Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Ett hållbart samarbete mellan kommun, företagare och Miljöbron

hand som håller i en liten planta

Sedan ett år tillbaka har Burlövs kommun ett samarbete med Miljöbron Skåne, vilket innebär att företag i kommunen kostnadsfritt kan ta hjälp av universitetsstudenter för att utveckla sitt miljö- och hållbarhetsarbete. I Burlövs kommun har flera företag nappat på möjligheten, däribland Zebra Collection Of Sweden AB, Antpac Producion AB och Sematron AB.

Hjälp med sängbord ledde till anställning

Tidigare i år fick Zebra Collection hjälp av miljövetarstuderande för att ta fram underlag till en Svanenmärkning till ett av företagets mest populära sängbord. Studenten blev ett mycket uppskattat tillskott som nu är anställd på deltid hos Zebra Collection AB för att ro märkningen i hamn.


– Vi är ytterst tacksamma att kommuns aktiva näringslivsansvariga tipsade oss om samarbetet med Miljöbron. Då vi redan hade ett miljöprojekt igång som gått lite i stå, kom verkligen Miljöbron, som en räddande ängel. Att ta ansvar rent miljömässigt känns väldigt naturligt för oss, men det kan tyvärr vara ytterst krångligt, tidsödande och kostsamt för oss småföretagare, berättar Mikael Rosenquist, VD på Zebra Collection.


– Genom stöttning och kompetens inom miljö och hållbarhet, kan vi nu se att vi är nära målet och ska lansera sängmöbeln under sommaren 2019. Dessutom kommer Zebra Collection ta ett helhetsgrepp och jobba fullt ut med att miljöfrågan som ska genomsyra hela vår organisation, fortsätter Mikael.


Hjälpte till att underlätta informationshantering

Förpackningsföretaget Antpac får ofta kundförfrågningar om försäkran och överensstämmelse med olika miljölagstiftningar och EU-direktiv. Med hjälp av Miljöbron fick företaget hjälp med ett system för insamling av den information och de intyg som kunderna efterfrågar. Antpac fick även hjälp med några förbättringsprojekt på sin hemsida.


– Antpac har fått proffsig och bra hjälp av verksamhetsledare och studenterna via Miljöbron. Tydligt med förberedelse, avstämning och uppföljning genom hela projektet, säger Susanne Bladh, kvalitets & miljöchef på Antpac Production AB.


Undersökning om återvinning av spillmaterial

Företaget Sematron utför bland annat konstruktioner i plast. Företaget har sedan tidigare utarbetat ett sätt att återanvända Akryl och ABS. Studenterna från Miljöbron fick i uppdrag att utreda vad Sematron ska göra med spillmaterial från plasterna PS och PEX, för att se om det fanns någon bra metod att återvinna dessa.

– Studenterna gjorde en bra undersökning och var i kontakt med flera leverantörer. Slutsatsen blev som vi befarade att förbränning är bästa alternativet, berättar Johan Elgemark, Sematron AB.


Behöver ditt företag också hjälp med sitt miljö- och hållbarhetsarbete? Mer information om Miljöbron Skåne på länken.

Vill du läsa mer?

Senast uppdaterad: