Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Pedagogiska grönsaker (!) inom skola och förskola

Salladshuvuden på rad som sticker upp ur vita rör med hål i.

Under hösten startar måltidsenheten i Burlövs kommun upp ett nytt, spännande innovationsprojekt. Det handlar om hydroponisk odling - det vill säga odling helt utan jord. Nu kan våra förskolor, skolor och särskilda boenden odla grönsaker inomhus och använda i sitt pedagogiska arbete.

Att odla hydroponiskt innebär att man ersätter jorden med ett slutet vattensystem. Groddar placeras i vatten och växer sig stora med hjälp av tillsatt näring. Fördelen är att man kan odla inomhus året om, utan att stöka ner med jord. Dessutom kan hydroponiska odlingar ge mycket skörd på liten yta. Syftet med projektet är att lära våra medborgare alternativa odlingssätt och hur vi kan lära oss en hållbar livsstil samt att öka trivseln i våra lokaler. 

 

– Förutom att vara platseffektiva så är odlingarna otroligt bra pedagogiska verktyg för våra verksamheter, berättar Erica Ek, projektledare för odlingarna. Att se hur grönsaker växer fram över tid ger en större förståelse för hur maten hamnar på våra tallrikar.

Förskolor och skolor först med att börja odla

I november kommer flera förskolor, skolor och särskilda boenden börja med sina hydroponiska odlingar, och Erica hoppas att de snart få med fler på tåget. 

 

– Det är roligt att så många verksamheter har hakat på och är intresserade, förklarar hon. Alla våra förskolepedagoger har redan fått utbildning i måltidspedagogik, så det här känns som en naturlig fortsättning.

Trevligt med gröna odlingar i lokalerna

– Odlingarna kommer att skapa härliga, gröna, pedagogiska inomhusmiljöer för barnen och de boende inom äldreomsorgen, berättar Erica. Att vi samtidigt kan odla örter, bladgrönsaker och ätbara blommor att piffa till maten med är bara en bonus!

Projektet är idagsläget planerat att pågå i ett års tid, till -nästa höst, men förhoppningen är att med-arbetarna i kommunen ska vilja driva det vidare.

– Det hade varit otroligt roligt ifall det blev en fortsättning på detta, säger Erica. I teorin är det rätt enkelt att hålla igång odlingarna när de väl är på plats. Det enda som behövs är växtnäring och nya frön.

Senast uppdaterad: