Burlövs kommun

Kronetorps mölla

Burlövs bästa utsikt

På kommunens högsta punkt ligger Kronetorps mölla. Den är 27 meter hög och därmed Skånes största vinddrivna mölla. Möllan är av typen som kallas ”holländare”. Det innebär att endast huven med vingarna vrids efter vinden när den ska dras igång. Byggnaden har en två våningar hög sockel av gråsten med inkörsport och magasin.


Möllan med möllarbostad byggdes 1841 av ägaren till Kronetorps gård på ägornas högsta höjdpunkt. På platsen låg där innan Darrhögarna, tre gravhögar från bronsåldern. Idag återstår bara en. År 1976 köpte kommunen fastigheten.


Intill kvarnen ligger Nya Villan med festlokal, som går att boka via kommunens bokningssystem. Möllans festlokal har en vidunderlig utsikt och är lämplig för sällskap upp till 50 personer.

Mölledagen

Första söndagen i juli äger den så kallade mölledagen rum. Det är en återkommande aktivitet som hålls på möllor runt om i Skåne. Här i Burlöv visar olika hantverkare sina alster, publiken bjuds på musikunderhållning, teater och annat kul.


Burlövs mölleförening

Utan mölleföreningen skulle vingarna inte snurra. Under sommarsöndagarna guidar föreningen i kvarnen och kör möllan, om vindarna vill. Under övrig tid visas möllan efter överenskommelse.

Under 2021 guidar mölleföreningen enligt nedanstående dagar. På grund av pågående pandemi sker guidningen i smågrupper.

6 juni kl. 12.00 - 16.00

4 juli kl. 11.00 - 16.00

1 augusti kl. 12.00 - 16.00

12 september kl. 11.00 - 16.00

Café och lotteri kommer att vara öppna under förutsättningar restriktionerna medger det.

Kontakta mölleföreningen

Är du intresserad av att hjälpa till i möllan, eller har du frågor om de guidade turerna? Hör av dig till mölleföreningen!

Kontaktperson är Evert Lindén.

Tel: 070-868 10 03

E-post: kronetorpsmolla@gmail.com

Kontakta oss

Medborgar­service - den enkla vägen till Burlövs kommun!

Kontakta oss

Telefon 040-625 60 00
E-tjänst Kontakt Burlöv » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppettider

Måndag – fredag 08.00 – 16.30

Fler kontaktuppgifter »

Senast uppdaterad:

Kultur & fritid