Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Fånga Upp hjälper ungdomar och unga vuxna på glid 

Man poserar framför grönskande träd och buskar

Fånga Upp är en verksamhet som jobbar uppsökande och förebyggande för de av kommunens ungdomar som är i riskzonen att hamna snett. Som en del av fritidsverksamheten Ung i Burlöv är satsningen ett sätt att hjälpa unga vuxna att komma vidare i livet; det kan till exempel handla om att skaffa ett jobb, börja studera, få hjälp med missbruk eller psykiska hälsa. 

Burlövstidningen träffar ungdomscoach Pojan Moradi på Vårbogården i Arlöv. Det är härifrån Fånga Upp utgår ifrån när man hjälper ungdomarna. Ungdomar är egentligen för snävt begrepp, berättar Pojan, och säger att han jobbar med personer i åldrarna 15–22 år, unga vuxna. 

– Mitt arbete är väldigt varierande, ibland agerar jag bro mellan personer och myndigheter – så att de får en trygg överlämning. Sedan kan det vara att man är där och stöttar hela vägen fram tills de känner sig självständiga. Det kan vara en lång process med vissa av dem. 

Tillfälligt projekt blev permanent 

Satsningen började som ett projekt 2023 men var så lyckat att kommunen gjorde om det till en del av den ordinarie verksamheten. Pojan arbetar mycket med trygghetsvärdarna. – Vi kompletterar varandra, säger han, och kan dra nytta av att vi har olika ingångar och relationer med ungdomarna. 

Samverkan med andra aktörer 

Fånga Upp samverkar även med kommunpolisen, socialtjänsten och det som kallas för SSPU. Det sistnämnda är en arbetsgrupp med tjänstepersoner där man bland annat fokuserar på ungdomar som identifierats vara i riskzon för begynnande problematik. Förkortningen står för Skola, Socialtjänst, Polis och Ung i Burlöv. 

Lång erfarenhet med bra kontaktnät 

Innan Pojan började arbeta med Fånga Upp hade han jobbat åtta år som fritidsledare i kommunen. Det har gett honom ett bra kontaktnät, han känner många av ungdomarna. Även om det är yngre personer som rör sig ute idag kan Pojan ha haft kontakt med äldre syskon och då också resten av familjen, något som han säger underlättar arbetet. 

– Många känner till arbetet jag gör. Det har hänt att ungdomar har åkt ut till mig och sagt att ”jag är trött på det här, jag vill få hjälp”. 

Öppnar en dörr 

Vissa av ungdomarna som Pojan arbetat med har det gått bra för medan någon fallit tillbaka till det gamla livet. Det är viktigt att finnas till hands och visa att det är någon som bryr sig, säger han, att samhället erbjuder någonting. Han säger att många av de han arbetar med känner ett utanförskap, att de är utanför samhället. 

– Jag är här för att ge dem den möjligheten, att öppna en dörr för dem. Sedan ligger bollen i deras händer, hur de väljer att ta emot hjälpen. 

Det bästa med jobbet är att se de som lyckas, säger han och nämner en person han jobbade intensivt med under ett års tid där det var mycket fram och tillbaka. Framgångar följdes av motgångar, personen skötte sig och föll sedan tillbaka till gamla vanor. Men idag, säger Pojan, har han lämnat allt det gamla bakom sig och fått ett heltidsjobb och tagit körkort. 

– Att se resultatet av arbetet man gör från början till slut, det är det bästa med det här jobbet. 

Fakta: Fånga Upp

Syftet med verksamheten Fånga Upp är att arbeta uppsökande och förebyggande med unga vuxna i riskzon (mellan 15-22 år). Målet är att hjälpa ungdomar uppnå personlig och social hälsa och förbättra deras livskvalitet. Det innebär att erbjuda ungdomarna stöd och resurser som de behöver för att kunna uppnå sina mål och bryta destruktiva beteenden.

Vill du läsa mer?

Senast uppdaterad: