveckla sin marknadsföring. Genom projektet har varje företag också haft möjlighet till företagskonsultation och förändringsledning kopplad till projektet. Målet med förändringsstödet är att stödja varje företag genom samverkan och dialog.
”Både med Sematron och Vallgårdens golfklubb har vi jobbat med företagens värdeerbjudande och hur de mest effektivt ska marknadsföra detta”, berättar förändringsledare Maria Tunberg.

Golfklubb hittade nya gäster på sociala medier

”Vi kan erbjuda en spännande och välskött golfbana som tilltalar alla typer av golfare, från den rutinerade till prova-på-golfaren. Med förstklassiga träningsmöjligheter året om samt en bana som går fort att spela, och närheten till hela Burlövs kommun med omnejd, har vi möjlighet att erbjuda en rad intressanta upplägg för såväl företag som privatpersoner. Genom inspiration från Tillväxtresan har vi börjat marknadsföra mer riktat och på sociala medier. Det har resulterat i nya gäster på banan, som alla är mycket positiva och glada att ha hittat till oss.” berättar Kim Olsson, banchef på Vallgårdens Golf AB som också är med i projektet.


Johan från Sematron håller med: ”Från en konstruktörs idé till färdig produktion är vi med hela vägen. Ihop med Maria och ett annat projekt jobbar vi med att paketera vad vi säljer ut och var vi bäst ska marknadsföra detta. Det är nyttigt att ta hjälp av någon utifrån för att få andra perspektiv.”

”Värdefull mötesplats och plattform för erfarenhetsutbyte”

Fredrik Lindén driver Cencio AB som är en medelstor tillverkare av solskyddsprodukter till återförsäljarledet och äger dessutom en av de största återförsäljarna i Sverige, Persiennexperten. Han har drivit företag i Burlöv i många år och deltar med Cencio i Tillväxtresan. Han har nu flyttat sin verksamhet till Staffanstorp men är väldigt positiv till projektet och liknande initiativ från kommunen. Han tycker att projektet har gett ytterligare fokus på näringslivet och bidrar till ett gott företagsklimat i Burlöv, vilket är en bild som många andra företag i projektet delar.


”Tillväxtresan har också varit en värdefull mötesplats och plattform för erfarenhetsutbyte för oss företagare”, tillägger han.

Gott samarbete med engagerade företagare

Näringslivssamordnare Anna Nilsson instämmer. ”Tack vare projektet har vi en möjlighet att stötta och pusha på våra företag att kanske testa något nytt eller komma igång med något de länge haft behov av, men av olika skäl inte haft möjlighet att ta tag i. Jag tycker att det är glädjande att vi har ett gott samarbete med våra engagerade företag i kommunen, vilket gör att vi kan arbeta nära och tillsammans för ett starkt och hållbart näringslivsprogram.”

Fakta Tillväxtresan

I snart tre år har Burlövs kommun bedrivit projektet Tillväxtresan - genom innovation och mångfald. Projektet ger 20 små och medelstora företag möjlighet att kompetensutveckla sina företag. Målet är ökad lönsamhet och att företagen ska göra en tillväxtresa. Projektet ska utveckla organisationer och individer samt leda till positiva samhällseffekter, som förändrade attityder, värderingar och fler i sysselsättning. Projektet medfinansieras av Europeiska Socialfonden och startade hösten 2017.

Senast uppdaterad: