Publiceringsdatum:
Ukrainska Pervomaiskyi välkomnades som vänort
Den 7 september 2024 undertecknades ett vänortsavtal kommunerna emellan i samband med att borgmästaren och vice borgmästaren från Pervomaiskyi besökte Arlöv. Även om avtalet inte direkt innebär några ekonomiska åtaganden är kommunen glad att kunna skänka två fordon som kan göra nytta nere i Ukraina. Kommunstyrelsens ordförande Sara Vestering (M) och Pervomaiskyis borgmästare Mykola Baksheiev signerade vänortsavtalet vid en tillställning i Stora sessionssalen i Medborgarhuset i Arlöv.
Kommunen Pervomaiskyi City Territorial Community ligger knappt tio mil söder om Charkiv och har cirka 30 000 invånare. Pervomaiskyi är en kommun och stad i östra Ukraina, 90 kilometer söder om Charkiv med cirka 30 000 invånare. Kommunen arbetar målmedvetet för ökad demokratisering och mot korruption. De har höga ambitioner vad gäller tillgången till kommunal service, kvalitet på skola och omsorg och arbetar aktivt med trygghetsskapande åtgärder.
Stöd för frihet och självständighet
Målet med att inleda ett vänortssamarbete med en ukrainsk kommun är både för att visa stöd för Ukraina i kampen för frihet och självständighet samt att stödja utvecklingen av samhällsfunktioner som behöver ske för att Ukraina ska kunna bli fullvärdig medlem i EU. Partnersamarbetet ger även möjligheter att stödja återuppbyggnaden av Ukraina efter krigsslut.
Inga ekonomiska åtaganden
Avtalet förpliktigar inte till några direkta ekonomiska åtaganden och medför därmed i nuläget inte några kostnader för kommunen. För aktiv samverkan och utbyte kommer dock viss arbetstid från tjänstepersoner och politiker behöva tas i anspråk. Kostnader uppstår även vid eventuella framtida studiebesök eller i gemensamma projekt.
Samverkansformer utvecklas efter hand
Formerna är ännu inte helt klara för hur våra båda kommuner ska samverka. Men det är ett långsiktigt samarbete där man kommit överens om att utbyta erfarenheter, stödja gemensamma projekt samt knyta kontakter mellan institutioner, medborgare och föreningar i de båda kommunerna. Ett tänkbart utbyte är att samverka kring stadsplanering, ett annat är att ta del av erfarenheter kring civilt försvarsarbete.
Andra tänkbara samverkansformer skulle kunna vara att uppmuntra till samarbete mellan företag och institutioner i de båda länderna. Vänortsförbindelsen är i skrivande stund helt färsk och det återstår fortfarande att se vad den kommer att resultera i framöver.
Dela sidans innehåll:
Senast uppdaterad: