Burlövs kommun

Sommarpraktik Burlöv 2022

siluett av unga människor som hoppar glädjeskutt

Ansökan till årets sommarpraktik i Burlövs kommun är nu stängd! Längre ner på sidan kan du läsa om vad som händer nu och här finns även länkar till viktiga blanketter för dig som blir erbjuden en praktikplats.

En förutsättning för att du ska vara aktuell för sommarpraktiken är att du söker om sommarpraktik inom angiven tid, att du är skriven i Burlövs kommun och att du inte har sommarjobbat inom kommunen tidigare. Antal platser är begränsat. Länken till ansökan hittar du längre ner på sidan. OBS! På grund av covid-19 kan praktiken komma att ställas in med kort varsel.

Ansökningsperiod

Tisdag 1 februari till måndag 28 februari 2022.

Kommunala platser

För dig i åldern 15–17 år erbjuds möjligheten till sommarpraktik med ersättning inom den kommunala verksamheten. Under tre veckors praktik får du arbetslivserfarenhet och tjänar samtidigt dina egna pengar. Tänk på att du ska kunna arbeta hela perioden och inte kan ta ledigt enstaka dagar. Här kan du läsa mer om vilka områden som du kan söka sommarpraktik inom:

 • Administration och ekonomi
  • Här kommer du kunna vara med och se hur de administrativa delarna i en kommun fungerar. Har du ett intresse av ekonomi så är det här platsen för dig.
 • Barnomsorg och fritidsverksamhet
  • Här finns möjlighet att praktisera antingen på en förskola eller med de lite äldre barnen som går på fritids. Är du hästintresserad finns även möjligheten att få en praktikplats hos Burlövs Ryttarförening
 • Bibliotek
  • Här får du vara med och se hur biblioteket fungerar, böcker ska sorteras och hamna på rätt plats och kanske kan du tipsa någon om din favoritbok?
 • Kost och lokalvård
  • Här får du vara med i verksamheten som förbereder maten till kommunens förskolor, skolor och äldreboenden. Här kan man även placeras ut på någon av våra skolor i kommunen för att se till så att det är rent och snyggt.
 • Vaktmästeri och utomhusarbete
  • Här får du följa med och se till så att saker och ting fungerar i kommunen. Du kan dels få följa med och se till så att det ser fint ut på våra lekplatser och i våra parker men du kan även få följa med och ta hand om posten som skickas inom kommunen.
 • Äldreomsorg
  • Här får du vara med och se hur den dagliga verksamheten på ett äldreboende fungerar och hur det är att jobba inom ett vårdyrke.


OBS! För att kunna praktisera inom verksamheter där det finns barn så behöver du kunna visa upp ett utdrag ur belastningsregistret din första praktikdag. Mer info om hur du hämtar ut ett sådant hittar du längre ner på sidan.


Period 1: Vecka 25, 26, 27 (20/6 - 8/7)
Period 2: Vecka 30, 31, 32 (25/7 - 12/8)


Arbetstid

Arbetstiden är 6 timmar/dag och är förlagd under vardagar mellan 07.00 – 19.00. Utöver arbetstiden har du minst 30 minuters lunch varje dag.


Midsommarafton är en ledig dag utan ersättning och kan inte ”jobbas in”.

Praktikersättning

Vilken ersättning du får för din sommarpraktik bestäms av hur gammal du är den första praktikdagen. För dig som är 15 år är ersättningen 71 kr/tim och för dig som är 16 – 17 år är ersättningen 73 kr/tim.

 

Sommarentreprenör

I år har du som är mellan 15 och 19 år chansen att genomföra ett digitalt sommarjobb i tre veckor (period 1). Du kommer få erfarenheter av att arbeta i projektform digitalt, arbeta tillsammans med andra ungdomar, vidga ditt nätverk, utforska entreprenörskap och självledarskap.

 

Är du nyfiken på vad det innebär att vara entreprenör, att arbeta i projektform och vill testa något nytt? Då är det Forza Summer Burlöv 2022 du ska söka. Du kommer träffa nya vänner men även entreprenörer, företagare och framför allt ha riktigt roligt och skapa något under sommaren, något du kan vara stolt över och ha med dig som en erfarenhet oavsett vad du kommer studera eller arbeta med i framtiden.

 

Vill du veta mer om sommarentreprenörerna så kan du läsa mer här.

Ansökan är nu stängd!

Ansökan stängde måndagen den 28 februari.

Detta händer nu

28 februari – Ansökan stänger

Måndagen den 28 februari är sista dagen att söka sommarpraktik på. Efter detta tar vi inte emot fler ansökningar.

Löpande intervjuer

Nytt för i år är att vi kommer genomföra intervjuerna löpande under ansökningstiden i februari och även en bit in i mars. Intervjuerna kommer att vara digitala och det är därför extra viktigt att du använder dig av en e-postadress som du har tillgång till och om du loggar in på regelbundet. Du kommer få ett mejl med förslag på intervjutid och en länk till där mötet hålls, vi använder oss av Teams och det som krävs av dig är att du har tillgång till en dator eller telefon. När intervjuerna är färdiga kommer vi påbörja en matchningsprocess där sökande matchas mot praktikplats.

Besked vecka 13

Besked om du fått en praktikplats skickas ut via e-post under vecka 13. Blir du erbjuden en praktikplats måste du tacka ja i mejlet (senast den 10 april) för att behålla din plats. Om platser inte fylls på grund av att andra sökande tackar nej till sina platser kommer vi kontakta dig som inte blivit erbjuden en plats via telefon.


Blanketter

Utdrag ur belastningsregister

Du som ska göra praktik i en verksamhet där det finns barn och unga, måste beställa ett utdrag ur Polisens belastningsregister. Kontakta oss om du är osäker!


Det kostar inget att begära utdrag ur registret, beställ i tid - det tar cirka två - tre veckor innan du får hem det i brevlådan. Kan du inte visa upp utdraget din första arbetsdag, har arbetsgivaren rätt att säga att du inte får göra din sommarpraktik där. Beställ ett utdrag ur belastningsregistret här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skatt

Om du tjänar mindre än 20 431 kr (under 2022) behöver du inte betala skatt. Använd i så fall intyget nedan som du kan skriva ut och fylla i. Intyget lämnas till PEAK i samband med informationsträffen din första praktikdag. Glöm inte att skriva under blanketten!

Du hittar mer information på Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag (PDF) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Arbetsmiljölagen

Om du är under 18 år så finns särskilda regler i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om minderåriga (AFS 2012:3). Det kan vara till exempel hur länge du får jobba på kvällen eller vilka arbetsuppgifter du får ha. Information om hur barn och ungdomar får arbeta hittar du på Arbetsmiljöverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Intyg för minderåriga

Om du är under 18 år när du påbörjar din praktik behöver din vårdnadshavare skriva under den här blanketten. Blanketten måste lämnas in till PEAK din första praktikdag. På den här blanketten fyller vårdnadshavare även i sina kontaktuppgifter ifall vi skulle behöva komma i kontakt under praktikperioden.

Blankett: Sommarpraktik 2022 intyg för minderåriga Pdf, 316.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

PEAK

Är du ungdom/ung vuxen, förälder eller närstående och vill veta mer? Välkommen att kontakta oss för mer information!


peak@burlov.se
040-625 60 00

Telefontid: måndag – fredag 09.00 – 16.00


Besök: Hantverkaregatan 18, Arlöv

Senast uppdaterad:

Stöd & omsorg