Burlövs kommun

Adoption

Föräldrar med litet barn

Adoption innebär att du tar emot ett barn som ditt eget. Barnet får samma rättigheter som om barnet vore ditt biologiska barn. För att kunna adoptera behöver du ett medgivande från familjerätten.

Internationell adoption

Om du är intresserad av att adoptera från utlandet ska du först kontakta en adoptionshandläggare på familjerätten för ett informationssamtal. Därefter får du gå en förberedande utbildning om adoption.

Utredning

Efter utbildningen gör familjerätten en utredning för att undersöka om du är lämplig som adoptivförälder. Du får bland annat berätta om din bakgrund och hur ditt liv ser ut idag. Du får också lämna läkarintyg. Informationen som du lämnar blir underlag för familjerättens beslut och kommer att användas när du presenteras för de utländska myndigheterna som ska välja familj till ett barn.

Medgivande

Om utredningen visar att du är lämplig som adoptivförälder kan familjerätten ge dig ett så kallat medgivande att adoptera. Ett barn som är adopterat från utlandet får samma rättigheter som ett barn som är fött i Sverige.

 

Närståendeadoption

Om du vill adoptera din partners barn eller ett annat barn som är närstående till dig måste du ansöka hos tingsrätten. Innan tingsrätten beslutar gör familjerätten en utredning för att ta reda på om en adoption är till barnets bästa. Därefter gör familjerätten en bedömning som skickas vidare som underlag till tingsrätten för beslut.

Kontakta oss

Medborgar­service - den enkla vägen till Burlövs kommun!

Kontakta oss

Telefon 040-625 60 00
E-tjänst Kontakt Burlöv » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppettider

Måndag – fredag 08.00 – 16.30

Fler kontaktuppgifter »

Senast uppdaterad:

Stöd & omsorg