Burlövs kommun

Publiceringsdatum:

Så förbereder vi oss inför en potentiell krissituation

Ett skafferi med grönsaker, lökar och torrvaror.

Ett välfyllt skafferi är bra att ha om en kris inträffar - men vilka matvaror ska du bunkra upp med?

En kris innebär att samhället inte fungerar som vi är vana vid. Översvämningar, bränder, brist på livsmedel, problem med el- och IT-system - mycket kan hända! Det är därför viktigt att vi alla hjälps åt med att hålla oss så förberedda som möjligt.

Så jobbar vi med krisberedskap i Burlövs kommun

- Vi jobbar med att göra Burlöv så välförberett som möjligt på eventuella kriser, förklarar Oskar Karlsson, samordnare i Burlövs kommun. Det handlar om att förebygga och minska effekten av krisen - dels för våra medborgare i allmänhet, men i synnerhet även för kommunens samhällsviktiga verksamheter.

En man med mörkt hår står och tittar in i kameran. Han står framför en ljusgrå fotovägg.

Oskar Karlsson, samordnare i Burlövs kommun.

Vad gör Burlövs kommun vid en kris?

- Vi ansvarar för att bland annat förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg ska fungera även vid en samhällskris, fortsätter Oskar. Man vet aldrig när en kris kommer, därför gäller det att ha färdiga lösningar på plats för att så snabbt som möjligt kunna börja hjälpa folk.

Hur får jag information om krisen?

Under en samhällskris kommer Burlövs kommun i samarbete med länsstyrelsen, polis och räddningstjänst samordna och gå ut med information. Du kommer att hitta information på:

Facebook:

Vi använder Burlövs kommuns Facebooksida för att informera om det vi vet och om det till exempel är något vi vill att du ska göra för att skydda dig under händelsen.

Vår webbplats

Även här, på kommunens webbplats, publicerar vi viktig information vid en eventuell kris.

Radio

SR P4 Malmöhus, 102,0 MHz, är din viktigaste kanal när internet inte fungerar. Lyssna på radion för löpande information. Med en vevradio kan du lyssna på radioinformationen även när det är elavbrott.

MSB

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har det yttersta ansvaret för Sveriges beredskap. De samlar mycket information på sina webbplatser: www.msb.se samt www.krisinformation.se.

Hur kan jag förbereda mig hemma?

Du som privatperson har också ett ansvar. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som orsakat den. Vid en samhällskris kommer hjälpen att först gå till dem som bäst behöver den. De flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva en tid. Ju bättre förberedd du är desto större möjlighet har du också att hjälpa andra som inte har samma förutsättningar. Viktigast är att ha vatten, mat och värme.

Vatten

Lägg 3⁄4-fyllda PET-flaskor i frysen. Fyll plastdunkar och förvara svalt och mörkt.

Mat

Några matvaror med lång hållbarhet som är bra att ha hemma är:

  • potatis, kål, morötter
  • ägg
  • hårt bröd
  • växtbaserad dryck, torrmjölkspulver
  • matolja
  • hårdost
  • pasta, ris, gryn
  • konserverade eller inlagda baljväxter, grönsaker och fisk
  • energibars, nötter och frön.

Värme

Det är bra att ha en alternativ värmekälla, exempelvis en gasolvärmare. Se även till att ha gott om varma kläder, värmeljus och filtar.

Senast uppdaterad: