Burlövs kommun
www.burlov.se

EU-valet 2024 vanliga frågor och svar

Personer i kö med röstsedlar i handen.

Foto: Fialotta Bratt, Valmyndigheten

Både vid röstning i vallokal på valdagen och under förtidsröstningen måste du kunna styrka din identitet. Du kan styrka din identitet på tre sätt:

Visa legitimation i form av id-kort, körkort eller pass.

Vara känd av röstmottagaren.

Någon annan person går i god för din identitet. Då måste den som går i god visa sin ID-handling. Personnumret på den som går i god skrivs ned i röstlängden.

Den vallokal som du ska rösta i på valdagen står på ditt röstkort. Vallokalen är bara öppen under valdagen den 9 juni.

Under förtidsröstningen kan du rösta i vilken lokal som helst så länge du har både giltig id-handling, är känd för röstmottagaren eller någon annan person går i god för din identitet och ditt röstkort.

Vallokalerna är öppna klockan 08.00–21.00 under valdagen den 9 juni 2024. Öppettiderna för förtidsröstning finns på den här länken.

Om du har förtidsröstat kan du ångerrösta genom att gå och rösta i din vallokal på valdagen.

Röstar du på valdagen går det inte att ångra din röst.

Du kan be röstmottagarna om hjälp att göra i ordning din röst, de har tystnadsplikt och får inte berätta vem du har röstat på. Du kan även ta med dig någon annan bakom skärmen för att hjälpa dig rösta, till exempel en ledsagare eller personlig assistent.

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en vallokal kan du rösta med bud. Budet måste vara minst 18 år och vara antingen anhörig eller vårdare. Förutom bud måste du även ha ett vittne när du budröstar. Vittnet ska ha fyllt 18 år, men måste inte vara anhörig eller vårdare.

 

Att rösta med bud kräver en budröstningssats som kan hämtas i röstningslokaler under förtidsröstningen och under valdagen.

 

Om du inte kan få hjälp av ett bud så kan du rösta med en ambulerande röstmottagare. För att rösta med ambulerande röstmottagare behöver du ringa Medborgarservice på 040-625 60 00 för att boka en tid. Röstmottagaren besöker sedan dig på utsatt tid och hjälper dig rösta i hemmet.

Röstkort skickas till alla som har rösträtt. Röstkortet innehåller information om vilket valdistrikt du tillhör och adress till den vallokal du ska rösta i på valdagen. Dessutom står det vilka val du har rösträtt i.

 

Du måste ha med dig ditt röstkort om du ska förtidsrösta. Skulle du ha glömt ditt röstkort hemma erbjuder alla förtidsröstningslokalerna i Åstorp möjligheten att skriva ut dubblettröstkort på plats.

 

Det är inget krav att du ska ta med röstkortet när du röstar i din vallokal på valdagen men det underlättar arbetet för röstmottagarna.

Valmyndigheten skickar ut röstkorten och du kommer få det hemskickat senast maj 2024.

Då kan du få ett nytt röstkort. Ring Burlövs kommuns medborgarservice på 040-625 60 00, som kan hjälpa dig att få tag i ett nytt röstkort.

Om det står fel uppgifter i ditt röstkort så ska du skyndsamt ringa till Länsstyrelsen i Skåne på 010-224 10 00.

Kontakta oss

Medborgar­service - den enkla vägen till Burlövs kommun!

Kontakta oss

Telefon 040-625 60 00
E-tjänst Kontakt Burlöv » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppettider

Måndag – fredag 08.00 – 16.30

Fler kontaktuppgifter »

Senast uppdaterad:

Kommun & politik