Burlövs kommun
www.burlov.se

Hundramannasalen, Arlövs teater

Arlövs teater 1982

Bild på Arlövs teater från 1982

Fastighetens historia

Den första sjukkassan i Arlöv, ”Hundramannaföreningen nr 1, Arlöv”, lät bygga denna lokal år 1892 som ”Arlöfs Sjuk- och Begrafningskassa”. Byggmästare var Olof Ahlgren. När Arlöv växte fram i takt med att industrier etablerades i byn under 1800-talets andra hälft, ökade behovet av att ta hand om dem som av någon anledning behövde ekonomiskt stöd, t ex vid sjukdom. Hundramannaföreningarna kan sägas vara föregångare till sjuk- och försäkringskassan. I Arlöv fungerade föreningen till långt in på 1900-talet. Namnet Hundramannasalen kom av att föreningen till en början hade max hundra medlemmar.

 

Byggnaden har tandsnittsgesims och takkupor. Huset är putsat med en ljust grå sockel och väggarna i ljust brunrosa färg. Taket är klätt med svart plåt. Fönster och dörrar är av senare datum. Förändringar har gjorts för att anpassas till verksamheten. Den byggdes till 1918, och har byggts om på 1970- och 1980-talet då den bland annat fick utescen.


Arlövs teater är q1-märkt.

 

Byggnaden ägs av Burlövs kommun och används som samlings-, teater- och föreningslokal. Därför kallas den minst lika ofta Arlövs teater. Här spelas Arlövsrevyn och vid utescenen anordnas musikarrangemang sommartid.


Arlövs teater går att boka via kommunens bokningssystem Interbook Go och har en kapacitet på 257 personer.

Kontakta oss

Enhetschef Kultur

Jonna Salomonsson

jonna.salomonsson@burlov.se

040-625 67 46

Senast uppdaterad:

Kultur & fritid