Burlövs kommun
www.burlov.se

Sommarpraktik Burlöv 2024 för dig som är 15-17 år

siluett av unga människor som hoppar glädjeskutt

NU har ansökan till årets sommarpraktik i Burlövs kommun öppnat! Här kan du i åldern 15 – 17 år ansöka om sommarpraktik eller subventionerat feriearbete. För dig i åldern 15 – 19 år finns också den spännande möjligheten att bli sommarentreprenör.

En förutsättning för att du ska vara aktuell för sommarpraktiken är att du söker om sommarpraktik inom angiven tid och att du är skriven i Burlövs kommun.


Ansökan är nu stängd!

Ansökan stängde torsdag den 29 februari.

Om sommarpraktik

För dig i åldern 15–17 år erbjuds möjligheten till sommarpraktik med ersättning inom den kommunala verksamheten. Under tre veckors praktik får du arbetslivserfarenhet och tjänar samtidigt dina egna pengar. Tänk på att du ska kunna arbeta hela perioden och inte kan ta ledigt enstaka dagar. Här kan du läsa mer om vilka områden som du kan söka sommarpraktik inom:

Administration och Ekonomi

Här kommer du kunna vara med och se hur de administrativa delarna i en kommun fungerar. Har du ett intresse av ekonomi så är det här platsen för dig.

Barnomsorg och Fritidsverksamhet

Här finns möjlighet att praktisera antingen på en förskola eller med de lite äldre barnen som går på fritids. Är du hästintresserad finns även möjligheten att få en praktikplats hos Burlövs Ryttarförening

Bibliotek

Här får du vara med och se hur biblioteket fungerar, böcker ska sorteras och hamna på rätt plats och kanske kan du tipsa någon om din favoritbok?

Kost och Lokalvård

Här får du vara med i verksamheten som förbereder maten till kommunens förskolor, skolor och äldreboenden. Här kan man även placeras ut på någon av våra skolor i kommunen för att se till så att det är rent och snyggt.

Vaktmästeri och Utomhusarbete

Här får du följa med och se till så att saker och ting fungerar i kommunen. Du kan dels få följa med och se till så att det ser fint ut på våra lekplatser och i våra parker men du kan även få följa med och ta hand om posten som skickas inom kommunen.

Äldreomsorg

Här får du vara med och se hur den dagliga verksamheten på ett äldreboende fungerar och hur det är att jobba inom ett vårdyrke.

Utdrag ur belastningsregistret behövs ibland

OBS! För att kunna praktisera inom verksamheter där det finns barn så behöver du kunna visa upp ett utdrag ur belastningsregistret din första praktikdag. Mer info om hur du hämtar ut ett sådant hittar du längre ner på sidan.

Sommarpraktik perioder 2024

Period 1: Vecka 25, 26, 27 (17/6 - 5/7)
Period 2: Vecka 30, 31, 32 (22/7 - 9/8)
Du sommarpraktiserar under en tre veckors period.

Arbetstid

Arbetstiden är 6 timmar/dag och är förlagd under vardagar mellan 07.00 – 19.00. Utöver arbetstiden har du minst 30 minuters lunch varje dag. Midsommarafton är en ledig dag utan ersättning och kan inte ”jobbas in”.

Praktikersättning

Vilken ersättning du får för din sommarpraktik bestäms av hur gammal du är den första praktikdagen. För dig som är 15 år är ersättningen 71 kr/tim och för dig som är 16 – 17 år är ersättningen 73 kr/tim.

Subventionerat feriearbete

Du som är skriven i Burlövs kommun och är mellan 15 och 17 år kan också välja att ansöka om feriearbete inom privat verksamhet under sommaren! Du kan själv önska vilka veckor du kan arbeta under sommaren, mellan vecka 25 och 32. Arbetsområden som fanns för feriearbete under 2023 var inom restaurangbranschen, livsmedelsbranschen och med vaktmästeri.

Detta gäller dig som fått plats inom en privat verksamhet

Burlövs kommun matchar dig med ett privat företag och ersätter upp till 50% av din lön, arbetsgivaren står för resten. Du kommer anställas på ett företag så allt som gäller lön, introduktion, närvaro och försäkringar tar företaget hand om. Men vi kommer göra uppföljningar på arbetsplatsen för att erbjuda dig och arbetsgivaren stöd utifrån era behov.

Ersättning till arbetsgivaren för feriearbete du hittar själv

Du som vill ha feriearbete på ett privat företag kan också söka arbete på egen hand. Då kan vi ersätta det företaget för en del av din lön om du anmäler det till oss. Du kan göra detta genom att kontakta företaget du vill arbeta på och att de gör en intresseanmälan på Burlövs kommuns hemsida.


Intresseanmälan för företagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


OBS! Företaget måste finnas i Skåne, Burlövs kommun står ej för resekostnader.

