- Startsida
- » Kultur & fritid
- » Kultur i Burlöv
- » Kulturmiljö och sevärdheter
- » Burlövs prästgård
Burlövs prästgård
Prästgården från 1700-talet
Intill Burlövs kyrka ligger sedan 1773 bostadslängan till Burlövs gamla prästgård. Byggnaden är hela 45 meter lång och rymde ursprungligen 17 rum och källare. Den byggdes 1773 av kyrkoherden Anders Kjellman. Här bodde åtskilliga kyrkoherdar fram till sent 1800-tal. Huset har en källare, vilket är ovanligt för skånelängor.
Här finns bevarade delar till husgrund för en tidigare prästgårdsbyggnad som troligtvis byggts på 1500-talet. Platsen har dock varit prästgårdsläge långt tillbaka på medeltiden. Redan på 1300-talet omtalas hur prästen bodde inne i Lund men hade en stadigvarande arrendator att sköta om gården i Burlöv.
Den färgstarke kyrkoherden Seldner lät på 1840-talet höja kökets golvstandard genom att lägga in stengolv. Stenarna var återanvända gravstenar från kyrkogården. Därför har det länge funnits berättelser om att det spökar på prästgården.
Gården hade tidigare även ekonomibyggnader, stallänga och loglänga. Dessa revs 1905 och idag finns istället en stor lummig trädgård på platsen med örtagård och en stor kastanj som vårdträd. I parken finns även ett par exemplar av den speciella Burana-hängeken, vilken upptäcktes av en bonde i kyrkbyn vid 1800-talets mitt.
Prästgården är klassad som statligt byggnadsminne sedan 1964. Den ägs av Bara härads hembygdsförening sedan 1928 och används nu som hembygdsmuseum sedan dess.
Visningar på prästgården
Museet visas söndagar kl 13 - 17 under juni - augusti. Visningar kan också bokas året runt på tel. 040-43 58 54.
Mer information hittar du hos Bara Härads Hembygdsförening Länk till annan webbplats.
Kontakta oss
Dela sidans innehåll:
Senast uppdaterad: