Burlövs kommun

Hall of Fame

Syftet med Hall of Fame är att lyfta fram personer som goda förebilder genom tiderna för dagens invånare och kanske främst för ungdomarna. Det är viktigt att gentemot omvärlden visa på Burlövs positiva värden som ort. 

Hall of Fame - kultur

Hussein El-Alawi väljs in till Hall of fame i Burlövs kommun år 2021 för sina kreativa och relevanta fotografier som speglar samtiden. Hussein är född 1973 i Bagdad, Irak och kom till Sverige 1991. Han har fotografering både som yrke och hobby. Hussein har en särskild förmåga att porträttera och lyfta fram olika människoöden, ofta med fokus på migration och integration. Hussein har varit engagerad på olika sätt i kulturlivet i Burlöv och skapande med ungdomar. I detta arbete har han varit en god pedagog och ödmjuk i sin framtoning. Kommunen vill genom att välja in Hussein El-Alawi till Hall of fame uppmärksamma honom som en god förebild för kommunen och dess invånare.

Charlotte Weibull var en av Burlövs mest kända personligheter. Charlotte var känd långt utanför Burlövs gränser med utställningar och försäljning. Hennes dockor – klädda i vackra folkdräkter – är mycket välkända och värdefulla objekt för docksamlare i hela världen. Det är som dockmakare Charlotte Weibull har blivit världsberömd men Charlotte gjorde också till sin livsuppgift att bevara allmogens kulturarv.

Kent Nilsson har de senaste 24 åren, på uppdrag av Burlövs kommun, arrangerat de väldigt populära Granbackekvällarna som fått Burlövsbor och andra att på torsdagkvällar i juli vallfärda till Granbacken vid Arlövs teater. Kent Nilsson har också årligen sedan starten 1995 satt upp Arlövsrevyn med publik från hela södra Sverige och har med dessa båda arrangemang verkligen satt Arlöv och Burlövs kommun på kartan. Invald 2016.

Grus i Dojjan bildades 1970 i Åkarp. Medlemmarna bodde kollektivt på Bruksvägen fram till 1978. Deras musicerande gav avtryck i Åkarp under de åren och det var inte ovanligt att det dök upp andra personer i deras trädgård när de satt och spelade. I centrum har sedan starten stått Christer "Krutte" Hedberg som startade bandet tillsammans med Lennart "Helge" Hansson, Mats Hennig och Arne Wirén. Bandet spelade på den första Folkfesten i Malmö 1971. De spelar fortfarande tillsammans och har ända sedan starten 1985 medverkat vid invigningen av Malmöfestivalen varje år. Invalda 2011.

Karin Lentz, född 1931 i Landskrona, bosatt i Åkarp sedan mer än 50 år. Karin Lentz är prosaist/berättare, poet och översättare. Hon har gett ut 13 diktsamlingar, två av dem på spanska på Kuba. Hennes dikter förekommer i tjugotalet antologier och hon är översatt till flera språk. En del dikter har tonsatts. Hon har alltid engagerat sig i samhällsdebatten i såväl politiska nämnder som byalag, kvinnorörelsen med mera. Invald 2011.

Tora Vega Holmström, 1880-1967, växte upp på Folkhögskolan Tora Vega, tidigare Hvilan, som dotter till rektorn Leonard Holmström. Hvilan var vid den tiden ett kulturellt centrum. Här möttes författare, musiker och konstnärer, vilket påverkade Tora Vega i hennes mognad till konstnär. Hon började studera på konstskolan Valand. Hennes stil var från början nationalromantisk men hennes måleri visar även kubistiska, expressiva och surrealistiska drag. Hon valde att leva helt för konsten, ett konstnärskap som satt djupa avtryck i svenskt 1900-talsmåleri. Invald 2011.

1908-1986, föddes i Åkarp. Lars-Erik Larsson var en internationellt erkänd tonsättare. Han är mest känd för sina orkesterverk men skrev även kammarmusik, verk för piano och romanser. De verk som gjort honom mest känd är Pastoralsvit och Förklädd gud, som är en lyrisk svit från 1940 med text av Hjalmar Gullberg. Sviten är ett av den svenska konstmusikens mest älskade verk. 1985 fick han Burlövs kommuns kulturstipendium. Invald 2010.

Carl Göran Ljunggren, med artistnamnet Kal P Dal, 1949-1985, född och uppvuxen i Arlöv, var sångare, gitarrist och låtskrivare. Som tonåring fick han en trampmoped och blev känd som Kalle med pedalerna, senare Kalle Pedal. Namnet kortades ner till Kal P. Dal. Kal P Dal och hans grupp Pågarna spelade rock med sång på skånska. Texterna var oftast sarkastiska och präglade av svart humor. Bandet blev ett av södra Sveriges mest populära liveband och skivdebuterade 1977 med Till Mossan. Invald 2010.

Född 1969, uppväxt Åkarp, är filmregissör, manusförfattare och författare. Han fick sin första diktsamling publicerad vid 17 års ålder. 1987 fick han Burlöv kommuns kulturstipendium. Han regidebuterade med den Guldbaggebelönade filmen Fucking Åmål. Den följdes av kritikerrosade filmer som Tillsammans, Lilja 4-ever m fl. Tillsammans med Peter Birro har han även skrivit manus till Geir Hansteen Jörgensens miniserie Det nya landet. Invald 2010. 

Robin Paulsson, född 1983, uppvuxen i Åkarp. Han är en av Sveriges mest etablerade komiker. 2004 valdes han till årets nykomling på Svenska Stand-Up-galan. Sedan debuten 2001 har han uppträtt på nästan alla ståupp-scener i landet och har gjort egen talkshow för SVT under flera säsonger. Han har även medverkat som manusförfattare åt andra komiker, t ex Kvarteret skatan och Extra allt. Invald 2010. 

Gull Åkerblom, född 1943 i Ulricehamn, är en populär och produktiv barn- och ungdoms-boksförfattare. Hon arbetade i 25 år som bibliotekarie i Åkarp. Sedan debuten som författare 1992 med Johannesnatten har hon skrivit böcker i olika genrer och för olika åldrar. En av hennes specialiteter är att skriva lättläst för ovana läsare. Flera av hennes böcker har handlingen förlagd till Åkarp. 2007 belönades hon med Maria Gripepriset och med kommunens kulturstipendium 1994. Invald 2010.

Hall of Fame - idrott

Helena är född 1982 och är innebandyspelare som är fostrad i Burlövs Handbollsförening. Hon har deltagit i 15 landskamper och har ett VM-guld från 2007. 2006 blev hon vald till årets målvakt i elitserien. Invald 2010.

Ann är född 1950 i Arlöv och var med i katalaget i karate som 1982 vann EM-guld som första svenska damlag. Invald 2010.

Marie representerade Arlövs IK och tillhörde under många år svenska bordtennis-landslaget. Invald 2010.

Jan-Owe är född 1952 och är uppväxt i Arlöv. Jan-Owe Mattsson har haft en framgångsrik karriär inom handikappidrotten. Fyra paralympic-guld i rullstolsåkning och landslagsman i rullstolsrugby. Invald 2010.

Kontakta oss

Kultur- och fritidschef

Reia Sofiadotter Collberg

reia.collberg@burlov.se

040 – 625 66 72

Senast uppdaterad:

Kultur & fritid