Sommarentreprenör

För dig som är mellan 15 – 19 år finns möjligheten att bli en sommarentreprenör. Sommarentreprenörerna kommer i år att vara igång under vecka 25 – 27.

 

Är du nyfiken på vad det innebär att vara entreprenör, att arbeta i projektform och vill testa något nytt? Då är det Sommarentreprenör 2024 du ska söka. Du kommer träffa nya vänner men även entreprenörer, företagare och framför allt ha riktigt roligt och skapa något under sommaren, något du kan vara stolt över och ha med dig som en erfarenhet oavsett vad du kommer studera eller arbeta med i framtiden. Den utbildningen du kommer få kan du ha med dig i framtida jobbsök och du får även ersättning för ditt arbete.

Så här ansöker du

För att ansöka om en praktikperiod, feriearbete eller om att bli sommarentreprenör behöver du en e-postadress. På ansökningssidan fyller du i din e-postadress och väljer ett lösenord, tryck sedan på “skapa konto”. Tänk på att en stor del av kommunikationen angående sommarpraktiken sker via e-post, därför är det viktigt att du använder dig av en e-post som du går in på regelbundet.

När du loggat in på ansökningssidan får du fylla i dina önskemål och presentera dig själv i ett personligt brev. När du är färdig och har bekräftat din ansökan får du ett bekräftelsemejl. Hör av dig till PEAK om du inte fått bekräftelsemejlet. Tips - Kolla skräpposten först

Ansökan är nu stängd! 

Ansökan stängde torsdag den 29 februari.  

Behöver du stöd med din ansökan kan du kontakt oss på peak@burlov.se eller ringa oss på 040-625 69 88

Detta händer nu

29 februari – Ansökan stänger

Torsdag den 29 februari är sista dagen att söka sommarpraktik på. Efter detta tar vi inte emot fler ansökningar.

Intervjuer – löpande

Vi kommer genomföra intervjuerna löpande under ansökningstiden i februari och även en bit in i mars. Intervjuerna kommer att vara digitala och det är därför extra viktigt att du använder dig av en e-postadress som du har tillgång till och om du loggar in på regelbundet. Du kommer få ett mejl med förslag på intervjutid och en länk till där mötet hålls, vi använder oss av Teams och det som krävs av dig är att du har tillgång till en dator eller telefon. När intervjuerna är färdiga kommer vi påbörja en matchningsprocess där sökande matchas mot praktikplats

Besked – vecka 15

Besked om du fått en praktikplats skickas ut via e-post under vecka 15. Blir du erbjuden en praktikplats måste du tacka ja i mejlet (senast den 21 april) för att behålla din plats. Om platser inte fylls på grund av att andra sökande tackar nej till sina platser kommer vi kontakta dig som inte blivit erbjuden en plats via telefon.

Blanketter

Utdrag ur belastningsregister

Du som ska göra praktik i en verksamhet där det finns barn och unga, måste beställa ett utdrag ur Polisens belastningsregister. Kontakta oss om du är osäker!

Det kostar inget att begära utdrag ur registret, beställ i tid - det tar cirka två - tre veckor innan du får hem det i brevlådan. Kan du inte visa upp utdraget din första arbetsdag, har arbetsgivaren rätt att säga att du inte får göra din sommarpraktik där. Beställ ett utdrag ur belastningsregistret här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skatt

Om du tjänar mindre än 24 238 kr under år 2024 behöver du inte betala skatt. Använd i så fall intyget nedan som du kan skriva ut och fylla i. Intyget lämnas till PEAK i samband med informationsträffen din första praktikdag. Glöm inte att skriva under blanketten!

Du hittar mer information på Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag (PDF) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Arbetsmiljölagen

Om du är under 18 år så finns särskilda regler i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om minderåriga (AFS 2012:3). Det kan vara till exempel hur länge du får jobba på kvällen eller vilka arbetsuppgifter du får ha. Information om hur barn och ungdomar får arbeta hittar du på Arbetsmiljöverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Intyg minderårig

Om du är under 18 år när du påbörjar din praktik behöver din vårdnadshavare skriva under den här blanketten. Pdf, 144.7 kB, öppnas i nytt fönster. Blanketten måste lämnas in till PEAK din första informationsträff/praktikdag. På blanketten fyller vårdnadshavare även i sina kontaktuppgifter ifall vi skulle behöva komma i kontakt under praktikperioden.

Kontakta oss

PEAK

Är du ungdom/ung vuxen, förälder eller närstående och vill veta mer? Välkommen att kontakta oss för mer information!


peak@burlov.se
Du når oss via medborgarservice, 040-625 60 00

PEAK nås måndag – fredag 09.00 – 16.00


Besök PEAK: Hantverkaregatan 18, Arlöv

Senast uppdaterad:

Stöd & omsorg