Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Vi bygger framtidens Burlöv, del 1: Hantverkaregatan från stationen mot badet

karta över Hantverkaregatan med stationen och Burlöv Center på varsin sida, samt namnen på de planerade bostadskvarteren

I en serie artiklar kommer vi att skriva om hur framtidsplanerna ser ut för kommunen. Mycket kommer att kretsa kring det stora området mellan Arlöv och Åkarp, kommunens största utbyggnadsområde genom tiderna, men även om angränsande och andra stora byggprojekt. Att det kommer hända mycket i Burlöv framöver är en underdrift. Artikelserien är ett sätt för oss att ge dig information om, och en känsla för, framtidens Burlöv.

Som du säkert har märkt arbetas det för fullt med att utveckla Burlövs kommun. Om du rör dig i Åkarp kommer du upptäcka att det händer mycket framöver, närmast i tid finns planerna för området vid Lervägen, Murvägen och Bruksvägen. Där ska byggas nya bostäder, grönytor samt förbättrad gång- och cykelväg. I Arlöv planerar kommunen tillsammans med markägarna vad som ska byggas på Sockerbruksområdet. Det finns planer för 650 lägenheter, nya förskolor, mobilitetshus¹, park och rekreation.

Vi bygger ny stad

Vid Burlövs station har Trafikverket snart byggt klart fyra spår. Precis intill börjar kvarteret Hanna ta form. Var för sig är det stora projekt men ändå utgör de bara en del av det som kommer att bli framtidens Burlöv. Det som kommer att knyta ihop våra tätorter är området mellan Arlöv och Åkarp där vi bygger en helt ny stad med bland annat nya skolor, förskolor och bostäder för uppemot 11 500 nya Burlövsbor. Men varje lång resa börjar som bekant med ett steg och i den här artikeln gör vi ett nedslag på ett av dem, nämligen Hantverkare-
gatan upp mot Burlövsbadet.

Vid Burlövs station

Hantverkaregatan vid Burlövs station upp mot Burlövsbadet kommer att förändras från grunden. En av förutsättningarna är att de fyra spåren kommer att invigas om lite drygt ett år, i december 2023. Då kommer både Pågatåg och Öresundståg att stanna så ofta att du hädanefter aldrig kommer vara försenad till tåget igen, bara i god tid till nästa.

Stationstorget och kv. Hanna

När du i framtiden stiger av tåget i Burlöv och kliver ner på perrongen ligger stationstorget mellan dig och Hantverkaregatan. På Stationstorget myllrar det av liv och folk som rör sig till och från stationen, umgås med vänner på uteserveringarna eller köpsugna som är på väg till Burlöv Center. På din högra sida reser sig kvarteret Hanna och välkomnar dig med sin inbjudande fasad. I kvarteren runt Hanna Tower hittar du ett rikt utbud av träningsmöjligheter och även butiks- och verksamhetslokaler i markplan. Fortsätter du uppför stationstorget och över Hantverkaregatan passerar du knutpunkten för Skånetrafikens gula bussar, nr 130 och 172 (eventuellt även en av bussarna till och från Lomma) och du tar dig enkelt vidare. Från Burlöv är det nära till allt: Malmö, Lund, Köpenhamn eller vart du än vill åka. Burlöv är helt enkelt rätt i alla riktningar!

Modern stad med hållbara lösningar

Istället slänger du en snabb blick nedför Hantverkaregatan där bostadshusen och allén bildar en inbjudande boulevard mot Burlövsbadet. Doften av Öresund gör sig påmind i den ljumma brisen, strax bortom från där rapsen möter himlen, och gör att du stannar upp och tar in stunden där du befinner dig. I den nya stadsmiljön med sitt myller och sorl finner du en känsla av modern stad där du oavsett var du tittar ser hållbara och miljövänliga lösningar.

Fortsättning följer...

Istället för att gå mot badet fortsätter du vidare över Hantverkaregatan och in på Hannatorget. På det som idag är parkeringsyta kommer det snart finnas flera bostäder och garage. Det kan du läsa mer om i nästa nummer av Burlövstidningen, då vi skriver om vad som planeras för parkeringsytan mellan Hantverkaregatan och Burlöv Center.

¹ Mobilitetshus är ett parkeringshus för olika typer av fordon, och som har fler funktioner som bidrar till ett hållbart resande.

Artikelserie: Vi bygger framtidens Burlöv

Artiklarna publiceras i Burlövstidningen, och följer tidningens utgivningsschema. Första artikeln publicerades 27 oktober 2022 (årets sista tidning), och resterande fyra artiklar i 2023 års Burlövstidningar.

  1. Hantverkaregatan från stationen mot badet
  2. Mellan Hantverkaregatan och Burlöv Center
  3. Marken vid gamla Burlövsbadet
  4. Åkarp: området vid Lervägen, Murvägen och Bruksvägen samt utvecklingen kring stationen
  5. Sockerbruket i Arlöv

Senast uppdaterad: