Burlövs kommun

Måltider

Måltider i förskolan

Måltiderna inom förskolan är en naturlig del i den pedagogiska verksamheten och ska vara en trevlig samvaro mellan barn och vuxna där man äter god och näringsriktig måltid lugn och trevlig miljö där även personalen har en mycket viktig pedagogisk funktion för barnens framtida förhållande till just mat. På kommunens förskolor serveras frukost, lunch och mellanmål varje dag. Maten ska ge cirka 70 % av dagens energi- och näringsbehov.
 
Kommunens måltidsverksamhet grundar sig på Livsmedelsverkets råd. På regeringens begäran har SLV livsmedelsverket förstår man SLV tagit fram råden - "Bra mat i förskolan". Råden vänder sig åt alla som på något sätt kan medverka/påverka till bra matvanor.

Burlövs kommun erbjuder enligt riktlinjerna

  • Dagens lunch som ger ca 30% av dagens energi- och näringsbehov.
  • En varierad matsedel
  • Specialkoster ska vid behov erbjudas. Specialkoster erbjuds vid behov mot uppvisat läkarintyg
  • En varierad sallad till lunchen
  • Frukost och mellanmål

Bra principer för maten i förskolan

  • tillräckligt med mat
  • tillräckligt med tid för att äta
  • trivsam och lugn matsalsmiljö
  • måltider på fasta, regelbundna tider

Specialkoster på grund av medicinska skäl serveras då läkarintyg kan uppvisas. Exempelvis LR-LaktosReducerad, KPF-KomjölkProteinFri, GF-Glutenfritt osv. Av etiska eller religiösa skäl, krävs inte något intyg. Meddela pedagogerna på ditt barns avdelning om vilken mat som gäller för just ditt barn, så meddelar personalen det till köket.


Notera att det tar minst en eller två dagar för de vanligaste kosterna innan köket har råvaror hemma till att servera rätt mat.
Meddela redan vid första kontakten med förskolan om ditt barn har någon allergi eller önskar annan kost på grund av religiösa skäl.

 
I Burlövs kommun använder vi oss av en kylmatsmetod, vilken innebär att huvudkomponenten i måltiden tillagas, kyls ner i ett tillagningskök. Varje morgon transporteras maten kall till respektive förskola, där maten värms upp. Pasta, potatis, ris och grönsaker tillagas och bereds i respektive förskolekök. Tillagningsköket som lagar huvudkomponenten för skolorna ligger på Dalslundskolan.


De minsta förskolorna 3 avdelningar eller mindre får maten varm från Dalslundskolan.

Kontakta oss

Medborgar­service - den enkla vägen till Burlövs kommun!

Kontakta oss

Telefon 040-625 60 00
E-tjänst Kontakt Burlöv » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppettider

Måndag – fredag 08.00 – 16.30

Fler kontaktuppgifter »

Senast uppdaterad:

Förskola & skola