Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Datorsimulerad verklighet förstärker minnena från förr

Kvinnlig undersköterska hjälper boende med VR-upplevelsen

Undersköterska Jeanette Haag assisterar Leif på Harakärrsgården A

På Harakärrsgården i Åkarp sitter Leif och provar datorsimulerad verklighet med VR-glasögon. Personalen har med hjälp av en extern konsult programmerat miljöer som Leif ska känna igen sig i, och med simuleringens hjälp kommer gamla minnen tillbaka för honom. Men VR-glasögonen används även som ett sätt att bryta isolering och faktiskt också som ett sätt att få boende att röra sig mer med kroppen.

Trygghet och uppföljning

– Det viktigaste är trygghet när vi programmerar de nya miljöerna i VR-glasögonen. Därför frågar vi alltid vad vår boende är intresserad av, säger Maria Hedin som tillsammans med kollegan Mattias Wallergård har uppdrag från kommunen att hjälpa till med implementeringen av tekniken. De utbildar VR-guider på Harakärrsgården men även personalen på särskilda boendena Boklunden och Svenshög.


– Det är enklare med endast tre boenden, säger Maria eftersom då kan de hjälpa varandra. För att VR ska bli beständigt på kommunens äldreboenden har man startat en kompetensgrupp. Där kan VR-guiderna kan dela erfarenheter med varandra, stärkas i sin roll och sprida kunskapen vidare till sina kollegor.


Personalen arbetar mycket med uppföljning. – Vi frågar alltid, och skriver ner, hur den boende upplever VR-upplevelsen, säger undersköterskan Jeanette Haag. Sedan är vi noga med att berätta för personalen på skiftet efteråt om den boendes upplevelser.

Tidigare intressen styr upplevelsen

Eftersom det går att bygga miljöer i VR-programmet försöker man ta reda på vad de boende gillade att göra tidigare i sina liv. Leif har tidigare sysslat mycket med friidrott. När han blev tvungen att operera in en knäprotes kunde han inte fortsätta springa, något som han upplever som ett av sina värsta minnen. Maria byggde därför en löparbana som Leif kunde testa med VR-glasögonen. Han kände igen den datorsimulerade platsen som Lunds idrottsplats, där han hade sprungit mycket när han var yngre. När han fick se löparbanan och hörde stegen av andra löpare som också sprang där (som personalen hade programmerat in) sade han med inlevelse:

 

– Till flydda tider återgår min tanke än så gärna. (De första raderna från den finske nationalskalden Johan Ludvig Runebergs dikt: Fänrik Ståhl.)

Bryter isolering och främjar rörelse

Många äldre isolerar sig, speciellt så här års när det är grått, kallt och regnigt. Men med hjälp av VR kan de aktivera sig och förflytta sig till andra platser. – Och de berättar gärna för de andra boende att de till exempel har varit och ”besökt” Santorini, säger vårdbiträdet Jorge Almendariz. Han menar även att VR också är bra för att röra på kroppen, genom att göra rörelser som lockas fram i VR-upplevelsen.

Musik, idrott och fotboll

När Burlövstidningen möter upp med Leif och personalen på Harakärrsgården A får han med de digitala glasögonens hjälp möjlighet att spela Beethovens klassiska pianostycke Für Elise på det virtuella tangentbordet. Det tycker han är okej, men säger att han gillade friidrottsbanan bättre.

– Vi får jobba vidare med idrotten, säger Maria och Jeanette.

– Och fotbollen säger Leif, som är en stor MFF-supporter.

Senast uppdaterad: