Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Utbildning för Funktionsstöds­enheten LSS ger bättre service

Fyra kvinnor sitter i en trappuppgång i en gammal skola. De ler mot kameran.

Fr. v. Ilda Bajrami, Cassandra Ramadanovic, Latife El-Zein och Senada Rustemi. Fyra medarbetare inom LSS-vården som snart kan titulera sig som stödassistenter.

I en ambitiös satsning har medarbetare inom Funktionsstöds­enheten LSS i Burlövs kommun fått möjlighet att förstärka sina kunskaper genom en lokal utbildning vid Tora Vega folkhögskola. Målet är tydligt - att öka kompetensen för att därigenom leverera en ännu bättre service till de personer som får stöd och service enligt LSS.

Förbättrad omsorg och livskvalitet

Genom detta samarbete strävar Burlövs kommun efter att inte bara höja kompetensnivån hos sin personal utan att konkret förbättra servicen för dem som får stöd enligt LSS. Genom att rusta medarbetarna med aktuella kunskaper och praktiska färdigheter förväntas stödet och servicen bli bättre anpassad till individuella behov.

 

- Utbildning leder till väldigt mycket reflektion och diskussion, berättar Cassandra Ramadanovic, en av medarbetarna som går utbildningen. Det är en stor trygghet att känna att vi förstår mer om våra brukares diagnoser och hur vi ska arbeta med dem.

Kompetenslyft som smittar av sig

Cassandra och 21 andra kollegor kommer som följd av utbildningen få titeln stöd­assistent. Utbildningen ska ge personalen verktyg att bemöta de många olika komplexa situationerna som uppstår i mötet med brukaren. Det finns en stor vilja inom personalstyrkan att lära sig och utvecklas.

 

En kvinna står framför en röd träfasad. Hon ler stort mot kameran.

Bettan Timius, Enhetschef Funktionsstöd LSS.

- Det är roligt att så många medarbetare har hakat på och visat engagemang i ­denna utbildning, säger Bettan Timius, Enhetschef för LSS-vården i Burlövs kommun. Jag är övertygad om att utbildningen kommer vara ett stort lyft - inte bara för de som går den, utan för hela organisationen!

 

Latife El-Zein, som också går utbildningen, håller med och berättar om att det redan har gett effekt. - Eftersom vi jobbar samtidigt som vi studerar har det redan uppstått situationer där vi får dela med oss av det vi lärt oss till kollegor, säger hon.

 

LSS-stöd med brukaren i centrum

Målet med kompetensutvecklingen är inte bara att öka kvaliteten på stödet utan att skapa en positiv förändring i livssituationen för alla brukare inom LSS-vården, vilket i sin tur kommer att ge en mer meningsfull vardag. - Förhoppningen är att vi under åren som följer kommer att se hur denna satsning skapar en kedjereaktion genom organisationen, avslutar Bettan Timius. Vi fortsätter att arbeta tillsammans och varje förbättring för våra brukare är en stor seger!

Senast uppdaterad: