Burlövs kommun

Utställningar

Skolplanschen – ett barn av sin tid

Kommer ni ihåg skolplanscherna? Ett minne blott i klassrummen, men idag eftertraktade i inredning.


Utställningen visar ett urval av Möllegårdens samling av skolplanscher, som från slutet av 1800-talet till 1970-talet var ett vanligt pedagogiskt läromedel i klassrummen. Vanliga motiv var växter, djur, årstider, främmande miljöer, historiska händelser och berättelser ur bibeln. Bilderna var detaljrika och inte sällan moraliserande. Den svenska landsbygden som skildrades var ofta idealiserande, medan bilderna av det främmande kunde vara fördomsfulla.

Från början importerades skolplanscherna från Tyskland, men så småningom gjorde vi egna här och Sverige blev med tiden ledande på området. Ofta anlitades kända konstnärer som Carl Larsson och Bruno Liljefors.


Utställningen pågår från 10 januari - 15 februari i Gömman.


"Klister och mönster"


Välkommen på vernissage den 4 februari, kl 11.00 - 15.00!


Kulturcentrum Skåne visar sina senaste verk på temat "Klister och mönster".

Kl 11.30 berättar de om utställningen. Det bjuds på cider och tilltugg!


Vad är Kulturcentrum Skåne? Kulturcentrum Skåne i Lund driver en unik eftergymnasial 3-årig kulturutbildning och kulturarbetsplats/daglig verksamhet för personer med kognitiva och intellektuella funktionsvariationer. De arbetar bland annat med bild, konst och hantverk i olika material och tekniker men även musik, dans och teater, och gör varje vecka kulturspaningar. I "Kulturlabbet" har de gjort mönster i olika tekniker, bland annat klistermarmorering. Några av utställningens verk är individuella och andra är gemensamma projekt som deltagarna skapat tillsammans.


Sofie Trulsson har under många år arbetat med målningar i olika färgställningar som Sofie själv kallar för mönsterteckningar. Hon målar ofta repetitivt och det förekommer även figurer som exempelvis dödskallar i hennes bildvärld.

Medverkande är Albin Skute, Dennis Johansson, Jimmy Lindgren, Sofie Trulsson, Annika Nettelbladt, Iris Ekholm, och Hanna Jönsson.

Gallerigången


Charlotte Weibull - Sveriges enda folklivskonstnär


Vad är en folklivskonstnär och vem var Charlotte Weibull egentligen? En utställning om ett unikt entreprenörskap, om kvinnors kraft och hur man bygger upp en samling i en föränderlig värld. Se utvalda föremål från hennes skattkammare och utforska hennes stora arkiv.

Weibullrummet


Kontakta oss

Möllegården kultur

Möllevägen 4, 232 52 Åkarp


040-625 67 46
mollegarden@burlov.se

Följ Möllegården kultur på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Möllegården kultur är tillgänglighetsanpassat.


Senast uppdaterad: