Burlövs kommun

Kronetorps mölla

Burlövs bästa utsikt

På kommunens högsta punkt ligger Kronetorps mölla. Den är 27 meter hög och därmed Skånes största vinddrivna mölla. Möllan är av typen som kallas ”holländare”. Det innebär att endast huven med vingarna vrids efter vinden när den ska dras igång. Byggnaden har en två våningar hög sockel av gråsten med inkörsport och magasin.


Möllan med möllarbostad byggdes 1841 av ägaren till Kronetorps gård på ägornas högsta höjdpunkt. På platsen låg där innan Darrhögarna, tre gravhögar från bronsåldern. Idag återstår bara en. År 1976 köpte kommunen fastigheten.


Intill kvarnen ligger Nya Villan med samlingslokal, som går att boka via kommunens bokningssystem. Möllans samlingslokal har en vidunderlig utsikt och är lämplig för sällskap upp till 50 personer.

Mölledagen

Första söndagen i juli äger den så kallade mölledagen rum. Det är en återkommande aktivitet som hålls på möllor runt om i Skåne. Här i Burlöv visar olika hantverkare sina alster, publiken bjuds på musikunderhållning, teater och annat kul.

Burlövs mölleförening

Utan mölleföreningen skulle vingarna inte snurra. Under sommarsöndagarna guidar föreningen i kvarnen och kör möllan, om vindarna vill. Under övrig tid visas möllan efter överenskommelse.

Program 2023

Mölleföreningen guidar följande dagar

4 juni

12.00 - 16.00

Öppet hus

2 juli

11.00 - 16.00

Mölledagen

6 augusti

12.00 - 16.00

Öppet hus

10 september

11.00 - 16.00

Qulturrundan


Café och lotteri


Bokningar för grupper kan erbjudas vid andra tillfällen.

Kontakta mölleföreningen

Är du intresserad av att hjälpa till i möllan, eller har du frågor om de guidade turerna? Hör av dig till mölleföreningen!

Kontaktperson är Evert Lindén.

Tel: 070-868 10 03

E-post: kronetorpsmolla@gmail.com

Kontakta oss

Medborgar­service - den enkla vägen till Burlövs kommun!

Kontakta oss

Telefon 040-625 60 00
E-tjänst Kontakt Burlöv » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppettider

Måndag – fredag 08.00 – 16.30

Fler kontaktuppgifter »

Senast uppdaterad:

Kultur & fritid