Burlövs kommun

Hjälpmedel

Äldre kvinna med rollator på promenad i parken med litet barn.

Du som har en funktionsnedsättning kan hyra hjälpmedel som ger dig stöd i vardagen. Hjälpmedlen provas ut individuellt så att de passar dig och dina behov.

Ny avgift för hjälpmedel - uppdatering den 3 juni

En ny abonnemangsavgift för lån av hjälpmedel fastställdes av kommunfullmäktige i februari. Första månaden för debitering är juli månad. Fakturor kommer att skickas i efterskott och beräknas skickas i augusti till dig som har hjälpmedel från kommunen.


Avgiften blir max 75 kr per månad och person oavsett antal hjälpmedel. Ett par undantag finns, bland annat om personen redan betalar maxtaxa för andra tjänster från socialförvaltningen.

I Skåne delar Region Skåne och kommunerna på ansvaret för hjälpmedel. Kommunen har ansvar för hjälpmedel för personer över 20 år.


För vissa hjälpmedel, som till exempel elrullstolar, synhjälpmedel och hörselhjälpmedel ska du kontakta Region Skåne. Likaså om du behöver hjälpmedel till barn eller ungdom som är under 20 år.

Hjälpmedel från kommunen

Ett hjälpmedel som exempelvis rollator, rullstol, duschpall, eller vårdsäng kan underlätta din vardag och innebära att du kan leva ett mer aktivt liv.


För att kunna hyra hjälpmedel av Burlövs kommun ska du först träffa en förskrivare (arbetsterapeut, fysioterapeut eller sjuksköterska) som gör en individuell bedömning av ditt behov utifrån närmiljö, funktionsnedsättningar och önskemål. Förskrivaren ger förslag på vilka hjälpmedel som är mest lämpliga och tillsammans kommer ni fram till vad som passar bäst.


I de flesta fall görs en utprovning i hemmet. Hjälpmedlet ska ställas in och provas i den miljö där det är tänkt att användas. En uppföljning utförs senare för att se att hjälpmedlet fungerar som tänkt.

I samband med planerad operation av till exempel höft- och knäleder kan det vara aktuellt med förskrivning av hjälpmedel. Kontakta kommunen i god tid innan operationen.

Från 2024-03-01 kostar hjälpmedel 75 kr per månad. Det oavsett hur många hjälpmedel man har från kommunen.

Kontakta Medborgarservice som utifrån din gatuadress lotsar dig vidare till rätt rehabteam. Kontaktuppgifter finns längre ner på sidan.

Om det uppstår fel på ditt hjälpmedel ska du kontakta din förskrivare. Ett trasigt hjälpmedel bör inte användas.

Hjälpmedel får inte tas med om du flyttar till en annan kommun eller till ett annat land. Hjälpmedel ska då lämnas tillbaka.

 

Om du flyttar till ny bostad inom Burlövs kommun tar du med dig dina hjälpmedel. Om dina hjälpmedel inte fungerar eller passar i den nya bostaden, kontaktar du förskrivaren.

 

Om du flyttar till särskilt boende kontaktar du förskrivaren för besked vilka hjälpmedel som ska lämnas tillbaka.

När du inte längre har behov av ditt hjälpmedel, eller om du flyttar från kommunen, ska hjälpmedlet lämnas tillbaka väl rengjort. Vi tar ut en avgift för kraftigt nedsmutsade hjälpmedel.


Adress och öppettider för återlämning:
Skraken, Kärleksgatan 10, Arlöv
Helgfria måndagar kl. 13.00-15.00


Om du själv inte kan lämna tillbaka hjälpmedel, så finns möjlighet att få hämtning mot avgift. Större hjälpmedel som rullstol, vårdsäng och personlyft hämtas i hemmet kostnadsfritt. Ta kontakt med förskrivaren för mer information.


Ordinerat hjälpmedel hyr du från Burlövs kommun. Det betyder att du blir ersättningsskyldig om du blir av med hjälpmedlet.

Kontakta oss

Medborgar­service - den enkla vägen till Burlövs kommun!

Kontakta oss

Telefon 040-625 60 00
E-tjänst Kontakt Burlöv » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppettider

Måndag – fredag 08.00 – 16.30

Fler kontaktuppgifter »

Senast uppdaterad:

Stöd & omsorg