Burlövs kommun
www.burlov.se

Sevärdheter i Burlövs kommun

På biblioteket i Arlöv hittar du gratis turistbroschyrer och information, men låt oss ge dig några små tips om vad som kan vara värt att se:    

 • Våra två vackra kyrkor i Arlöv och i Burlövs kyrkby
 • Burlövs kyrkby med prästgården från 1770-talet
 • Kronetorps mölla, en av Nordens största väderkvarnar    
 • Möllegården kultur med utställningar, butik och restaurang
 • De båda konstföreningarnas utställningar
 • Industri- och hantverksmuseet 
 • Shopping på Burlöv Center eller Stora Bernstorp 
 • Natur- och kulturstigen, som leder dig  
  från Kronetorps mölla till Malmö Burlöv golfklubb,  
  genom åkerlandskap, skogsdungar  
  och förbi kulturhistoriska byggnader
 • På Spillepeng och Tågarps hed  
  finns många ovanliga växter, insekter och fåglar.

Kulturmiljö och sevärdheter och sevärdheter

Platser och byggnader att se och besöka

I vår kommun finns det många vackra och intressanta platser att besöka. Här hittar du en stor mängd kulturmiljöer och bevarandevärd bebyggelse. De kan berätta något för oss om hur landskapet utvecklats och bebyggelsen vuxit fram genom årtusenden.


Utvalda kulturmiljöer

Varje år från och med 2016 väljer kommunen att sätta lite extra ljus på fem kulturmiljöer. När en byggnad väljs ut förses den med en bronsplakett. Här nedan kan du läsa om de utvalda kulturmiljöerna.

Burlövs gamla prästgård byggdes 1773 och ligger intill Burlövs kyrka. Byggnaden är 45 meter lång och rymde ursprungligen 17 rum och källare. Här bodde kyrkans kyrkoherdar fram till sent 1800-tal. Sedan 1928 ägs den av Bara härads hembygdsförening och används som hembygdsmuseum.

Läs mer om Burlövs prästgård.

Hundramannasalen byggdes 1892 av Hundramannaföreningen nr 1 - den första sjukkassan i Arlöv. Idag kallas lokalen den även Arlövs teater, då den bland annat används som teaterlokal.

Läs mer om Hundramannasalen.

Gymnastikbyggnaden på Hvilans folkhögskola byggdes 1884 och är därmed förmodligen Sveriges äldsta i sitt slag. Byggnaden har restaurerats i omgångar och blev förlorat som byggnadsminne år 1991. Det innebär att byggnaden ska skyddas och bevaras för all framtid.

Läs mer om Hvilans gymnastikbyggnad.

Kronetorps mölla är skånes största vinddrivna mölla. Den är 27 meter hög och av typen som kallas ”holländare”. Möllan byggdes 1841 av ägaren till Kronetorps gård på ägornas högsta höjdpunkt. Sedan år 1976 har fastigheten ägts av kommunen.

Läs mer om Kronetorps mölla.

Möllegården är en av de ursprungliga gårdarna i det gamla Åkarp. Själva möllan omnämns redan på 1600-talet. Sedan 1884 står här en mangårdsbyggnad. Fastigheten ägs idag av Burlövs kommun som här driver besöksmålet Möllegården kultur sedan 2009.

Läs mer om Möllegården.

Bevarandeplan

Kommunen antog en bevarandeplan år 2000 som fungerar som vägledning och stöd vid planarbeten, bygglovs- och rivningsärenden. Bevarandeplanen kan läsas digitalt och hittas längst ner på sidan.

Kontakta oss

Enhetschef Kultur

Jonna Salomonsson

jonna.salomonsson@burlov.se

040-625 67 46

Senast uppdaterad:

Kultur & fritid