Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Upptäck Burlövs konstskatter

En ung kvinna med blont hår ler mot kameran. Hon står bredvid en skulptur föreställande en röd blomma med en vilande humla på toppen. Bilden är tagen på en snötäckt förskolegård.

Malva Sinclair, kulturutvecklare i Burlövs kommun, visar upp "Sovande Humla" av Johan Svensson. Skulpturen av jesmonite, ett luftigt alternativ till betong, står på Grönebo förskolas skolgård.

Den så kallade 1%-regeln innebär att 1% av budgeten i kommunens offentliga byggnadsprojekt ska läggas på konstnärlig utsmyckning. Malva Sinclair, kulturutvecklare i ­Burlövs kommun, tar oss med på en konstrunda och visar några av de nyare offentliga konstverken i kommunen.

Konstens kvalitet i fokus

I Malvas roll som kulturutvecklare ansvarar hon bland annat över samordning och beställning av den offentliga konsten som köps in till följd av 1%-regeln.

- Det är ett roligt uppdrag och en spännande process, berättar Malva. Vi presenterar uppdraget och vilka förutsättningar som gäller för det specifika projektet för en konstkonsult. Konsulten återkommer och presenterar flera förslag på konstnärer. När vi har fått förslagen lyssnar vi på önskemål från berörda verksamheter och tar sedan ett beslut i 1%-gruppen. 

 

Syftet med 1%-regeln och urvals-processen är att köpa in professionell, kvalitativ konst som inte är styrd av en--skilda personers personliga tyckande. Det är en standardiserad process som ska se till att slutresultatet blir så bra som möjligt.

 

Nya offentliga konstverk i kommunen

- Det bästa är att få se konstverken när de väl kommer på plats, säger Malva när vi kommer till Grönebo förskola. Här hittar vi skulpturen Sovande Humla av konst-nären Johan Svensson.

 

- Verket ska anspela på insekternas betydelse för mänskligt liv, förklarar Malva. Bin är små men viktiga - precis som barnen! Jag tycker dessutom att storleksperspektivet är roligt. Barnen får känna på hur det känns att vara små som bin.

 

Efter besök i Grönebo tar vi oss vidare till Tågarpskolan, som just nu genomgår en utbyggnad och därför har fått ny konst. I den nya skolrestaurangen hänger en stor akrylmålning på väggen.

En färgglad målning föreställande två tigrar som står på bakbenen bredvid blåa palmer.

"Silly & Goofball" av konstnären Yoyo Nasty hänger i Tågarpskolans skolrestaurang.

- Silly & Goofball av Yoyo Nasty valdes på grund av sin lekfullhet, berättar Malva. Jag tror jag att eleverna tycker den är rolig!

Malva fortsätter med att berätta hur 1%-regeln även appliceras på större renoveringar:

 

- Jag tycker det är superviktigt att man inte glömmer bort det konstnärliga uttrycket när man bygger ut eller bygger om. Miljöerna bli så mycket trevligare!

Doldisen på Åkarps station

Även på tågstationen i Åkarp finns offentliga utsmyckningar På väggarna vid perrongerna sitter perforerade stålplattor med ett lokalt ankutet motiv. 

 

- Utsmyckningen på Åkarps station är rolig på så sätt att man verkligen måste stanna upp för att inte missa den i vardagsstressen, säger Malva. 


Motiven på plattorna föreställer textilier från Charlotte Weibulls samling på -Möllegården kultur. Snart kommer Weibulls tyger få sällskap av ny konst på Möllegården, i samband med den kommande renoveringen av kulturhuset.

Upptäck fler offentliga konstverk i Upplev Burlöv-appen

Visste du att du själv kan gå på en guidad konstrunda genom Burlöv? Ladda ner appen Upplev Burlöv i App Store eller Google Play.

Senast uppdaterad: