Burlövs kommun
www.burlov.se

Skilsmässa och separation

Föräldrar och ett barn.

Vid en separation eller skilsmässa kan det ibland vara svårt att komma överens i frågor som rör ens gemensamma barn. Utgångspunkten är att barnets bästa ska vara avgörande.

Digitalt skilsmässostöd

Med det digitala verktyget Samarbete efter Skilsmässa (SES) kan du som invånare i Burlövs kommun nu få gratis hjälp till de förändringar och utmaningar som en skilsmässa eller separation innebär.

SES är till dig som önskar:

  • Att förstå och hantera dina egna och dina barns reaktioner
  • Få hjälp utan väntetid eller krav om fysiskt möte
  • Kunskap och verktyg som bygger på forskning
  • Frihet till att själv välja ämnen och hur mycket tid du vill avsätta

 

Kom igång genom att besöka SES webbplats - följ länken nedan:

Om du vill ha personlig rådgivning eller anonym inloggning, kontakta Burlöv kommuns Medborgarservice, som kan hänvisa dig till familjerättssekreterarna.

Familjerättslig rådgivning

Familjerätten erbjuder rådgivning och information till föräldrar som har frågor om vårdnad, boende och umgänge.

Familjerådgivning

Om svårigheterna inte är kopplade till föräldraskapet utan till din relation till medföräldern så rekommenderar vi att ni i stället kontaktar familjerådgivningen. Familjerådgivningen erbjuder samtalsterapi till par som hamnat i kris. Bor ni i Burlövs kommun får ni hjälp av familjerådgivningen i Lund. Det utgår en kostnad för dessa samtal.

Barnets försörjning

Om du och den andra föräldern ska separera är det viktigt att diskutera hur ni ska dela på barnets försörjning framöver. Båda föräldrar ska ta del i barnets försörjning utifrån sin ekonomiska förmåga.

Om barnet bara bor hos den ena föräldern ska den andra föräldern betala underhållsbidrag eller på annat sätt se till att barnets försörjning blir tryggad. Underhållsbidragets storlek påverkas av barnets behov och föräldrarnas ekonomiska möjligheter.

 

Ni kan vända er till Försäkringskassan för att få hjälp att räkna ut underhållsbidragets storlek och få rätten till underhållsstöd prövad. Konsumentverket ger även ut publikationer med beräkningar om kostnaden för barn i olika åldrar.

Växelvist boende innebär att barnet bor ungefär lika mycket hos båda sina föräldrar, till exempel varannan vecka. I vanliga fall behöver ingen förälder betala underhållsbidrag i den situationen. Men det kan finnas undantag, till exempel om den ena föräldern har en mycket högre inkomst än den andra.

 

Det är viktigt att diskutera igenom större inköp och kostnader och hur de ska fördelas mellan föräldrarna innan besluten fattas och genomförs. Det bör alltid vara barnets bästa och barnets behov som är vägledande för de ekonomiska överenskommelser som föräldrar gör.

Om separerade föräldrar har svårt att komma överens om barns försörjning kan familjerätten bistå med stöd till föräldrar att nå en samförståndslösning. Denna skyldighet omfattar också att ge föräldrar hjälp med frågan om fördelning av de resekostnader som kan uppkomma i samband med ett umgänge.

Kontakta oss

Medborgar­service - den enkla vägen till Burlövs kommun!

Kontakta oss

Telefon 040-625 60 00
E-tjänst Kontakt Burlöv » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppettider

Måndag – fredag 08.00 – 16.30

Fler kontaktuppgifter »

Senast uppdaterad:

Stöd & omsorg