Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Yrkesbussen - nytt samarbete mellan skola och näringsliv i Burlöv

Personer står i en industrilokal

Studiebesök vid Ahnelövs Industrimålning den 11 april

Samarbetet mellan kommun och kommunens näringsliv utvecklas. 32 företagspass för 200 elever i 5 bussar under 2 dagar är grunden för en satsning för att ge elever i årskurs 8 bredare insikt i olika yrken och branscher.

Rundresa bland framtida arbetsgivare för elever

Yrkesbussen åker på turné i kommunen under två dagar i april för att inspirera och motivera eleverna i årskurs 8 att göra sina val till gymnasieutbildning och framtida yrken. Elever från både Vårboskolan i Arlöv och Dalslundskolan i Åkarp besöker ett flertal företag i skilda branscher. Eleverna reser klassvis i fem bussar och gör besök hos såväl små som stora företag.


- Inom skolan sätter vi högt värde på att så många företag i olika branscher väljer att välkomna våra elever. Eleverna kommer att förbereda sig genom att läsa på företagens webbsidor och fundera på frågor kring de olika yrkena som kommer att presenteras. Efter besöken ska de också sammanställa sina intryck, säger rektor för Dalslundskolan Pia Bang och rektor för Vårboskolan Susanne Kristensen. Vi gör detta för att skapa motivation inför deras framtida gymnasieval, men också som inspiration till var de vill förlägga sin prao till hösten.


- För första gången i Burlövs Kommun genomfördes en stor yrkesinsats för klass 8 ute hos kommunens företag. Det är härligt att se elevers förberedelser genom de frågor som många hade tänkt ut till företagarna. Företagarna hade verkligen öppnat upp och tog emot eleverna och presenterade sin olika yrken med stor glädje. Vi ska så klart utvärdera detta ordentligt, men jag tror redan nu att det kommer att bli en årlig insats för att förbereda eleverna på utbildningsvägar, yrken och karriärer, säger Krister Persson, näringslivssamordnare.


- Elevernas nyfikenhet av den nya tekniken med eldrivna fordon var uppenbar, vilket var extra stimulerande för oss som arbetsgivare.

De hade också mycket bra och genomtänkta frågor. Så roligt att ha dem här och fantastiskt kul att en elev frågade var man utbildar sig till lastbilsmekaniker, säger Fredrik Holmström, Volvo Truck Center.

Tack till de företag som medverkar 2023

Ahnelövs Industrimålning, Bauhaus, Burlövs Center, Filmbruket i Alnarp, Frontpac, Ica Maxi, International Motors, Microbus, Segers Söta, Sematron, Svensk Cater, Volvo Trucks, samt Svenshögs förskola och vård och omsorg inom socialtjänsten i Burlövs kommun.


Dag 1 genomfördes den 11 april

Dag 2 genomförs den 20 april

Senast uppdaterad: