Burlövs kommun
www.burlov.se

VR-satsning inom äldreomsorgen

Kompetensgrupp VR inom äldreomsorgen

I september 2022 påbörjade Burlövs kommun en Virtual Reality (VR)-satsning inom äldreomsorgen. Med hjälp av VR-teknik kan de boende nu på ett enkelt sätt få en upplevelse och ett miljöombyte, och i samma stund få fokus att skifta bort från vardag, smärtor och kroppsliga begränsningar. VR är också ett verktyg för att fördjupa relation och skapa förutsättning för det samtal som är viktigt i rådande stund, samt en teknik som kan hjälpa rehabträningen att bli både roligare och mer motiverande.

På de tre äldreboendena i kommunen har personal utbildats till VR-guider av Maria Hedin och Mattias Wallergård, DeAnima. Det är VR-guiden som anpassar VR-innehållet för varje specifik individ och som fångar upp och tillgodoser brukarens behov under VR-stunden. För att kunna möta varje persons unika behov är det viktigt att lära känna personen i fråga. Någon vill resa till ett land den aldrig fick möjlighet att besöka under sitt liv, en annan vill återuppleva hur det var att springa på friidrottsbanan, och någon vill gå runt på gatorna i staden den växte upp och få dela sina minnen med VR-guiden. Mötet och relationen med brukaren är en mycket viktig och uppskattad del av VR-stunden, säger Maria Hedin. Det är fint att se hur personalen har tagit till sig tekniken och hur de använder sig av den i samspelet med brukaren, fortsätter hon.

Vårt arbete med VR inom äldreomsorgen började som en forskningsstudie via Lunds Tekniska Högskola, säger Mattias, där syftet var att undersöka virtuell natur som hälsointervention. VR togs emot med öppna armar och idag vill DeAnima sprida sin kunskap och hjälpa till med att implementera tekniken i olika verksamheter. Implementering av en ny teknik är så klart en utmaning för dagens hårt pressade äldreomsorg. En utmaning som Burlövs kommun klarade fint tack vare samarbetet mellan kommunens engagerade personal och chefer. Utbildningen avslutades i februari 2023 och med hjälp av den kompetensgrupp som startades upp under utbildningens gång kommer de nyutbildade VR-guiderna nu att kunna dela erfarenheter med varandra, stärkas i sin roll och sprida kunskapen vidare till sina kollegor.

Kontakta oss

Medborgar­service - den enkla vägen till Burlövs kommun!

Kontakta oss

Telefon 040-625 60 00
E-tjänst Kontakt Burlöv » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppettider

Måndag – fredag 08.00 – 16.30

Fler kontaktuppgifter »

Senast uppdaterad:

Stöd & omsorg