Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Vi rundar av näringslivsåret och välkomnar 2024!

Det är med värme i hjärtat som vi summerar näringslivåret 2023, ett gott år men som för flera företag inneburit en omställning på grund av konjunktur, elpriser och oroligheter i världen. Företagare vittnar om att de behövt se över sin verksamhet, personal och planera sparsamt för kommande år. För vissa företag har det varit flera tuffa år med start under pandemin, medan andra vittnar om att de nu under hösten fått se över sin verksamhet. Håll i och håll ut, vi sitter flera i samma båt.

Vi är ytterst tacksamma för vårt nära samarbete mellan företagare, samarbetspartners, politiker och tjänstepersoner och vårt gemensamma lokala engagemang för ett ännu bättre företagsklimat i Burlövs kommun. Vilket även visade sig i Svenskt Näringslivs ranking över kommuners företagsklimat där Burlöv landade på en 7e plats i Sverige och en 3e plats i Skåne (av 290 kommuner). Det är inte bara den enskilda placeringen som gör sig påmind utan att Burlövs kommun har placerat sig i topp under flera år. Samtliga undersökningar visar på att vi tillsammans är på rätt väg och det är just tillsammans som vi kan göra det ännu bättre.

 

Vårt största utvecklingsområde är brottsförebyggandeinsatser och att du som invånare, företagare och dina medarbetare ska känna sig trygga i vår kommun. Därför är det glädjande att den upplevda tryggheten tydligt ökar i Burlövs Kommun enligt Polisens senaste trygghetsmätning. Färre känner sig otrygga på bussar och tåg, färre upplever att nedskräpning och skadegörelse är ett problem och många upplever att fortkörningen har minskat. Tyvärr känner endel sig otrygga utomhus i Arlöv och i Åkarp på grund av ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen. Vi presenterar Burlövs kommuns trygghetsarbete i en film, klicka på här Öppnas i nytt fönster..

 

I vår kommunala samverkan inom Malmö-Lundregionen har vi tillsammans tagit fram ett workshopspaket som syftar till att belysa hur tjänstemän i kommunen i olika situationer kan möta dig som företagare ännu bättre ”Inte bara trevlig”. Under 2023 har vi i Burlövs kommun rullat ut utbildningen för olika avdelningar. Bemötande är något som vi alla kan träna på då och då. MLR gruppen för näringsliv jobbar nu vidare med visionen om Sveriges bästa näringslivsklimat och inom tre arbetsgrupper: enkelt, hållbart och attraktiva.

Vi summerar våra näringslivsaktiviteter

Vi summerar våra genomförda aktiviteter med att belysa yrkesbussen för Dalslund, Vårbo och IM skolorna som innebar: 32 företagspass för 200 elever i 5 bussar under 2 dagar är grunden för en satsning för att ge elever i årskurs 8 bredare insikt i olika yrken och branscher. En ny satsning som utvecklades med kommuners företag och vi planerar för att fortsätta med yrkesbussen i april 2024.

 

I våras avslutade vi vårt kompetensutvecklingsprojekt React EU: Digitalutveckling där 13 stycken företag med medarbetare valde att utvecklas företagsspecifikt tillsammans med Burlövs Kommun, Altitude Meetings och ESF. Ett utvecklande och nära projekt där deltagande företag själv fick välja sitt sätt att utvecklas inom projektet. Kommunikation, digitalisering och AI har varit populära ämnen som vi valt att ha på våra näringslivsträffar under året och i november genomförde vi en näringslivskväll med om AI och företagande, som var mycket uppskattad. I skrivande stund skriver vi nu fram ett nytt projekt som vi hoppas kunna sjösätta i augusti 2024, men redan nu under vintern måste företag anmäla sitt intresse om ni önskar en plats i projektet. Det kommer gå ut en intresseanmälan innan jul och ni kan anmäla er ända fram till mitten på februari 2024.

 

Den 24 maj slog Burlövs kommun tillsammans med Burlövs Företagsgrupp och Företagarna Öresund upp portarna på Arlövs Teater och välkomnade företagare och företagsamma personer att firade Burlövs kommuns attraktiva näringsliv!

 

  • Owe Håkansson och Ghada El-Kaswani med BranteviksGruppen AB kammade hem inte bara ett utan två priser och korades till Årets Företagare Burlöv 2022 av Företagarna Öresund och det nystiftade priset Årets Vägvisare – arbete 2023 av Burlövs Företagsgrupp!
  • Alexander Arfvidsson och Ionnis Theodosopoulos med företaget Total VVS i Sverige AB korades till Årets Unga Företagare Burlöv 2022.
  • Filip Jakobsson, kommunpolis korades till Årets Vägvisare – Trygghet 2023.
  • Martin Enocsson, vd på FrontPac AB, tilldelas en hedersutmärkelse för sitt engagemang i Burlövs kommuns näringsliv och en flerårig aktiv roll i näringslivsrådet.

 

Datumet är satt och vi välkomnar er tillbaka till Arlövs Teater den 22 maj 2024 för att fira våra gemensamma insatser tillsammans! Vår vision är att göra Företagarkvällen till en färgstark och rolig kväll för oss att minnas! Boka i din kalender redan nu!

 

Första jobbmässan gav fullt hus och stor succé - Jobbmässan är ett samarbete mellan Burlövs kommun, Vellinge kommun, Lomma kommun, Kävlinge kommun och Staffanstorps kommun och arrangeras i samverkan med Arbetsförmedlingen och Burlöv Center. Syftet var att koppla samman jobbsökare med företag som har konkreta rekryteringsbehov och att på så sätt skapa möjligheter för lyckade rekryteringar. Vi återkommer till hösten med en ny lokal jobbmässa, en mässa där du och ditt företag har möjlighet att rekrytera nya medarbetare.

 

Efter flera års väntan så firade vi den 9 december stationsinvigning i Burlöv med ett chartrat Skånetrafikens premiärtåg! Tåget gjorde stopp i både Burlöv och Åkarp och vi fick ta emot nya tidtabeller. Som vi väntat på detta, äntligen stannar tågen så ofta i Burlöv att du egentligen inte behöver hålla reda på några tidtabeller eller tågtider. Vi ser detta som ännu ett steg för ett företagsklimat med bättre möjligheter till pendling för dina medarbetare.

 

Till vår stora glädje är det flera nya företag som kommer att etablera sig på Stora Bernstorp under 2024, vilket kommer innebära runt 500 nya arbetstillfällen inom handel.

Stort tack för ditt engagemang!

Vi är otroligt glada att det finns ett nätverk av fantastiska företagare som sluter upp på våra nätverksträffar, det känns bra inför det kommande året. Stort tack till alla er som vi fått träffa och tack till er som tagit emot oss på företagsbesök! Ännu ett stort tack till våra samarbetsorganisationer och Näringslivsrådet för gemensamma insatser under året som gått!

 

Vi ber er att inför jul och nyårshelgen, tänk extra på att handla lokalt, det betyder så mycket för våra företagarkollegor runt om i kommunen.

 

God Jul och ett Gott Nytt År!

 

Anna Stening Frost och Krister Persson

Näringslivssamordnare, Burlövs kommun

Senast uppdaterad:

Näringslivsnyheter