Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Enklapack tog nästa steg i hållbarhetsarbetet med hjälp av universitetsstudenter genom Sustainalink

Under 2023 har Enklapack fått hjälp av studenter i två olika projekt. I det första projektet tog en student på kandidatprogrammet i ekonomi vid Lunds universitet fram förslag på hur Enklapack kan lyfta fram sina miljöbästa förpackningsalternativ i marknadsföringen, för att uppmuntra fler kunder att välja dessa lösningar. I det andra projektet arbetade tre internationella magisterstudenter i ekonomi på Högskolan Kristianstad med att undersöka hur Enklapack knyter an till FNs globala hållbarhetsmål.

Vi frågade Johan Lennartsson, en initiativtagarna till Enklapack, om hans erfarenheter av att samarbeta med studenter genom Sustainalink.

 

- När vårt företag funnits i ungefär två år ville vi börja titta på ett mer strukturerat sätt att jobba med hållbarhet. Vi tänkte att det skulle vara givande att göra detta ihop med studenter men hade ingen tidigare kontakt med högskolor och universitet. Vi fick ett tips, Sustainalink, och helt plötsligt hade vi en enkel väg in till skolorna, säger Johan Lennartsson.

 

Hur fungerade samarbetet med studenterna?

- Jättebra! Vi försökte ge det stöd vi kunde från vårt håll men framför allt lade studenterna ner ett stort jobb på egen hand. Projektet landade i en bred genomlysning av oss som företag, utifrån de globala målen 12 och 13, fortsätter Johan.


Vad tar du med dig från projekten?

- Det var spännande att få en blick på oss utifrån. Det kommer bland annat att leda till att vi gör förändringar i hur vi kommunicerar om oss själva. Vi fick också input på vilka steg vi borde ta härnäst i vårt hållbarhetsarbete, säger Johan.

 

Något som vi kommer att göra annorlunda nästa gång, och som också kan vara ett tips till andra företag som är intresserade av ett liknande samarbete med studenter, är att från början ha en tydlig tanke om vad projektet ska leda till. Jag tror att det kan ge en ännu större nytta för företaget och samtidigt bli riktigt givande för studenterna att få jobba mot ett tydligt mål.

 

Som Johan lyfter så är tanken med Sustainalink att det ska vara enkelt för företag att komma i kontakt och utvecklas i en hållbar riktning med studenter, vilket är grunden till Burlövs kommuns samarbete med Sustainalink.

 

-Det är spännande att komma i kontakt med företag som Enklapack, som vill ta ett steg längre i sitt hållbarhetsarbete. Jag får i mitt arbete också arbeta med studenter från så många olika utbildningar, och på så sätt ser jag hur alla kompetenser behövs för att lösa hållbarhetsutmaningarna. Studenter kan bidra med kunskaper om allt ifrån maskininlärning och produktutveckling till beteendevetenskap och djup förståelse för våra livsmedelsystem. De är dessutom idérika och ivriga att få använda dessa kunskaper på riktigt. Det är verkligen inspirerande att följa studenternas arbete i projekten, säger Helena Ensegård, verksamhetsledare på Sustainalink.

 

Kostnadsfritt för dig som är företagare i Burlövs kommun

Du som företag kan få hjälp i ditt hållbarhetsarbete, kostnadsfritt genom Sustainalink. Om du är mer nyfiken kan du kontakat Johan Lennartsson på Enklapack, SustainaLink eller näringslivssamordnarna i Burlövs kommun.

https://sustainalink.se/ Länk till annan webbplats.

https://enklapack.se/ Länk till annan webbplats.

 

Logga Enklapack

Senast uppdaterad:

Näringslivsnyheter